ÉLELMISZERGAZDASÁGI MARKETING 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing fejlődése és szerepe
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
B2B-marketing – A szervezeti piacok
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Ismétlés  A marketing a piac folyamatos elemzése, reagálás, és befolyásolás.  Orientációtörténelem: 1. Termelés orientált 2. Értékesítés orientált 3.
MARKETING.
1 AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI MARKETING Kopcsay László.
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
1 2  Éves forgalom: 2 ezer milliárd forint  Óriási átalakulás:A hagyományos kereskedelem helyébe a vertikális integráció lépett  Nyertesek: multinacionális.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A piac Szakiskola.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
Vállalati Gazdaságtan
Árpolitika a turizmusban
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Értékesítési csatornák
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Vasné dr. Egri Magdolna Kommunikáció -marketingkommunikáció
Versenyjog és fogyasztóvédelem
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Családi vállalkozás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A marketing piac tartalma
Önkormányzatok turisztikai feladatai
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az ellátási láncok biztonsága
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A marketingkörnyezet elemzése
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Új agrárlogisztikai trendek és a bővített ellátási lánc
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
A fogyasztói tudat befolyásolása a közösségi marketing eszközeivel
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Termék & Márka Kopcsay László.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
Marketing alapok Kopcsay László.
Készletgazdálkodás és logisztika
1. 2 a gyártók & fogyasztók igényeinek összehangolása a hatékonyság növelése az elérhetőség javítása szakértői szolgáltatás biztosítása vásárlói igények.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Az értékkategóriák.
Vállalkozásmenedzsment I.
Hol a pénz?. A Biyovis jövedelmező vállalkozás?!
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
az Akasztói Szikiponty
A kápia paprika lehetőségei az export piacokon
Olaszországi üzleti környezet Spányik Péter - Milánói K.G.Sz.
A kereskedelem alakulása
Termék-piacfejlesztési stratégiák (Ansoff-mátrix)
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
A piac és a piacgazdaság
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Gazdasági rendszerek.
Előadás másolata:

ÉLELMISZERGAZDASÁGI MARKETING 2. Dr. Kopcsay László

4. AZ ÉLELMISZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Az élelmiszerek értékesítésének sajátosságai Alapanyag részaránya meghatározó (60-100%) Piaci igények egyenletesek egész évben Alsó- és felső fogyasztási korlát Engel törvény: A jövedelem növekedésével az élelmiszerekre fordított összeg aránya csökken Biológiai, társadalmi- szociális igények szerepe A termékpálya változatos: lehet a legrövidebb, lehet a leghosszabb

Élelmiszerkereskedelem a rendszerváltás előtt A piac és a verseny teljes kiiktatása Hiánygazdálkodás, szigorú állami szabályozás Az árak, az árrések a termékpálya szigorúan kötelező Piac: KGST igényei alapján exportorientált, valós árak és kereskedelmi partnerek nélkül Termelés Centralizált irányítás: ágazati trösztök Nincs marketing, belföldi piaci igények másodlagosak Anyagi biztonság: állami támogatás Tömegtermelés, innováció hiánya Nagykereskedelem Füszért: tartós élelmiszer és vegyi árú Társvállalatok: verseny helyett elosztási rendszer Import: monopol helyzetű külkereskedelmi vállalatoktól

Kiskereskedelem Fogyasztók Állami és szövetkezeti tulajdonban (Közért, Áfész) Ellátó – elosztó tevékenység Megyei kis hálózatok, „regionális monopóliumok” Áruhiány, „Pult alatti áru” Korrupció, igénytelenség Fogyasztók A legelhanyagolhatóbb elem Azt vesz, amit kap Kisebb az árualap mint a kereslet Vásárlói szemlélet: „exportból maradt áru”

Az átmenet: garázsdiszkontok kora 1990-ben politikai-gazdasági rendszerváltás Megszűnik minden kötöttség KGST összedől, élelmiszer túlkínálat Piaci viszonyok érvényesülése, éles piaci verseny Boltok száma nő: garázsdiszkontok A verseny miatt az árak csak mérsékelten nőnek Megkezdődik a privatizáció, megszűnik az állam tulajdonosi szerepe a kereskedelemben Megjelennek a multinacionális vállalatok.

