Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák."— Előadás másolata:

1

2 New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák művészet bemutatására jött létre. Múzeummá Ronald Lauder építtette át 2001-ben.

3

4 A galéria első emeletén a XX
A galéria első emeletén a XX. század korai szakaszának osztrák festői, így Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, míg a második emeleten a német expresszionisták, mint pl.: Paul Klee, Ernst-Ludwig Kirchner, George Grosz, Lyonel Feiniger, Vaszilij Kandinszkij kaptak helyet.

5

6

7

8 A galéria leghíresebb darabja Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer I
A galéria leghíresebb darabja Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer I. (Arany Hölgy) című képe. A festmény tulajdonjogáért 7 éves ádáz per folyt Bloch-Bauer Amerikában élő leszármazottja és Ausztria között. Ezt az utóbbi végén elvesztette és a képet februárjában át kellett adnia jogos tulajdonosának, az akkor 90 éves Maria Altmann-nak.

9 A per „tárgya”: Adele Bloch-Bauer I. 1902

10 Adele Bloch-Bauer 1907

11 Klimt 1902-ben és 1907-ben festette le a hölgyet, férje megrendelésére
Klimt 1902-ben és 1907-ben festette le a hölgyet, férje megrendelésére. Az akkor 21, illetve 26 éves Adele a festményeket rövid élete végéig szobájában tartotta. A városi palotában pedig, ahol cukorgyáros férjével élt, további négy Klimttől vásárolt képben gyönyörködhettek a vendégek. Az 1925-ben 43 évesen, influenzában elhunyt hölgy végrendeletében arra kérte férjét, hogy a képeket majd hagyományozza a Belvedere-re.

12

13 Ferdinand Bloch-Bauer a kérést már nem teljesíthette, mert minden vagyonát a nácik még életében elkobozták, palotájába a halálmeneteket irányító vasúti központ települt. A festmények a képtárba kerültek, de nem az 1945-ben, svájci emigrációban elhunyt Ferdinand Bloch-Bauer utasítására. A jog szerint Adele 1925-ös végrendeleti kérése nem jelentett kötelezettséget, ezt felülírta Ferdinand végrendelete, amelynek kedvezményezettjei saját gyermek hiányában testvére leszármazottai. Közülük egyedül Maria Altmann volt az, aki a per idején még élt.

14

15 A bécsi sajtó - a képek végleges elszállítása előtt – 2006
A bécsi sajtó - a képek végleges elszállítása előtt – február közepén így írt: „Volt, aki vörös rózsával érkezett, mások csendben álltak a sorban. Várták, hogy bejussanak a Belvedere-be, s illendően elbúcsúzhassanak az Arany Hölgytől. Gustav Klimt két festménye Adele Bloch-Bauerről és még három kevésbé különleges, de gyönyörű tájképe a hét végén volt látható Bécsben utoljára.”

16 Gustav Klimt: Kert, kereszttel

17 A képeket Marta Altmann 2006. júniusában eladta
A képeket Marta Altmann júniusában eladta. „Adele Bloch-Bauer I”-et Ronald Lauder 135 millió dollárért vásárolta meg. Ilyen magas összeget sem előtte, sem pedig azután nem fizettek műalkotásért. …és hogy az Arany Hölgy továbbra is hazai környezetben érezhesse magát, Lauder megvette Klimt bútorait is…

18 Gustav Klimt Jugendstil bútorai – Manhattanben..

19 …ha már itt vagyunk, nézzünk szét: még kik és mik láthatók a „Neue Galerie”-ben.. 

20

21

22 Oskar Kokoschka (1886-1980): Kettős portré részlet: Alma Mahler

23 …ízelítő a galéria II. emeletéről, ahol a német expresszionisták kaptak helyet..

24 Paul Klee

25 Vaszilij Kandinszkij 1866-1944

26 George Grosz ( )

27 Ernst-Ludwig Kirchner 1883-1938

28 Lyonel Feininger ( )

29 …és a kiállítótermekből…

30

31 ..valamint a szuvenir-shopból, ahol méregdrágán szecessziós másolatok kaphatók, „Wiener Style”-ban.. 

32 Mindezen szépségek boldog tulajdonosa: Ronald Lauder (középen)
A szecesszió nagy kedvelőjeként az összeállítást készítette: László Judit


Letölteni ppt "New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések