Rekreáció fogalma.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Számadás a talentumról
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Energia a középpontban
Kis csoport szeptember
A REKREÁCIÓ ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA 3-4. óra
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
A turizmus rendszer környezete
A REKREÁCIÓ ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Az animáció Kurzusvezető: Készítette: Dr. Tóth András Palla Melinda
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Hogyan válhatnak a cégértékek a teljesítmény katalizátorává? A Cegos üzleti reggelije március 3.
MOTIVÁCIÓ.
Hatodik előadás.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Képesség, készség, adottság, tehetség
Az emberi tanulás.
Mozgás, pihenés, egészség
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Fogd A Kezem Alapítvány
A pszichikumról általában
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A lelki egészség védelme az iskolában
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A szakmai gyakorlat megszerzésének lehetséges formái és tapasztalatok a non-profit szférától a for-profit vállalkozásokig. Dr. Fritz Péter főiskolai docens.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
KERESLET ÉS KÍNÁLAT AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN 3. Előadás/Szeminárium
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Természeti erőforrások hasznosítása a turizmusban – Aktív és sport turizmus 2011/2012-es tanév Kiss Róbert tavasz.
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
Konferenciaszervező és lebonyolító képzés. A rekreáció: a szabadidő kulturált eltöltési formája, azaz a jó közérzet, a jól érzés, a jóllét, a jó minőségű.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A testnevelés szerepének és tartalmának átalakulása az elmúlt években Dr. Honfi László MEFS alelnök.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Információs Forradalom
HORVÁTH, MÓNIKA KITTI és PITLIK, LÁSZLÓ ,
Testnevelés és Sporttudományi Intézet
Egészség és sport.
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Rekreáció fogalma

Mi az a rekreáció? A rekreáció: a szabadidő kulturált eltöltési formája, azaz a jó közérzet, a jól érzés, a jóllét, a jó minőségű élet megteremtése, meg- és átélése. A „fáradt” ember aktív kikapcsolódását, pihenését, felfrissülését, munkaerejének, munkavégző képességének (bővített) újratermelését jelenti. Totális értelmezésben a civilizációs fejlődés kihívásaira adott választevékenység, amit elsősorban szabadidőnkben végzünk.

A rekreáció társadalmi funkciója a munkavégző képesség megteremtése, helyreállítása és növelése, egyéni motivációja a felüdülés, felfrissülés és szórakozás, eredménye pedig társadalmi méretekben és az egyén szintjén is a jól-megélt minőségi élet.

A rekreáció célja az ember egészségének megszilárdítása, megújítása jól megélt hosszú élet, alkotókedv megtartása pszichomotoros* megújulási képesség és készség az optimális fizikai, lelki és szellemi teljesítő képesség állandósítása *A születés után az idegsejtek előre meghatározott módon kapcsolatokat alakítanak ki, melyeken keresztül a sejtek kommunikálnak egymással.   A pszichomotoros terápia lényege az, hogy annál a szintnél kezdünk fejleszteni, ami még jól működött, így a mozgások újbóli átélése, gyakorlása újrastruktúrálja az idegrendszer alacsonyabb rendszereit, ami az addig alulműködő területek érését, jobb működését vonja maga után.

A rekreáció eszközei drámai katarzis élménye a szórakozás legkülönbözőbb válfajai a tánc, a játék és a hobbi tevékenységek a sport legkülönfélébb változatai Forrás: dr. Csizmadia László: Az idegenforgalom elmélete jegyzetek (1993.) kézirat

Rekreatívnak nevezzük azokat az egyéni-, (családi-, közösségi-) és társadalmi érdekeket (szükségleteket) kielégítő pozitív magatartásformákat, amelyek az ember jó szomatikus*, pszichés- és szociális közérzetének megteremtésére, a kreatív cselekvő-, és az optimális teljesítőképesség meg-,vagy újratermelésre valamint megújításra irányulnak. *Testi, a testre vonatkozó

Na de honnan ered mindez? A rekreáció fogalma a modern kor terméke, de a gyökereit az őskorig visszavezethetjük. Latin eredetű szó, ami kezdetben iskolai szünidőt jelentett [Comenius, J. A. Nagy oktatástan (1592-1670.)], azaz kikapcsolódást, pihenést, „mással” foglalkozást. Az ember, mint társadalmi lény arra ítéltetett, hogy munkájával el-, illetve fenntartsa saját magát, illetve társadalmi szereposztása szerint (vállalt) családját. Ez a munkavégzés, mint az emberi lét lényegi eleme, végigkíséri az emberiség történelmét. Mértéke és nehézsége azonban koronként változott.

