Mit jelentenek a betűk és számok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Élelmiszerfeldolgozás- és minőség GTK III XI. 04.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Zöldségfélék.
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Készítette: Tóth Tünde
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Flavon max termékcsalád
Tisztítás, fertőtlenítés
Víztisztítás ultraszűrésel
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A VEGYI KÉPLET.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Adalékok az élelmiszerekben
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Malomipari termékek.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A kénsav és sói 8. osztály.
A salétromsav és a nitrátok
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Nitrogén mineralizáció
Lucerna (Medicago sativa)
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Takarmányozástan.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Egyed alatti szerveződési szintek
Adalékanyagok technológiai segédanyagok csomagolóanyagok.
Testi - lelki egyensúly
Takarmányok zsírtartalma
AZ ADALÉKANYAGOK SZEREPE ÉS ÉLETTANI HATÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Pelejtei Prihoda András Nyugdíjas, élelmiszer-ipari mérnök. [T1] Az E-számok titkai, illetve az egészséges táplálkozás lehetőségei 1.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
A nitrogén és vegyületei
melléklet: Észterek1 diasor
10. rész :Táplálékunk összetevői
HUMIFERR kapszula.
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Mit jelentenek a betűk és számok az élelmiszereken? Dr.Varga Zsuzsa tudományos főmunkatárs DEOEC Belgyógyászati Intézet I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologiai Tanszék, Debrecen

Mi az adalékanyag? A hatályos szabályozás szerint „adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik”. (Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-89/107 sz. előírás)

Élelmiszer adalékok Miért van szükség az E-számokra? Egyszerűen és röviden a „káosz” miatt, ui. a legtöbb anyagnak számos kereskedelmi, kémiai és triviális neve van, amely rendkívül nehézzé teszi azonosításukat Mi a megnyugtatóbb a fogyasztó számára: név vagy szám? Pl. az asztali só csomósodását kálium-[hexaciano-ferrát(II)] (E536) vagy ennek nátriumos változata (E535) gátolja meg.

E-anyagok csoportosítása E100-199 elsősorban színezőanyagok E200-299 tartósítószerek, savasság szabályozók E300-399 antioxidánsok, savasság szabályozók E400-499 sűrítő anyagok, stabilizátorok, emulgeáló szerek E500-599 csomósodás gátlók, fényező anyagok, savasság szabályozók E600-699 ízfokozók, ízmódosítók E900-999 Édesítőszerek, vegyes adalékok E1000-1999 egyéb kiegészítő- és segédanyagok, amelyek a fenti osztályokba nem sorolhatók

Színezőanyagok: E100-199 A színezőanyagok többnyire bonyolult szerves molekulák; közéjük tartozik Kurkumin (E100) Kárminsav (E120) Klorofill (E140). Karamell (E150) A színezéshez elemeket is használnak, szén (E153), alumínium (E173) ezüst (E174) és még arany (E175) is. Egyszerű szervetlen vegyületeket vas-oxidok és vas-hidroxidok (E172), kalcium-karbonát (E170) titán-dioxid (E171). Ez utóbbi színezi például fehérre a borsmentás tölteléket. És szintetikus vegyületeket

Tartósítószerek, savasság szabályozók E200-299 Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusfélék stb. tartósításához. Benzoesav és sói: E210-213 A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) E220-228 (borok, pezsgők) Nitritek E249-250 és nitrátok 251-252 (füstölt húsok) Ecetsav és sói E260 Propionsav és sói E280-283 Klór és klórdioxid E925-926 (ivóvíz)

Antioxidánsok: E300-399 Növelik az eltarthatóságot, késleltetik az élelmiszerek kémiai - oxidáció okozta - romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását) stb. E300-304 aszkorbinsav és sói E306 tokoferol keverék (természetes eredetű kivonat E307-309 tokoferolok (szintetikus) E321 butil-hidroxi-toluol (BHT) rágógumi allergén, immun-, máj-, pajzsmirigy károsító E330 citromsav E 334 borkősav és sói

Sűrítő, stabilizáló anyagok, emulgeáló szerek E400-499 Sűrítés, kocsonyásítás, viszkozitás szabályozás, pl. rágógumik „rághatóságát” biztosítják. Emulgeálószerek biztosítják a nem-elegyedő anyagok keveredését vagy pl. az instant készítmények oldhatóságát. Alginsav és sói (barna alga) E400 Karragén (gyöngyzuzmó) E407 Tragantmézga (astralagus) E413 Glicerin E422 Lecitin E322 (antioxidáns is) Pektinek E440 Zselatin E441 Karboxi-propil-cellulóz (szintetikus) E466

Csomósodás gátlók, savasság szabályozók E500-599 savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontos értékre történő beállítását ún. puffer-anyagok segítségével. lúgok (E524-528), savak és sói (pl. karbonátok E500-504 vagy sósav és sói (E507-511), a difoszfátok és polifoszfátok (E45O-452, E54O-544) ecet csomósodást gátló adalékok megakadályozzák az élelmiszer- részecskék összetapadását (pl. a lisztnél) Szilikátok E550-556 Sztearinsav E557 Mikrokristályos viaszok E907

Ízfokozók, ízmódosítók E600-699 Az élelmiszereknek ízt és szagot kölcsönöznek, elnyomják az ízbeli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek Glutaminsav és sói E620-625 kinin

Édesítőszerek, vegyes adalékok E900-999 Szintetikus Aceszulfam E950 Aszpartám E951 Ciklamát E952 Szacharin E954 Szorbit E420 (nedvesítő, kelát képző) Nem-szintetikus Neoheszperidin E956 (éretlen narancsból) Xilóz (facukor) E967 Vegyes Dextrin E1400 (fényező) Csomagoló gázok (ArE438, HeE439, NE440) Karbamid E927 textúráló anyg

Étrend kiegészítők Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, egyéb táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokat, külön-külön, vagy kombináltan, a célból, hogy lehetőség legyen az átlagos étrendet az említett anyagokkal kiegészíteni. Megjelenési formájuk eltér a hagyományos élelmiszerekétől, például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasakocska, adagolókanállal adagolható por, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely alkalmas por, illetve folyadék kis mennyiségű adagolására. Ezen előírás szerint „tápanyag” alatt értendők: vitaminok, ásványi anyagok. Magyar Élelmiszerkönyv

Hatóanyag szerint Vitaminok Ásványi anyagok Növényi kivonatok – gyógynövények Szénhidrátok Aminosavak Fehérje-készítmények Testépítő szerek (kreatin)

Mennyire veszélyesek?