5. ÉLELMISZERKERESKEDELEM NAPJAINKBAN A hazai háztartási kiadások 25-30%-a FMCG termék. Az éves forgalom több mint 2.000 milliárd forint. Kínálati oldal A kínálat térben és időben kitágult: a logisztika szerepe meghatározó Unión belüli szabadkereskedelem Óriási túlkínálat és választék Multinacionális kereskedelmi hálózatok dominanciája Kis boltok: napi cikkek, piaci rések Keresleti oldal Megváltozott szokások: autós heti bevásárlás, parkolóhely igény Nyersanyag helyett félkész étel: a feldolgozás szintje magasabb, a hozzáadott érték nő Tendencia: az energiatartalom csökkentése Változatos motivációk

Az élelmiszerkereskedelem törvényi szabályzása 2003. XVI. törvény Agrárpiaci rendtartás A fizetési határidő maximum 30 nap lehet. A beszerzési ár alatti értékesítés tilos. 2005. CLXIV. törvény Kereskedelmi Törvény Az árusítás helyén rendelkezni kell az árusított termék eredetét igazoló bizonylattal vagy annak másolatával. Az üzletben hitelesített vásárlói könyvet kell elhelyezni, melybe a vásárló panaszait, javaslatait szabadon bejegyezheti. A nyitvatartási időt a kereskedő határozza meg (ünnepnapokon tilos a munka). A beszállítóval szemben a jelentős piaci erővel visszaélni tilos! 2008. XLVII. törvény A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról

Az értékesítési formák bővítését teszi lehetővé 2009. évi XCV. törvény A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szembeni alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról”. Büntetésének felső határa 500 millió forint! Ellenőrzés: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) 3/2010.(VII.5.) VM rendelet Az élelmiszer előállítással és forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról és nyomon követhetőségről 4/2010.(VII.5.) VM rendelet Az értékesítési formák bővítését teszi lehetővé

Motiváció az élelmiszerfogyasztásban Táplálkozási motiváció Biológiai igények kielégítése Marketing kevéssé hat, árérzékeny Biztonsági-egészségi m. Egészség megőrzés, káros anyagok kizárása, tudatos fogyasztás Igény: racionális, hiteles információk Ökológiai motiváció Környezetbarát gondolkodás Társadalmi-marketing koncepció Társadalmi motiváció Környezeti, családi hagyományok, vallás szerepe Igazodás a társadalmi elvárásokhoz

Kényelmi motiváció Könnyű beszerezhetőség, azonnali fogyaszthatóság Termék, csatorna, kommunikáció fontos, az ár nem Élvezeti motiváció Ital, édesség, dohány, fagylalt Növekvő igény, kevésbé árérzékeny Presztízs motiváció Tradíció, minőség, imázs, márka, gasztronómia, magas árat igényel Politikai motiváció Csak hazai termékek Tájékoztatási igény, kevésbé árérzékeny Egyéni (réteg) motiváció Diabetikus, állateleség,stb Eltérő egyéni tájékoztatási igények,

Az élelmiszerpiac szegmentálása Szegény lemaradók Egyetlen motiváció: alacsony ár Konzervatív nagyevők Hagyományos magyar konyha Gyökértelen fiatalok Nincs árérzékenység, amerikai stílus Családi bevásárlók Közös nagybevásárlás, akció igény Öntudatos polgárok Racionális, megtervezett döntés Ínyenc újgazdagok Nincs árérzékenység, divat szerepe, a reklámra a legfogékonyabbak

Friss élelmiszer értékesítés Közvetlen helyi eladás – zéró szintű csatorna. Lehetőség: a turizmus bevonására Falusi turizmus - turisztikai infrastruktúra, Agroturizmus – vonzerő (Pl. állattartás, borkóstoló) Közvetlen piaci eladás (Időszakos, állandó piac) Értékesítés élelmiszerkereskedőknek „nagybani piacon”. Termékpálya folytatása: közvetlen piaci eladás vagy HORECA. Lehetőség: árverés Értékesítés felvásárlóknak feldolgozási célra. Lehetőség: Összefogás, TÉSZ

Termékpálya korrekció Vertikális diverzifikáció A termékláncban a vállalkozó előre vagy hátra lép. Visszalépés: a vállalat a termeléshez szükséges alapanyagokat vagy alkatrészt saját maga kezdi gyártani. Előrelépés: a gyártás mellett a termékek értékesítését a vállalat saját kezébe veszi. Horizontális diverzifikáció Kiegészítő, új tevékenység a vállalkozás biztonságos működése érdekében.

