Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csontváry Múzeum tételhez

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csontváry Múzeum tételhez"— Előadás másolata:

1 Csontváry Múzeum 2356-17. tételhez
Kálmán Aliz

2 Csontváry Múzeum

3 A Névadó Csontváry Kosztka Tivadar eredetileg gyógyszerésznek tanult, de végül festészetet választotta. Utazásokat is tett, jelentősebb képeit Keleten festette, mintegy száz nagyobb művet alkotott. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják.

4 Előszó A Csontváry Múzeum, Csontváry Kosztka Tivadar ( ) munkásságának bemutatását szolgálja Pécs belvárosában. A képek csak csodával határos módon kerülték el a tragikus véget, a művész halála után ugyanis árverésre kerültek.  Gerlóczy Gedeon építész közbenjárása kellett ahhoz, hogy a képek egyszer eljuthattak Pécsre.

5 Keletkezése A 66 éves korában elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar festményei budapesti műtermében maradtak. Gerlóczy Gedeon ezt megtudván megvásárolta a műveket. A képek ezután ládába csomagolva várták sorsukat. Gerlóczy, aki a Képzőművészeti Főiskolán tanított, a hagyaték nagyméretű képeit a Főiskola néhány termében helyezte el. Később a Nemzeti Galériában, a kutatók szobáiban őrizték a főműveket, az egyik nagyméretű festmény a folyosón, fal felé fordítva állt. Amikor az idős Gerlóczyt a pécsiek a hetvenes évek elején azzal keresték meg, hogy a műveket állandó kiállításon mutatnák be, hajlott a megegyezésre. Tíz évre szóló letéti szerződéssel létrejött a pécsi Csontváry Múzeum.

6 A múzeum belülről A múzeumot Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből alapították 1973-ban. Az intézmény Csontváry ( ) mintegy 100 alkotásból álló életművéből 42 műtárgyat, ebből 14 grafikát és 28 festményt őriz. A művek a Magyar Nemzeti Galéria, a Janus Pannonius Múzeum és a pécsi önkormányzat tulajdonában vannak. Az épület homlokzatát a Baalbek számítógépes lenyomata díszíti.

7 Megtekinthető festmények
Castellammare di Stabia 1902 Esti halászat Castellammaréban 1901 Római híd Mosztárban Jajcei vízesés 1903 Tavasznyílás Mosztárban 1903 Sétakocsizás újholdnál Athénben 1904 Az olajfák hegye Jeruzsálemben 1905 Mária kútja Názáretben Magányos cédrus 1907 … stb.

8 Legismertebb mű : Magányos cédrus 1907

9 Múzeum elérhetőségei Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18,
XI.1-IV.30.: K-V 10-16 Cím: Pécs, Janus Pannonius utca 11 Telefonszám: (+36 (72))

10 Köszönöm a Figyelmet ! 


Letölteni ppt "Csontváry Múzeum tételhez"

Hasonló előadás


Google Hirdetések