Ekkor még nem így nevezték Az ősember időbeosztása Már neki is munkavégzésre alkalmas állapotba kellett „kerülnie”. Ennek feltétele ekkor a megfelelő táplálékhoz jutás (energiapótlás) és a „megújulást” szolgáló alvás (regeneráció). Már ekkor megjelent az igény egy kis kikapcsolódásra. A törzs jeles eseményei, a nagyvadak elejtését, majd később egy ellenséges törzs legyőzését követő ünnepségek, valamint az évezredeken át rendszeresen megtartott avatási próbák a sajátos időrend szerinti vallási-kultikus események az őskor emberének szórakozását, kikapcsolódását jelentették a mindennapokból.

Lett egy kis szabadidőnk? A rekreáció elsősorban funkcionális fogalma (a munkavégző képesség helyreállítása) kiegészült tehát egy elsősorban motivációs hatásúval: felfrissülés, felüdülés, szórakozás (motiváció]) mindennaposan, és /vagy intervallumosan (7. nap, vásár- és ünnepnapok). Civilizációs fejlődésünk számos előnye közül az egyik legjelentősebb az volt, hogy társadalmi méretekben megnőtt a szabadidő. Az emberek tömegei számára egyszerre csak napi problémává vált, miként töltsék el a munkavégzés kötelme alól fölszabadult idejüket. Az USA munkavállalóinak alig 100 év alatt éppen felére (70-ról 35 órára) csökkent a heti munkaideje. (Corbin & Lindsey, 1997.)

Lett egy kis szabadidőnk? A fejlett világban tehát a 20. század második felére megnőtt az emberek szabadideje és vásárlóereje egyaránt. Az lett a fő kérdés, hogy miként tudnak ezzel élni és nem visszaélni. A civilizációs fejlődés ugyanis mindeközben számos negatív hatással károsította, rombolta az ember minőségi életét. Ekként teljesedett ki végül is a rekreáció a minőségi élet, az igényesen megélt élet fogalmával. Ilyen értelemben nevezzük a rekreációt az életminőség tanának is.

Rekreáció és az egyén Az egyén rekreációra irányuló személyes motivációja tehát a felüdülés, felfrissülés, célja a jó közérzet, a jól-érzés, a jól-lét megteremtése. A rekreáció célja: az ember egészségének megszilárdítása, illetve szükség szerinti megújítása a harmonikus életvitel kialakítása az optimális szellemi és fizikai teljesítőképesség állandósítása A rekreációs tevékenység célja a pozitív hatások, a rekreációs élmény átélésével valósul meg!

Rekreáció és társadalom, a rekreáció és a szakma Társadalmi, illetve szakmai feladata a társadalmi fejlődés negatív hatásainak és a belőlük fakadó szükségletek kellő idejű felismerése, a célok megfogalmazása és a megvalósításhoz vezető út kijelölése. A célok megvalósítását szolgáló egyéni, csoportos, illetve társadalmi feladatok, egyéni és társadalmi programokban fogalmazódnak meg.

Rekreációs irányzat Rekreációs irányzat: - azt jelenti, hogy sokan, tömegek végeznek hasonló típusú választevékenységet a civilizációs fejlődés negatívumainak ellensúlyozásául. - nem az eszközök tartoznak az irányzatokba, sokkal inkább a használó célja szerint minősül odatartozóvá. (például a vadvízi evezés tartozhat az outdoor irányzathoz éppúgy, mint az élménykeresőhöz továbbá lehet hangsúlyosan rekreatív, vagy éppen teljesítményelvű a végzése.)

Rekreációs irányzatok A fizikai rekreáció nemzetközileg három jellegzetes irányba fejlődött: természetbe vágyódás, (outdoor) egészség-indíttatás (fitnesz, sportági és wellness) élménykereső (extrém, fun, kaland) törekvések A hazai helyzet elemzésében nem kerülhetünk meg egy további, jellegzetes (nemzetközileg kevésbé domináns) vonalat, a kuriózum-sportokkal azonosított rekreációt – teljesítményelv.