Élelmiszerek értékesítése a multinacionális kereskedelmi hálózatoknak Az erőviszonyok alakulása Kereslet – kínálat Forgalmi részarány Szállítói Kölcsönös dominancia függőség Függetlenség Vevői dominancia Szállítói részarány a vevő forgalmából Vevői részarány a szállító forgalmából

Az ellátási lánc tagjainak együttműködése Horizontális szövetség A potenciális versenytársak közötti együttműködés Cél: kutatás – fejlesztés, ágazati marketingstratégia, szakmaközi szervezetek a multinacionális hálózatokkal szemben Vertikális szövetség Szállító – vevő együttműködés Cél: az információs aszimmetriából és az erőforrás függőségből adódó konfliktusok kiküszöbölése, a hatékonyság növelése Diagonális szövetség Egymástól független vállalkozások együttműködése Cél: közös marketing akciókkal egymás forgalmának növelése, logisztikai együttműködés

Az ellátási lánc tagjai közti kapcsolat Távolságtartó viszony A kapcsolat rövid A felek függetlenségükhöz ragaszkodnak Nincs bizalom A célok és érdekek ellentétesek Az információáramlás hiányos Minimális kommunikáció Erős az árverseny Elkötelezett viszony A kapcsolat tartós Kölcsönös függőség Teljes bizalom A célok és az érdekek azonosak Teljes körű információáramlás Folyamatos kommunikáció A minőség és a megbízhatóság fontosabb az árnál

6. KÖZÖSSÉGI MARKETING AZ ÉLELMISZERIPABAN A közösségi agrármarketing célja A hazai agrártermékek és élelmiszerek piacának feltárása és szélesítése a bel- és külföldi piacokon. Az Unió gazdaságfilozófiája közösségi szinten ragaszkodik a szabad versenyhez, ám a tagországok adminisztratív akadályokkal védik a hazai piacot, s ez által a hazai termelőket Nemzeti marketing szervezetek: Németország CMA Franciaország Sopexa Magyarország AMC (Agrár Marketing Centrum)

A közösségi agrármarketing eszközrendszere Piackutatás, helyzetfelmérés, tájékoztatás, tanácsadás, tanulmány utak Külföldi termékek marketingaktivitásának semlegesítése „Kapcsolattartás a világgal” - Vásárok, kiállítások, nemzeti hetek, könyvek, kiadványok Külföldi újságírók meghívása, élelmiszerbolti eladók képzése Védjegyek, minősítő jegyek, minőség ellenőrzés Hazai fogyasztók nemzeti öntudatának felkeltése

Különleges magyar agrártermékek Hungaricumok A hazai termelési kultúrához , tudáshoz, a generációk során kialakított hagyományokhoz kapcsolódó magyar sajátosságú agrártermék. A hungaricumok ma még csak lehetőséget jelentenek, de a jövő sikeres agrármarketing politikában a pillérei lehetnek a növekvő magyar élelmiszerexportnak.

7. FOGYASZTÓI ETNOCENTRIZMUS Viszonyulás a külső csoportokhoz a saját csoport szemszögéből nézve. A vásárló dönt: Ha magyar terméket vásárol Magyar munkahelyeket ment meg, Ha több magyar munkahely van Többen dolgozhatnak, Ha többen dolgoznak Több adót fizetnek, Ha több adót fizetnek Több pénz jut oktatásra, egészségügyre, infrastruktúra fejlesztésre!!!

A hazai lakosság magyarságtudatának viselkedés mintái: Patrióta A hazai terméket előnyben részesíti, fontos számára a magyar eredet, de igényli a széles választékot is. Kizárólag olyan termék importját fogadja el, amit helyben nem lehet előállítani. Nacionalista A hazai terméket előnyben részesíti, s elutasít mindent, ami külföldi. Gyökérvesztettek Semmi kötődése nincs a szülőföldhöz. Tipikus konzumidióta. A reklámokra a legfogékonyabb. Kozmopolita „Világfaluban” él, számára a „haza” szó értelmezhetetlen, neki nincs különbség nemzet és nemzet között. Patrióta