Szoftvertechnológia Rendszertervezés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rendszerek és táblázatok. Rendszerelmélet - rendszerszemlélet  Fogalmi meghatározás  Valós és elméleti rendszerek  A rendszer összetevői, jellemzői.
Advertisements

Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Rendszertervezés GIMP.
Autonóm mérésadatgyűjtő és telemetriai rendszer
Verfasser · weitere Angaben
Az SAP bevezetése a Debreceni Egyetemen
2. előadás.
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
Rendszerfejlesztés.
Hatékonyságnövelés IT biztonsági megoldásokkal Szincsák Tamás IT tanácsadó 2012.Október 17.
Projektmenedzsment 2.. Egyszeri, komplex feladat tervezésére, kivitelezésére vonatkozó tervezet, kapcsolódó munkálatok sorozata, egyenként jellemző idő.
2. Rendszer fejlesztés
A projektmenedzsment fogalma
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
13.a CAD-CAM informatikus
Nagy Gábor MF01-M2.
OSI Modell.
Minőségmenedzsment 2. előadás
SAP a Debreceni Egyetemen - A Szolgáltató Egyetem Modell
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Az információs rendszer fogalma
Bevezetés a térinformatikába (GIS) Házi feladat Keressen a Google Earth segítségével olyan helyet a Holdon, amelyiknek a neve az ön kezdőbetűjével kezdődik,
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Modellezés és tervezés c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mérnöki Informatikus MSc 9. Előadás és.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Szervezetfejlesztési Program
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Szoftvertechnológia Bevezetés.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) = Európa Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 4.4 intézkedés: Egészségügyi információ- technológiai.
Komplex rendszertervezési módszerek
Vezetői Információs Rendszer Kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen Eredmények - Tapasztalatok Vilmányi Márton.
Önálló labor bemutató 8. szemeszter 5. oktatási hét Sümeghy Tamás Pál GFHSRE március 13.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
R EQUIREMENTS D EVELOPMENT Készítette: Devecseri Viktor.
1 Informatikai Szakképzési Portál Rendszertervezés Hardver tervezés.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
Rendszertervezés Alapfogalmak; Az informatikai rendszer
A szoftver, szoftvertípusok
Összetevő- és telepítési diagram
KERÓSOK Egy kerékpáros webshop fejlesztése 1. Kezdetek ? ? ? 2.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Hatáskör modell 5. HAM.
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Információs rendszer fejlesztése 1. előadás
Bevezetés a programozásba
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
CMMI - VALIDÁCIÓ Suba Gergely.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Szoftvertechnológia Rendszermodellezés. Az architektúra modell – a rendszert alkotó alrendszerek absztrakt reprezentációja Tartalmazhatja – az alrendszerek.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Egy MobileIron rendszer bevezetése Kerékfy Miklós Biztonságos BYOD az NN Biztosítónál.
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Kérdések a második zh-hoz
Operációs rendszerek.
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
OrangeSoft – TimeTable
Előadás másolata:

Szoftvertechnológia Rendszertervezés

Rendszertervezés Ember-gép rendszerek specifikációja tervezése implementációja validációja telepítése fenntartása

Rendszertervezés Foglalkozik a rendszer által nyújtott szolgáltatásokkal a létrehozást és működést befolyásoló kényszerekkel a felhasználás módjával

Rendszertervezés folyamata Általában vízesés (waterfall) modell lehetővé teszi a részek párhuzamos fejlesztését A fázisok között csak kis iterációs lehetőségek (a hardver változtatása nagyon drága) A hardverproblémákat szoftver megoldásokkal ellensúlyozzák

Rendszertervezés folyamata Különböző szakterületek mérnökeinek kell együttműködni Sok lehetőség a félreértésekre Különböző szakterületek más nyelvet beszélnek hosszas egyeztetésekre lehet szükség

Rendszertervezés folyamata

Rendszertervezés folyamata Szakterületek egy repülésirányító rendszerben

Rendszerkövetelmények A követelmények három típusa Absztrakt funkcionális követelmények a rendszer funkcióit absztrakt módon definiáljuk Rendszertulajdonságok az egész rendszerre vonatkozó nem funkcionális követelményeket definiáljuk Nem kívánatos tulajdonságok nem megengedett viselkedés specifikációja Definiálni kell a rendszer helyét célját a felhasználó szervezeti egységben

A rendszer célja Definiálni kell miért van szükség a rendszerre az adott környezetben Funkcionális célok Tűzvédelmi és behatolás jelző rendszer külső és belső riasztási jeleket ad tűz esetén illetéktelen behatolás esetén Szervezeti célok Biztosítani kell a normál munkavégzés folyamatát ne zavarják meg olyan rendkívüli események tűzeset illetéktelen behatolás

Problémák a követelmények körül Komplex rendszerek nehéz problémák megoldását tűzik ki célul a probléma nem teljesen ismert specifikáció közben változik a probléma A rendszer életciklusa alatt hardver fejlődése kommunikációs rendszer fejlődése A nem funkcionális követelmények definiálása nehéz nem is mert a rendszer felépítése komponensei

A rendszertervezés folyamata A követelmények csoportosítása kapcsolódó csoportokra osztása Alrendszerek meghatározása amelyek együttesen képesek a rendszerkövetelmények teljesítésére Követelmények hozzárendelése az alrendszerekhez nehézségbe ütközhet (COTS) Alrendszerek funkcionalitásának specifikálása interfészek definiálása különösen fontos párhuzamos alrendszer-fejlesztés esetén

A rendszertervezés folyamata

Nehézségek Hosszas viták előzhetik meg a hardver-szoftver-emberi erőforrásokra való dekompozíciót a nehéz tervezési problémák szoftveres megoldás sem egyszerű A hardver platformok nem elégítik ki a követelményeket azt a szoftvernek kell kompenzálnia

Követelmény és rendszertervezés A követelménytervezés és a rendszertervezés szorosan összefügg Azűkítik a tervezési lehetőségeket a környezet más rendszerek Lehet követelmény egy adott rendszer felhasználása Kezdeti rendszerterv szükséges lehet a követelmények rendszerezéséhez A rendszer tervezése közben egyre több információ a követelményekről

Követelmény és rendszertervezés