Outdoor Természethez, szabadlevegőhöz kapcsolt irányzat. Kialakulását az egykoron természethez, majd természet-közelséghez kötött életmódunk iránti nosztalgia, valamint az egyre inkább urbanizálódó lakóhelyünkből menekülés egyaránt késztette - rendkívül népszerű. Jellemzői: - természethez, szabadlevegőhöz (hegy, víz, erdő, mező, kert) kapcsolt irányzat. Eszközei: - hegyi-erdei, téli sízés, hódeszkázás (snowboard), korcsolyázás, vízi. légi, nem sport-típusú (nem megélhetési jelleggel) Célközönség: - a tevékenység jellegének megfelelően változva

Egészség célzatú preventív, regeneratív, kompenzációs és rehabilitációs* irányzat fontosságát a civilizációs ártalmak, betegségek felerősödése, a lakosság egészségi állapotának drasztikus romlása, a népesség fogyása egyaránt indokolja, felerősíti. az egyre rosszabb statisztikai mutatókért nem a rekreációs szakma, még csak nem is az egyén személyesen felelős - önállóan és kizárólagosan megoldani képtelenek vagyunk – ÁLLAMI FELADAT. Alrendszerei: fittségi, sportági és a wellness irányzat. * megelőző; újraképződő, felfrissítő; kiegyenlítő; fizikai képesség helyreállítása

Élménykereső A résztvevők számára kisebb-nagyobb kihívást jelent, valódi vagy vélt veszélyeket kínál (adrenalin, extrém, kaland stb.) Nevezhetnénk élmény-habzsolónak is. Stressz-oldó, élménynyújtó. A népszerűségét, tömegesedését a teljesítménykényszerből munkamániából, a monoton munka és a gépiesen-élés világából szabadulni igyekvők sokasága okozza. Célközönség: … Eszközei: a játék, a fun-, kaland- és extrémsportok. A játék az egyik legősibb szórakoztató, rekreatív tevékenység - élményhordozó, magas érzelmi töltésű tevékenység. A fun-sportok a megszállottak, a fanatikusok kötődése egy sportághoz, és/vagy annak egy kitűnő sportolójához, illetve csapatához. A kalandsportok a hétköznapitól, a szokványostól a tevékenység mérsékelten tér el. Csak az egyén megszokott, hétköznapi életviteléhez mérten ítélhető meg, ahhoz viszonyítva kap értelmet. (Sátorban aludni, bográcsban főzni, éjszakai túrán részt venni, búvárkodni).

Élménykereső Extrémitás: a hétköznapitól, a szokványostól jelentős mértékében eltérés, különbözőség. Ez megjelenhet: az energiafelhasználásban (szupermaraton, iron man), veszély mértékében (rafting, sziklamászás), mindkettőben (Mount Everest expedíciók, Föld körüli vitorlázás).

Teljesítményelvű rekreáció A teljesítményelvű irányzat kissé egyoldalú megjelenését és eluralkodását hazánkban a fals történelmi fejlődés, valamint a nem kellő szakmai felkészültség okozta. Jellemző tünete: országosan és szervezetileg is csak az ún. teljesítmény elvű szabadidősportokban gondolkodott a sportirányítás, ennek szellemében készültek a pályázatok és szervezések is. Figyelmen kívül hagyták, hogy csak a fiatal felnőttnél (30-35 éves korig) dominálhat a teljesítményelvűség. (Hazai viszonylatban ilyen a Balaton-átúszás, nemzetközileg például a New- York maraton.) Eszközei: tömegfutóversenyek, az extrémitás területéhez (is) tartozó rendkívüli távolságok leküzdése (szupermaraton, kontinens futás), amennyiben azon jól felkészültek indulnak. Célközönsége: ifjak és fiatal-felnőttek, valamint egykor sportoló középkorú- felnőttek

Saját felelősségünk A ránkbízott emberekkel, gyerekekkel, vendégekkel bánunk. Kiemelkedően fontos a saját életünkben rendet tartani, amelynek az egyik fontos eleme a saját rekreációnk.