Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
Médiapedagógia.
A koordinációfejlesztés lehetősége
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Kommunikáviós módszerek az iskolában
MOZGÁS ÉS TANULÁS.
Értékelés a pedagógiában
Fontosabb fogalmak Képesség :
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A munka világával kapcsolatos tudás
Képesség? Kompetencia?.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
A testnevelés tanításának módszertana
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Ellenőrzés és értékelés az alsó tagozatos matematika oktatásában
A testnevelési tanterv.
Képesség, készség, adottság, tehetség
Testnevelés tantárgypedagógia, 4. ea.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Nevelési módszerek.
A kommunikáció Az emlékezet
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
TERVEZET.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A feladatok szerepe Kaposi József.
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A szövegértési feladatok összeállítása
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
Gyermekvilág régen és ma
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Módszertani lehetőségek a digitális nemzedék megszólításában
Mozgáskoordináció.
PROJEKT OKTATÁS.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A koordinációs képességek felosztása és fejlesztési lehetőségei
Mozgásvizsgálat gyakorlat
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea. A mozgásos cselekvéstanulás Az ismeretátadás és feldolgozás módszerei. Rávezető eljárások. Az egész-és résztanulásos oktatási módszer. A hibafeltárás elvei, a javítás módszerei, Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A mozgásos cselekvés fogalma: „A mozgásos cselekvés pszichikailag szabályozott és pedagógiailag kialakított (céltudatosan kifejlesztett) mozgás „ (Bíróné, 1985) „A mozgásos cselekvés komplex, kognitív-motoros, értelmet is foglalkoztató, célra irányuló tevékenység.” (Báthori, 1985) Az emberi mozgások sajátos szerveződése. Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea. A mozgásos cselekvés: az oktatás tartalmát alkotják mint fizikai, fiziológiai inger mint a komplex pedagógiai hatásrendszer forrása mint az általános intelligencia fejlesztésének eszköze mint az általános és speciális cselekvőkészség kialakításának az eszköze mint az általános műveltség megszerzésének eszköze Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A mozgásos cselekvéstanulás folyamata: Makrostruktúra 1.az elsajátítás feltételeinek kialakítása 2.ismeret szerzés 3.alkalmazás Mikrostruktúra Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A mozgásos cselekvéstanulás mikrostruktúrája: 1. Az elsajátítás feltételeinek kialakítása Nyelv, szaknyelv Motiváció A feladat megértése Alapvető képességek megléte (motoros, intellektuális) Mozgástapasztalat, készségek Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A mozgásos cselekvéstanulás mikrostruktúrája: 2. Ismeret szerzés Képkialakítás-mozgásminta Első próbálkozások - kinesztetikus érzékelés, új tapasztalatok szerzése Első sikeres próbálkozás –durva koordinációs szint Készséggé alakulás fázisa-folyamatos végrehajtás gyakorló helyzetben A készség automatizált cselekvéskomponens. Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea. A képkialakítás: Verbális- a magyarázat ( a végrehajtás módja, kapcsolatai, alkalmazhatóság, szabályok, feladat) Érthető, rövid, értelmi színvonalnak megfelelő, a mozgásfeladat célját tartalmazó, motiváció) Vizuális – jobb megértés , az utánzás lehetősége Közvetlen (bemutatás, bemutattatás) Közvetett (eszközökkel) belső szemléltetés-előző mozgástapasztalatokra épít Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A dinamikus sztereotípia: Reflexek láncolata, mely során az egyik ingerre adott reflex kiváltja a következő ingert, és így tovább. Egy gyakorlatsor gyakori ismétlésével meghatározott mozgásfolyamatok bevésődnek, rögzülnek. Ezzel optimális koordináció alakul ki. Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A mozgásos cselekvéstanulás mikrostruktúrája: 3. Alkalmazás, gyakorlás feladathelyzetekben → a készségek teljes kialakulásának fázisa TELJESÍTŐKÉPES TUDÁS!!!! Más tanulási folyamatoktól az aktív, cselekvő részvételben különbözik. Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A mozgásos cselekvéstanulás: Módszere: a gyakorlás, gyakoroltatás Tudatos Motivált Rendszeres Folyamatos Nyújtson alkalmazási lehetőséget A gyakorlás fajtái:(szerkezeti szempontból) Rész –parciális Progresszív- izolációs Egységes –globális Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A gyakorlás fajtái: (időtartam alapján) Alkalmazó gyakorlás: hosszabb ideig tart, de kevesebbszer kerül elő Feldolgozó gyakorlás: többször kevesebbet Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Feldolgozó gyakorlás: mozgáspróbálkozások Előkészítő gyakorlatok: Általánosan és sokoldalúan fejlesztő gyakorlatok Speciális gyakorlatok: Célgyakorlatok: meghatározott teljesítmény eléréséhez szükséges képességek intenzív fejlesztése. Rávezető eljárások: valamilyen készség kialakítását segítik elő azzal, hogy a gyakorlat leegyszerűsített formáját vagy annak egy részét a tanuló könnyebben megértse,elsajátítsa Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea. Rávezető eljárások: Utánzás, hasonlat: tapasztalatokra épít Játékos mozgástanulás: elrendeli a feladatot, de a végrehajtás módját nem adja meg Segítségadás: közvetve, közvetlenül; túl gyakran nem ajánlatos Rávezető gyakorlatok: lényeges mozzanat kiemelése, gyakoroltatása Kényszerítő feladatok: teljes végrehajtás nehezített helyzetben Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Az egész és a résztanulásos oktatási módszer: Globális: egész Teljes kép, egység, egész, ritmus, tempó, szerkezet, motiváció → sikeres végrehajtás; előnye, hátránya Parciális: rész Külön-külön részletekben, ezután következik a részletek összekapcsolása, hol a végső cél? előnye, hátránya Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A hibafeltárás alapelve: a kiváltó ok felismerése, megszüntetése A hiba okai lehetnek: Hiányos képességek Hiányos megértés, helytelen elképzelés Helytelen beidegződések Görcsös, merev végrehajtás Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea. A hibák fajtái: Testi épséget veszélyeztető hibák A mozgás szerkezetében előforduló hibák „Tipikus hibák” Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.

A hibajavítás alapelvei: Az ok feltárása Fontossági sorrendben javítani Egyszerre csak egyet Nem túl sűrűn → megszakítja a folyamatosságot Nevelési szempontok →segítő, javító szándék Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.