A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Ami a Tiéd.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
A szabad akaratról I. V. Rész
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
A pillangó tanítása Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült mellette, és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy.
A házasság még nem a mennyország
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Húsvét az élet ünnepe.
és a legkevésbé teljes az
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
1ADÓSSÁG Az adósság olyan pénz, vagy tulajdon, amit valaki tartozik megadni, vagy átadni egy másik személynek. 2Kir 4,1-7; Az adósság olyan pénz, vagy.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
„Férfinak és nőnek teremtette”
“13 tanács egy életre".
Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Sok szeretettel….
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Isten?.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Az életedet TE írod.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
13 tanács egy életre.
George Berkeley a lélekről: szubsztancia mint kötegelmélet Bartha Dávid.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellett szeretnénk tudni.
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Önéletrajz értelmezés PéPéeS Önéletrajz értelmezés 2 Társaságot kedvelő személyiség: ahogy lehet, lelép az irodából Remek prenzentációs.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
VERS RÓLAD.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Fogalom Kérdezz! Felelek.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Foucauld atya imája.
Mindig kapcsolatban Vele
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Mt 19,16-30.
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter

1. Metafizikai vagy ismeretelméleti kérdés? A principium individuationis „[…] nyilvánvalóan nem más, mint maga a létezés […]” ( ) Az él ő lények azonossága „Az él ő teremtmények azonossága ugyanis nem egy azonos részekb ő l álló tömbön múlik, hanem valami máson.” ( ) A személyes azonosság

„Ha ugyanis valaki egy kevés figyelmet szentel a feltámadásnak, és fontolóra veszi, hogy az isteni igazságosság a végítélet napján ugyanazokat a személyeket állítja ítél ő széke elé, akik ebben az életben jól avagy gonoszul cselekedtek […], az alkalmasint nem találja majd könny ű nek a választ ama kérdésre, […] mi az azonosság lényege […].” (1.4.5.) „Talán ésszer ű azonban azt gondolni, hogy ama nagy napon […] senkit sem vonnak majd felel ő sségre olyasmiért, amir ő l mit sem tud […].” ( )

2. Az azonosság és az ideák Az azonosság viszony. A viszony „az egyik ideának a másikkal való összevetésében áll” ( ). A viszonyt „a dolgok valóságos létezése […] nem tartalmazza, hanem ez valami küls ő dleges és kívülr ő l rájuk helyezett”. ( ) „Az azonosság az ideától függ”, vagyis „amilyen az illet ő névhez tartozó idea, olyannak kell lennie a reá vonatkozó azonosságnak is” ( ).

3. Lényeg – egyed – fajta „A lényeg […] egy fajtához viszonyul, és egy speciest feltételez.” (3.6.6.) „Az egyedi dolgokra nézvést semmi sem lényegi.” (3.6.4.)

„[…] bármin ő szubsztancia kezd is el létezni, egész létezése alatt szükségképp ugyanannak kell maradnia […]. Miáltal kit ű nik, hogy a nehézség, avagy homály, mely ennél a tárgynál [ti. az azonosságnál] mutatkozott, inkább a nevek téves használatából keletkezett, mintsem a dolgokban magukban rejl ő homályosságból.” ( )

4. Fajták Fajta mint species (az Értekezés más fejezeteiben) Háromfajta szubsztancia: (i) Isten, (ii) véges intelligenciák, (iii) testek ( ) Tölgyfa, ló, ember → él ő lények ( )

5. Névleges vagy valós lényeg határolta speciesek? Arany: „[…] egy olyan összetett test ideája, mely egyfajta sárgás színnel rendelkezik, nyújtható, olvasztható és nehezebb, mint bármely más test, amit ismerünk […]” (4.6.8.) Tölgyfa: „[…] az anyagrészecskék olyan elrendez ő dése, amely egy tölgyfa részeit alkotja; s e részek olyan szervez ő dése, amely alkalmas arra, hogy fölvegye és elossza a táplálékot, hogy ezáltal fönnmaradhasson […]” ( )