Excel Hivatkozások, függvények használata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Információs függvények
Koordináták, függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Gazdasági informatika
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
Göncziné Kapros Katalin humáninformatika.ektf.hu
Táblázatkezelés - függvények
Összeállította: Sallai András
“Dátum és idő“ függvények
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Alapműveletek A képletek mindig = egyenlőségjellel kezdődnek!
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
Informatika felvételi felépítése. Az informatika felvételi két részből áll… Írásbeli –60 perc –50 pont Gyakorlati –60 perc –25 pont +25 pont.
A táblázatkezelés alapjai 1.
Táblázat kezelő programok
Táblázat kezelő programok I.
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
A Microsoft Excel Készítette: Rummel Szabolcs elérhetőség:
Táblázatkezelés Az Excel.
Táblázat módosítása.
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VI..
Microsoft Excel Függvények II.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Összeállította: Sallai András
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Függvények.
Függvények.
Forrás: informatika.gtportal.eu/letoltes/excel/szum_max_min.ppt
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Excel Függvények Páll Boglárka.
Táblázatkezelés.
A leggyakrabban használt függvények
TÁBLÁZATOK SZERKESZTÉSE EXCEL 2007 TÁBLÁZATKEZELŐVEL.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Microsoft Excel függvények
Készítette:Képes Edina 10/d
Táblázatkezelés alapjai
Turócziné Kiscsatári Nóra
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Licensz vizsga Újvidék, Kandidátus: FARKAS ANDOR
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Függvények.
Táblázatkezelés.
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice, LibreOffice Calc
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Statisztikai és logikai függvények
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Microsoft® Office Excel® 2007 – oktatóanyag
Függvények használata
FÜGGVÉNYEK (Excel).
Kifejezések C#-ban.
Készítette:Roppantóné Lévay Mária
Excel függvények a dolgozathoz!
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

Excel Hivatkozások, függvények használata

1. Fejezet Adatok, képletek, függvények

Adatok táblázat celláiba írjuk, egy cellába egy adat kerül lehet szám, vagy szöveg * szám esetén a tizedes jegyek elválasztásához a vesszőt használjuk és begépeléskor kerüljük az ezresek elválasztását * az előző órán tanult cellaformátumok használatával egy számot értelmezhetünk százalékos, forintos (pénznem) értékként, vagy akár dátumként, időpontként.

Adatok számításokat végezhetünk velük lehet elsődleges adat, illetve kiszámolandó adat

Példa adatokra Kérdések: Milyen cellaformátumokat ismerünk fel a fenti ábrában? Milyen egyéb formázási műveleteket fedezünk fel?

Képletek segítségével számításokat végezhetünk az előre beírt adatok felhasználásával tartalmazhat számokat, szövegeket (= állandó értékeket), cellahivatkozásokat (= változó értékeket), amelyek közt műveleti jelek szerepelnek minden képlet egyenlőségjellel kezdődik

Képletek szöveg használatakor a szöveget idézőjelek közé kell tennünk más cellákra való hivatkozást be is gépelhetjük, vagy az egérrel rájuk is kattinthatunk Kérdés: Milyen lehetőségek vannak az adatok, képletek bevitelének elfogadására, illetve elvetésére?

Példa képletekre

Operátorok használata Excelben Az operátorok vagy műveleti jelek határozzák meg azt a számítást, amelyet egy képlet elemein végre kívánunk hajtani. A Microsoft Excelben a következő négy operátortípus van: számtani logikai (összehasonlító) szöveges hivatkozási

Számtani operátorok Számtani alapműveletek végrehajtásához – például összeadás, kivonás, szorzás, osztás – az alábbi számtani műveleti jeleket használhatjuk:

Példa számtani operátorokra

Logikai (összehasonlító) operátorok Az alábbi operátorokkal két értéket hasonlíthatunk össze. Ha két értéket ezen operátor alapján hasonlítunk össze, az eredmény IGAZ vagy HAMIS logikai érték lesz.

Példa logikai (összehasonlító) operátorokra

Szöveges operátorok Az ampersand (&) szövegoperátorral két vagy több szöveget egyesíthetünk vagy fűzhetünk egyetlen szövegrésszé.

Példa szöveges operátorra

A műveleti jelek betartják a matematikai prioritásokat, így az Excel a szorzást és az osztást előbb végzi el, mint az összeadást és kivonást, hacsak ez utóbbiak nincsenek zárójelben. Például: 4 + 3 * 2 = 10 (4 + 3) * 2 = 14 Kérdés: 2 * 3 + 2 * 5 = ? 2 * (3 + 2 * 5) = ?

Függvények Függvények használatával: szokásos aritmetikai és algebrai számításoknál bonyolultabb műveleteket végezhetünk egyszerűsíthetjük az aritmetikai vagy algebrai számításokat feltételes meghatározásokat adhatunk egy változó értékre vonatkoztatva

Függvények szintaktikája Az összes Excel függvény ugyanúgy épül föl. A függvény neve után zárójelek közt kell megadnunk a függvény argumentumait *, amelyeket pontosvesszővel választunk el egymástól. FÜGGVÉNYNÉV(argumentum1; argumentum2; argumentum3; …) * Argumentum lehet szám, szöveg, logikai érték / feltétel, cellahivatkozás, tartomány hivatkozás.

Függvények elérése menüből: Beszúrás / Függvény…

Függvények elérése eszköztárról: fx gomb (szerkesztőlécbe beírással)

Függvényekben használható műveleti jelek

2. Fejezet Egyszerű függvények használata

SZUM függvény Összeadja a függvény argumentumai szerinti értékeket. Megoldás képlettel: =C3+C4+C5+C6+C7+C8 Megoldás függvénnyel: =SZUM(C3;C4;C5;C6;C7;C8) =SZUM(C3:C8)

ÁTLAG, MIN, MAX, DARAB függvény ÁTLAG: argumentumok szerinti átlagszámítást végez MIN: argumentumok szerinti értékek közül a legkisebbet adja eredményül MAX: argumentumok szerinti értékek közül a legnagyobbat adja eredményül DARAB: megszámolja, hogy hány cellában szerepel szám

ÁTLAG, MIN, MAX, DARAB függvény

MA, NAP360 függvény MA függvény: NAP360 függvény: aktuális rendszerdátumot adja nincs argumentuma NAP360 függvény: Két dátum közötti napok számát adja eredményül, 360 napos évet (tizenkét 30 napos hónap) véve alapul, ami bizonyos könyvelési számításoknál használatos.

MA, NAP360 függvény

3. Fejezet Relatív, abszolút és vegyes cellahivatkozások

Vizsgáljuk meg a következő példát! Képleteinkben, függvényeinkben eddig csak relatív cellahivatkozásokat használtunk. Vizsgáljuk meg a következő példát!

Problémák: azonos Áfa kulcsokat, illetve kedvezményeket felesleges minden sorban megjeleníteni az Áfa kulcs, vagy a kedvezmény megváltozása esetén, minden sorban módosítani kell a százalékos adatokat

Megoldás: Az azonos adatok csak egy helyen szerepeljenek! Minden képletünket úgy kell felírni, hogy a képlet másolásával is helyes eredményt kapjunk!

Probléma: Az eddigiekben alkalmazott (relatív) cellahivatkozásoknál a képlet másolásával az összes cellahivatkozás változik.

Hogyan tudjuk úgy felírni képleteinket, hogy azok másolásával is helyes eredményt kapjunk? Megoldás: Képleteinkben rögzítsük azokat a cellahivatkozásokat, amelyeknek nem szabad változnia! Ezt abszolút cellahivatkozások alkalmazásával oldjuk meg. Abszolút cellahivatkozások jelölése képletben: $ (dollár jel) Példa:

Példa relatív cellahivatkozásokra D2-es cella képletét másoljuk D3, E2, E3 cellába.

Példa abszolút cellahivatkozásokra D2-es cella képletét másoljuk D3, E2, E3 cellába.

Példa vegyes cellahivatkozásokra D2-es cella képletét másoljuk D3, E2, E3 cellába. Figyeljük meg: mindegy, hogy D3-as, vagy E2-es cellát másoljuk E3-ba.

Térjünk vissza korábbi példánkhoz! Az alkalmazott képletekkel a táblázat minden sorára helyes eredményt kapunk!

Háromféle cellahivatkozást ismertünk meg: relatív abszolút vegyes Összegezve Háromféle cellahivatkozást ismertünk meg: relatív abszolút vegyes

A bemutatónak vége! Köszönöm a figyelmet!