Tokaji múzeum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Készítette:Fekete Ágnes
Világörökségünk A budai vár.
•Eger els ő magánszállodája a történelmi belváros legcsendesebb részén zöld övezetben található. A város törökkori emlékeivel, fürd ő kultúrájával,
Készítette: Albert Krisztina
Tokaj Magyarország.
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Beregszász.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Az Ócsai Tájház.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
NYON 1.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Szendrő nevezetességei
Magyarország világörökségei
Ennek a városnak voltam az írója
Kis-Balaton Turisztikai Értékek. Kis-Balaton Ház A Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Csontváry Múzeum tételhez
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra Szekszárd turizmusa
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
Világ legrégebbi még lakott városa
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
A szüret.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Múzeumok 10 megye múzeum.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Készítette: Tóth Ildikó Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg.
Molnár András bemutatja BERLIN FÉNYKÉPALBUMÁT.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
A ”Borostyán Expedíció” projekt, /egy kaliszi (Pl) és egy jedenspeigeni (A) esemény/
Tokaj hegyalja vonzerői
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
Gere Bor Hotel **** Villány ( ) Készítette: Héhl Leila.
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Dóbiás Kinga
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Susann Nordströms Orkester - True Love
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
„INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN” TÁMOP A Zempléni Múzeum konzorciumi.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
A CÉH KIÁLLÍTÁSA NYÍRBÁTORBAN JÚLIUS 8 – AUGUSZTUS 7.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Kolozsvár.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Tokaji múzeum

Budapest után az egyik legismertebb magyar város, a történelmi borvidék "fővárosa". Kevés település dicsekedhet a világon azzal, amivel Tokaj: neve bora révén a nemzeti himnuszban is szerepel. 2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett.

Tokajban az 1950-es évek elején kezdődött el a település és a történelmi borvidék szellemi és tárgyi emlékanyagának összegyűjtése. A gyűjtemény kezdetben a polgári leányiskolában, majd a görögkeleti templomban kapott helyet. 

A Tokaji Múzeum 1962-től tájmúzeumként működik A Tokaji Múzeum 1962-től tájmúzeumként működik. A tokaj-hegyaljai konferenciák hagyományos szervezője és egyben legfőbb tudományos bázisa. 

Jelenlegi állandó kiállítását 1985-ben nyitotta meg egy felújított, műemlékileg helyreállított épületben, mely egykoron görög kereskedőház volt. A múzeum gyűjtőköre a tokaji vonatkozású történelmi, néprajzi és képzőművészeti emlékekre terjed ki.

A gyűjtemény első egységét képező egyháztörténeti emlékek két nagy részre tagolódnak. Mindezt német ősnyomtatványok és a nagyszombati nyomda híres termékei gazdagítják tovább.

 A mintegy másfél száz darabot számláló értékes ikongyűjtemény és a hozzá kapcsolódó iparművészeti jellegű liturgikus tárgyegyüttesek pedig a hazai metabizánci emlékanyagról adnak átfogó képet. 

A néprajzi gyűjteményt a tokaj-hegyaljai szőlő és borkultúra tárgyi emlékei képezik. Jelentős számban találhatóak meg benne a szőlőművelés hagyományos eszközei. 

Külön egységet képeznek a kádár mesterség műveléséhez szükséges szerszámok. A gyűjtemény tartalmaz még a bor tárolásával és szállításával kapcsolatos emlékeket is.

A pincében a bor tárolásának, kínálásának eszközei láthatók, és Tokaj-Hegyalja borászai is bemutatkoznak: legjobb minőségű boraikat palackozva tekinthetik meg a látogatók. Az 1700-as éveket idéző, görög borkereskedő család rekonstruált boltjában pedig bórkostoló, fotókiállítások és egyéb "borprogramok" várják a betérőket.

Elérhetőségek: Cím: 3910 - Tokaj, Bethlen Gábor út 7. Telefonszám: (+36 (47)) 352-636 E-mail: tokajimuz@hermuz.hu, tokajimuzeum.tokaj@museum.hu Nyitva tartás: V.2-XI.30.: K-V 10-16 h XII.1-V.1.: K-Szo 10-16 h

Köszönöm a figyelmet!