Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Halál a néphagyományban
Advertisements

Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
ITT A KARÁCSONY!.
Juhász Gyula:Karácsony felé
STABAT MATER Zene : Pergolesi Stabat Mater 2012.év.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi ráhangoló gondolatok
ALAPIGE: 1Kir 3,
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Bibliatábor nyár Püspökladány.
Készítette: Hendrich Kíra
Istenünk, sok-sok feszültség,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Ballagók búcsúztató áhítata.
Boldog 2014-et !.
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Jó reggelt!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
Folyamodjatok az Úrhoz,
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
Jézus Te vagy Sáron legszebb rózsája,
Örvendjetek, vigadjatok,
BETLEHEM.
Örvendjetek, vigadjatok,
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
BB Biblia-kör.
ISTEN hozott köztünk!.
A vetítés, Pergolesi: Stabat Mater című művének meghallgatása mellé készült. Az eredeti verset Jacopone da Todi írta, itt Sík Sándor fordításában olvashatjuk.
Luca napi szokások.
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Karácsony.
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
A német romantika Novalis.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Kimondom már bátran: az Õ irgalma nélkül Semmit sem sem ér az életem.
Amit szívünk esdve kér, Földi kincsnél többet ér
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Tenger takarja lábnyomát, Szelek szárnyán suhan.
Szent Luca ceremónia December 13. Luca pogácsa Csillag fiúk.
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem, Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok, pásztorok, Hogy Betlehembe sietve menvén, lássátok, lássátok.
Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk.
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Száll a hír, a legjobb hír földig hajol minden bölcs,
Balatonkiliti, december 23.
Előadás másolata:

Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom) Készítette: Kovács Viktória (Andrássy)

Palóc temetés Palócok hite: ember halála = lefutó csillag az égen haldokló léleknek ablakot nyitnak, könnyebb szabadulás végett Halott: megmossuk ünneplőbe öltöztetjük lábára csizmát húzunk, patkót lefejtjük róla, hogy ha éjjel hazamegy, ne kopogjon asszonyok kontyvasát is lefejtjük, egy darabka fával vagy lúdtollal helyettesítjük, mondván a halottnak nehéz vasat viselni ház utcára néző oldalán a mestergerenda alatt helyezzük el

Temetés utáni tor  Megterítünk a halottnak is kést, kanalat, villát keresztbe fektetjük egymáson a tányért lefelé fordítjuk a széket üresen hagyjuk, mert a hit szerint a toron ott ül a halott is.

Virrasztó ének   Nyugvó halott megállt órád, Álom jött rád, Mélyen elszenderített,  Nem virrasztanak veled,  Kiket kebled, Míg dobogott, szeretett. Gyászágyon vagy kiterítve  S elkészítve A sír hosszas útjára, De még el nem ereszthetnek,  Mert szeretnek. Ezért foly szeműk árja. Igen, a hit balzsamot nyújt  S a vérző bút Eloltja szívetekben És ámbár most már elváltok,  Rátaláltok Egymásra az egekben!

Palóc karácsony Luca napja: gonosz, ártó szellemek elűzése Karácsony előtt jártunk házról-házra és némi harapnivaló, koccintanivaló kíséretében mutattuk be játékukat a betlehemes fiúk, legények vesszőhordás, amellyel az állatok szaporodását vélték elősegíteni karácsonyfára aggatott gyümölcs ugyancsak a következő évi gazdag termés ígéretét jelentette

Betlehembe menjünk el Nosza pajtás, keljünk fel, Betlehembe menjünk el, Ott született a Messiás, Kit megjövendölt az írás. Mellette van Mária, Mária, Szénán, szalmán szent fia. Csuda dolog, mit beszélsz, Álom-é ez, vagy mesélsz? Hogy a Messiás született, Betlehembe helyeztetett, Egy rongyos istállóba, jászolba, Bétakarva pólyába. Hadd kívánjunk egy párat A bőkezű gazdának: Sonka legyen kenyerén, Isten hordja tenyerén. Hadd kívánjunk egy párat Ennek a gazdasszonynak: Szeme legyen ibolya, Szeretgesse az ura. Hidd el, hogy nem mesélek, Igazságot beszélek. Mert az angyal szava hirdet: Igazságot, békességet. Mihelyt mondja Glória, Glória, Nékünk szerencsés óra.

Paradicsomjáték dala Mikor Jézus Paradicsomba Két angyallal volt vala, Mondá Jézus Évának És férjének Ádámnak: Mért ettél e gyümölcsből, Mér vétkeztél ellenem?

December 24. - Szenteste Reggel feldíszítjük a karácsonyfát Anya már készíti a karácsonyi menüt Ha a díszítéssel végeztünk, akkor segítünk neki Ez után következik a karácsonyi ebéd Délután elmegyünk a misére Mikor hazaérünk ajándékozunk és társasjátékozunk

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET