Társadalmi állapotrajzok konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Fogyatékosok helyzete Magyarországon
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Az osztályfőnöki szerep története
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Turizmusban az örökségre alapozó közkapcsolati munka célközönségei (Publicurile turismului)
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
1 intézményes érdekegyeztetés © kurtán sándor 2011 a politikatudomány alapjai
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Kisebbségek, etnikumok
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
1 Változás. Válság. Váltás.Hu A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája és közgyűlése. Laki Ildikó: Esélyek és hátrányok a fogyatékosok életében.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Mi is az a társadalmi integráció?
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
1 „A felsőoktatásban tanulók és tanáraik személyiségét érő új kihívások és kezelésük” nemzetközi tudományos konferencia A l A látás- és hallássérültek,
Pszichológiai Ismeretek
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A támogatott lakhatás kihívásai
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Társadalmi állapotrajzok konferencia Az előadás címe: Értékek – bizalom A fogyatékossággal élők társadalmi értékrendje Laki Ildikó tudományos munkatárs (MTA Szociológiai Kutatóintézet) MTA Jakobinus terem 2009.11.19.

Az előadás tartalma: A fogyatékosság paradigmái „Értékrend és a fogyatékosság” A bizalom kérdésköre…

Mottó „Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel eredményük sem lesz.” (Mahatma Gandhi)

1. A fogyatékosság paradigmái és modelljei A fogyatékosság mindig csak az adott történelmi környezetben értelmezhető. A paradigmáknak éppen ezért van kiemelt jelentősége. Bleidick(1976) által felállított paradigmák a legismertebbek a fogyatékossággal összefüggésben. (4 konkurens paradigma kialakítása) – a német területen:

a fogyatékosság… a fogyatékosság mint… paradigma 1. egy orvosilag meghatározható tényállás orvosi és individuális kategória személyorientált 2. a társadalmi elvárások felértékelése a társadalmi reakciók címkéje és eredménye interakciós 3. az iskolai és szakmai teljesítménydifferenciálás rendszerterméke az iskolai és szakmai szelekció rendszerkövetkezménye és eredménye rendszerelméleti 4. a társadalom által előidézett jelenség a kapitalista társadalmi rend terméke társadalomelméleti

Az angol területen Pfeiffer (2001) nyolc paradigmát állított össze: Stigmatizáció és társadalmi konstrukció (Goffman – 1975) Hátrányos megkülönbözetés Orvosi károsodás Elnyomott kisebbség Kontrollvesztés Társadalmi és politikai konstrukció Folytonosság Emberi sokféleség

Modellek A leggyakoribb tagolás a személyorientált cselekvési modell és a (társadalmi) politikai modell. Bickenbach három modellt alakít ki a biogyógyászati, gazdasági és társadalmi-politikai. A társadalmi –politikai modell innovatívabb és összetettebb. Ebben a modellben sok elképzelés halmozódik fel, amely két fő forrásból táplálkozik: a szociológia és a szociálpszichológa.

„Értékrend és a fogyatékosság” A fogyatékosság nem csak egyszerűen tény és állapot, hanem sajátos társadalmi viszony. Mit jelent mindez? A fogyatékosok élethelyzetét és társadalmi integrálódási lehetőségét egyértelműen meghatározza, hogy milyen a fogyatékos viszonya a környezetével.

A fogyatékosszerepnek vannak olyan elemei, amelyek minden kisebbségi csoportot jellemeznek, amelyek minden típusú és súlyossági fokú fogyatékosság esetében jelen vannak, és egyes típusok és súlyossági fokok esetében a fogyatékosok társadalmán belül is elkülönülő fogyatékosszerepeket hoznak létre…

A másság élménye ugyanakkor nagymértékben abból adódik, hogy a társadalmi intézmények és a társadalom elemei nem a többségi nem fogyatékos csoportok igényeinek vannak kialakítva… A többségi világ spontánul rekeszti ki a fogyatékossággal élőket. Mi von mindez maga után?

A fogyatékosok világa zárt világ, a valamiből való kizártság világa. Helyzetük és tetteik, illetve a tetteink is ebben a kapcsolatrendszerben értelmeződnek. Ugyanakkor a fogyatékossággal élők zárt szubkultúrát is alkotnak, éppen ezért az integráció gyakran „terhet” jelent a számukra.

Az elnevezés problémája… A másmilyen vagyok dilemmája… Ennek megnyilvánulási formái: Az élet mikroelemeiben, az életmódban és életvitelben is megmutatkozik. A fogyatékos szubkultúrát erősíti az egy csoportba tartozás – a fogyatékos identitás.

Ennél azonban többről van szó. A fogyatékos életének döntő ténye a komplex és teljes társadalmi integrálódás vagy integrálódás képtelenség.

A bizalom kérdésköre…

Köszönöm a figyelmet!