Krónikus obstruktív tüdőbetegségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A COPD diagnózisa és kezelése
Advertisements

Gégegyulladás - Laryngitis
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Köhög a felnőtt…. A krónikus köhögés leggyakoribb okai felnőttkorban
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
AZ ALLERGIÁS BETEGSÉGEK HOMEOPÁTIÁS KEZELÉSE
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
A köszvény Arthritis urica.
A tüdő krónikus obstruktiv betegségei
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
A légzőszervek betegségei
A légzőszervek vizsgálata
Keringési elégtelenség
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
KLINIKAI GERIÁTRIA.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
A légzőszervrendszer betegségei
Légzőszervrendszer betegségei
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
Allergia dr.Hella Zoltán.
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Légszennyezés hatása obstruktív tüdőbeteg hospitalizációjára
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
Dr. Csákó László. A felső légúti lokalizáció klinikuma.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Gyermekgyógyászati tünetcsoportok IV.
Légzőrendszerre ható gyógyszerjelöltek hatásossága Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform, Gyógyszerhatásossági munkaértekezlet.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Otitis és bronchitis homeopátiás kezelése
Gyakori légúti betegségek
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
Továbbképzés iskolavédőnőknek Soroksár
Chronicus obstructiv bronchitis és emphysema
Asthma bronchiale.
Az ember légzőszervrendszere I.
Légzőszervrendszer betegségei
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Krónikus vesebetegség és a COPD: egy elhanyagolt comorbiditás
Készítette: A No cigi csapata
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
A spirométer megalkotója: John Hutchinson
Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
A COPD és a társbetegségek Dr. Balikó Zoltán PTE KK I. Belklinika Pulmonológia.
A tüdő krónikus obstruktiv betegségei. A tüdő krónikus obstruktív betegségei KALB: krónikus aspecifikus légúti betegségek COPD: krónikus obstruktív pulm.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Készítette : Polyák Petra 8.a
Somfay Attila SZTE Tüdőgyógyászati Tanszék, Deszk
Ciki a cigi! Dohányzás.
ZILOLA 5 mg filmtabletta 7 db
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
A krónikus beteg hányattatásai
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Krónikus obstruktív tüdőbetegségek COPD

COPD A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) olyan kórkép, amelyet a légúti áramlás csaknem teljesen irreverzibilis korlátozottsága jellemez. A légúti obstrukció általában progresszív, és a légutak fizikai részecskékkel és gázokkal (elsősorban dohányfüsttel) szembeni fokozott válaszkészségével jár együtt. A COPD-nek jelentős szisztémás következményei is vannak.

Bronchitis és emphysema Az idült hörghurut (bronchitis) a légutak hörgőinek beszűkülésével, fokozott váladékképződéssel járó tünetcsoportja A tüdőtágulás (emphysema) a tüdőhólyagocskák folyamatos összeolvadásával járó pusztulása.

Az esetek 80%-ában dohányzás következtében alakul ki. Oka Az esetek 80%-ában dohányzás következtében alakul ki.

Tünetek A legjellemzőbb: köhögés, a köpetürítés és a nehézlégzés, amely a betegség kezdetén csak terheléskor jelentkezik. A betegek nagy többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor már komoly panaszai vannak, és a légúti áramlás beszűkülése kifejezett.

Diagnózis A spirometriával kimutatott, többnyire kevéssé és sohasem teljes mértékben reverzibilis obstrukció COPD-re utal. Az előrehaladott légzési elégtelenség (FEV1<50%)* vérgáz elemzéssel mutatható ki. Súlyos COPD esetén a 6 perces gyaloglásos teszttel mérik fel objektíven a terápia hatását Vér: policitémia *az 1. másodpercben mért erőltetett kilégzési térfogat (FEV1)

Terápia Dohányzás elhagyása (passzív is!) Inhalációs aerosolok: Antikolinerg (ipratropium) Béta adrenerg agonisták (albuterol) Kortikoszteroid (Ca!) Oxigénterápia Légzésrehablitáció Dietoterápia

Diéta célja Tápláltsági állapot helyreállítása A légzőizmok teljesítményének javítása, (ventilláció és terhelhetőség) Légzőközpont kontrollja (élénk anyagcsere hatására a légzőközpont tevékenysége, érzékenysége is fokozódik; a hipoxia csökkenti azt, így akut légzési elégtelenség alakul ki) Parenchyma károsodás megakadályozása (fehérje acs.) Légzési munka csökkentése Alveoláris immunvédekező rendszer helyreállítása

Malnutrició hatására Csökken a belégzési erő, a vitálkapacitás, romlik a gázcsere. Alveoláris immunvédekezőrendszer funkciói elégtelenné válnak: Alveoláris makrofágok száma  Fagociták funkciói  IgA képzés  Baktériumok alveoláris falra tapadóképessége 

Testtömeg 32%-os csökkenése: Rekeszizom tömege 43%-kal Izomerő 37%-kal Vitálkapacitás 63%-kal Kitartás 41%- kal csökken!

A malnutrició okai COPD-ben étvágyromlás (hypoxia, theophyllinek, gyakori antibiotikus kezelések miatt); az étkezéseket is nehezítő dyspnoe; depresszió; aerophagia; gyakori kórházi környezet, kevésbé ízletes étel, a krónikus hypoxia miatt romló felszívódás megnövekedett energiafogyasztás: a növekvő bázisszükséglet következménye, hozzájárul az ún. diéta indukálta termogenezis (DIT)* is. *A korábban nem megfelelően táplált betegek táplálkozását kiegészítve, COPD esetében 20%-os, egészséges kontrollok esetében 9%-os (resting energy expenditure) REE-növekedés volt kimutatható.

Túlsúly Csökkent fizikai aktivitás miatt a betegek egy részénél obezitás alakul ki Légzési munka nő Testtömeg normalizásával a panaszok enyhíthetők

A diéta összetétele Figyelembe kell venni a kalóriaforrás RQ értékét Zsírok (RQ=1) adásával azonos kalóriamennyiség nyerése során kevesebb CO2 képződik, mint glükóz (RQ=0,7) esetén Az omega-3-zsírsavak: a sejtmembrán összetételének megváltoztatása útján mérséklik a hipoxia okozta pulmonáris vazokonstrikció, ill. hipertenzio mértékét, csökkentik a gyulladásos citokin képzést, illetve bronchodilatátor hatásúak. A túl magas zsírtartalom azonban lassítja a gyomorürülést!

Diéta összetétele Energia 30-45 kcal/ttkg Fehérje 20% (1,2-1,5 g/ttkg) Elágazó láncú aminosavak: légzőközpont stimulálásalégcsere fokozás Zsír 35-40% Omega-3! Szénhidrát 40-45% Rostok (obstipáció megelőzése, DE: puffadás: rekesz felnyomása révén nehezíti a légzést!) Folyadékbő (köpetürítés elősegítése) Na tartalom  (vízretenció, szívelégtelenség) Koffein  Antioxidánsok

Étkezési, életmód tanácsok Gyakori kis ékezések, dúsítás Puffasztó ételek kerülése Evés közbeni ivás kerülése Nyugodt körülmények, rágás, csukott szájjal lélegzés Étkezések előtt hörgőtoalett, pihenés, étkezéskor szükség esetén oxigén + tolerálható mértékű testmozgás (étvágy fokozás, obstipáció)