Módszertani megújulás a nevelő munkában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Világnagy iskola Tanulás túl a csengőhatáron
Szülői elégedettség mérés eredménye
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A koragyermekkori nevelésről
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Instrukció - Autonómia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás Készítette: Ludánné Pécsi Erzsébet NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Kompetencia alapú oktatás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Módszertani megújulás a szakmai oktatásban Baranyai Anita – IV. közgazdasági szakmacsoport Érsekné Bódy Erzsébet és Tolnay Knefélyné Érszegi Éva - I. egészségügy.
Projektmunka.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A beiskolázás előkészítése
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Összeállította: Szabó Ilona
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Projektorientált matematikaoktatás
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Módszertani megújulás a nevelő munkában Farkasné Egyed Zsuzsanna 2011. KPSZTI

Módszertani palettánk Vita Csoportmunka Projektmódszer Munkáltatás Egyéni munka Frontális ismeretnyújtás „Házi feladat” gyűjtő munka a családnak

VITA FONTOSSÁGA A TERVEZÉSKOR A vita lehetőséget nyújt arra, hogy: több ember előtt megnyilvánuljunk, megtanuljunk érvelni álláspontunk mellett, elsajátítsuk a társas érintkezés és a kultúrált vita fontos szabályait.

A csoportmunka lényege a munkamegosztás. Fejleszti a: kulcskompetenciákat (kommunikáció, együttműködő, problémamegoldó), a toleranciát és empátiát, erősíti a csoportudatot,(Halacska, Csengő) szélesíti a látókört, a csapat minden tagját aktivitásra készteti. (CSOPORTALKOTÁS)

A gyermekek tapasztalatát tekinti a „tanulás” legfontosabb forrásának, Projektmódszer A projektmódszer megalkotói szerint az óvodai tevékenységek tartalmának fő hibája, hogy elkülönült részekként kezelik a világ dolgait, holott komplex jelenségekről van szó, melyek megoldásához minden tudását mozgósítania kell az egyénnek. A gyermekek tapasztalatát tekinti a „tanulás” legfontosabb forrásának,

Projektmódszer Lehet önálló, vagy csoportmunka is – gyermekek, (pedagógusok) kibontakozása, felelősségre nevelés A projekt végeredményét bemutatják egymásnak az érintettek – kommunikációs készségek fejlődése, visszajelzés, kritika fogadásának elsajátítása, kezelése

Ötletek Információt kell gyűjteni az óvodáskorú gyermek pszichikai működéséről, gondolkodásáról,a játék elsődleges szerepéről. Választ adni arra, hogy a különböző szintű játéktevékenységek milyen lehetőséget nyújtanak a gyermek fejlesztésére. Gyűjteni és csoportosítani a különböző játékfajtákat Megfigyelni melyikkel játszanak legszívesebben a gyerekek.

Ötletek Óvókkal beszélgetni: tapasztalataik szerint melyek a kedvenc játékok Szülőkkel beszélgetni Üzletek játékválasztékát felkutatni Listát összeállítani rövid leírással a különböző ajánlott játékokról

Mire van idő? Segítségadás! Készítsen óvodás gyerek szüleinek szemléletes tájékoztató „füzetecskét” az óvodáskor játéktevékenységeiről, a gyermek fejlődésében betöltött szerepéről. Állítson össze játék ajánlólistát a beszerzés lehetőségeit (üzletek, árfekvés, stb…..) és a minőségi szempontokat vegye figyelembe.

Mire van idő? Gondolni kell: A játékkal kapcsolatos minőségi elvárásokra Anyaga szerinti osztályozásra Megfizethetőségére Korcsoportonkénti játékokra (3- 4év , 4-5év , 5-6 éves korig) Megfelel-e az egészségügyi elvárásoknak? Megfelel-e az EU-s előírásoknak?

Munkáltatás Ismeretek újabb átgondolása, célja, hogy minden gyermek (óvó) a saját tempójában a saját logikája szerint haladjon. (Farsangi dekoráció elkészítése Március 15 dekoráció elkészítése)

Individuális v. differenciált munka A tevékenység „tanulás” szempontjából fontos, hogy a gyermekek (óvók) személyre szabott feladaton dolgozzanak, saját egyéni munkatempójuk szerint. Óriási előny a „párhuzamosan végezhető tevékenység fogalmának megvalósítása”

Frontális munka Az óvó olyan feladatot ad, amely segít a gyermekeknek visszaemlékezni a korábbi sétára, megfigyelésre! (képek, fotók rendezése, tárgyak elhelyezése, hangok megnevezése, társítása tárgyakkal)

„Családi” gyűjtő munka „HÁZI” feladat A „víz „ témakörében Felhasználásáról képanyag gyűjtés Háztartásban Természet, virág, kert gondozás Üzletben (gyógyvíz, kristályvíz) Közlekedés (vízi közlekedési eszközök) Sport eszközök, (télen, nyáron) Halmazállapot béli különbségek

Mintafeladat - gazdaság

Mintafeladat - egészségügy

Feladat ? ? ? ?

Segédanyagok

Köszönöm a figyelmet!