Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A koragyermekkori nevelésről
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A kisgyermekkori zenei nevelés jelentősége és alapelvei
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
INNOCSEKK 156/2006 ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FEJLESZTÉSE Developing an online expert system generator Készítette: Gerendás László, ISZAM III. Szent.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Integráló iskolák a közoktatásban
A lovasterápia, mint élményterápia lehetőségei az autizmussal élő gyermekek szocializációjában Hevesi Tímea Mária Sarlóspuszta,
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
Zeneterápia a Kerek Világ Alapítványban
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
A szakiskola jelene és jövője
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet

Médiaerőszak (vö es előadásom) ◦ az egyik legfontosabb következtetés: a legnagyobb kárt a médiatartalmak primitivitása (reflektálatlansága) és ötlettelensége okozza

A zene mint a tartalomszolgáltató média árvája a zene mint aláfestés két véglet vagy (szakmailag színvonaltalan) amatőr szintű ismeretterjesztés, vagy (szakmailag színvonalas) szakértői rétegműsorok „zenei szemét”: ötlettelen és színvonaltalan zenei anyagok – különösen gyerekeknek

Okok? korszerű zenei ismeretterjesztéssel foglalkozó szakemberek hiánya  még nincs szakirányú képzés Magyarországon a színvonalas zene gettósodása  a zenei nevelés módjai, helye és megbecsültsége a jelenlegi közoktatási rendszerben a tartalomszolgáltató média „háttér-fogyasztása”  passzivitás és örömtelen fogyasztás (vö. Csíkszentmihályi és mtsai.)

A zene jelentősége a médiában a zene mint a verbalitás alternatívája a jelentésadó fizikai világba való „lehorgonyzás” lehetősége zenével  vö es előadásom „figyelmi nevelés”  erőteljesebb belevonódás → nagyobb élmény vajon összekapcsolható-e a zene mozgásos tevékenységgel a médián keresztül?  mozgás közben a belső (mentális) képformálás gyakorlása

Kodály pedagógiája ◦ a világviszonylatban egyik legjelentősebb pedagógiai hagyomány  jelentős pedagógiai „piaci” pozíció  a magyar nevelési hagyományban egyik rejlő legjobb lehetőség ◦ a teljes ember eszményét felmutató pedagógia ◦ megkülönböztető jellemvonása: kizárólag értékes anyaggal szabad dolgozni ◦ adatok és technikák átadása helyett a megértés és a megművelés technikáinak átadása ◦ növekvő aktualitása  a hagyományhoz való viszony rendezése egy információval túltelített világban  demokratikus eszmény

Kodály pedagógiája az értékelv jelentősége  személyiségformáló hatás  transzferhatás  autotelikusság a hagyomány jelentősége  a társadalmi/kulturális elnyomás eszköze helyett:  tapasztalataink és élményeink megosztásának lehetősége [az értékes zene által] → világformáló szerep  értékes anyag: a közösség által megszűrt tudás

Oktatáspolitikai aktualitás Új nemzeti alaptanterv (2011): az ének– zenei nevelés jelentős reformja ◦ visszatérés Kodály eredeti nevelési eszményeihez  korunkra adaptálva azokat ◦ a legmodernebb és legnagyobb hatású fejlemények beépítése: Kokas Klára pedagógiája  út a teljes zenei élményhez

Alapelvek ◦ a zene öröm forrása ◦ a zene az érzelmek, a nyitottság és a figyelem iskolája  önkifejezés, befogadás, (egy)másra figyelés ◦ a zene és mozgás élményt adó kapcsolatának eddiginél lényegesebb hangsúlya  teljes bevonódás ◦ öncélú enciklopédikus tudás helyett saját magunkon átszűrt tudás szerzése ◦ a befogadói képességek fejlesztése  koncertpedagógia  aktív médiahasználat

A megvalósítás lehetőségei Kiindulópont: a gyermek nyitottsága  A Kokas-pedagógia tapasztalatai A médiumok sokrétű és aktív használatának lehetőségei  Iskola- és médiapedagógia együtt: mit hol keressen a fiatal? Ismeretterjesztés helyett (mellett) a személyes megértésre sarkallni  Fogyasztás helyett befogadói képességek fejlesztése  Médiaszakemberek és szülők nevelése A minőségi zenének mely szegmense milyen formában jeleníthető meg?  A legfontosabb célok: az igényességre nevelés és a figyelemirányítás képességének fejlesztése

Kapcsolat