Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szappanok káros hatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szappanok káros hatása"— Előadás másolata:

1 Szappanok káros hatása
Készítette: Dudás Fruzsina 10.a

2 A szappan A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással : a szappanok karbonsavak nátrium vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen.

3 Szappanok hatása a bőrre
A hagyományos szappanok használata során a szappan mindig kémiai reakcióba lép a vízben lévő kalciummal, melynek folyamán úgynevezett "mészszappan" keletkezik a bőr felszínén. A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre mivel nagyon alacsony a víztartalmuk.

4 A szappanok bőrre gyakorolt hatását nem a megjelenési formája határozza meg, hogy folyékony vagy szilárd halmazállapotú, hanem az összetétele. Előfordul, hogy érzékenység alakul ki a tisztálkodó szerek összetevőivel szemben. Az ilyen viszonylag ritka reakciókért a szappanokban lévő illatanyagok, konzerválószerek a felelősek. A bőr védekező képessége az életkorral is csökken, ezért növekszik az érzékeny, száraz bőrű emberek aránya, akik egyre kisebb mértékben képesek védekezni a szappanok károsító hatásai ellen.

5 Kézmosással akár több kórokozók?!
Ha szennyezett utántöltős tartályból származó folyékony szappannal mosunk kezet, a kézmosás után több kórokozó baktérium lehet a kezünkön, mint előtte - derült ki amerikai  mikrobiológusok vizsgálatából. A kutatók szerint ennek szerepe lehet a fertőzések terjedésében a közösségi intézményekben, például iskolákban, kórházakban.

6 Nem alkalmas a szappan:
Hajmosásra (mert lúgos hatása fénytelenné teszi a hajszálakat) Némely szappanok a bőrt is károsítják használatkor (pl: kiszárítja) Gyapjúból készült ruhanemű mosására

7 A szappan tisztító hatása

8 2 C17H35COO- + Ca2+→ Ca(C17H35COO) (sztearátion) (calcium-sztearát) A szappanionok kemény vízben Ca2+ - vagy Mg2+-ionokkal oldhatatlan, szürke csapadékot képeznek, amely rátapad a textília felületére, így a tisztító hatás csökken.

9 Szintetikus mosószerek

10 Előnyei és hátrányai Semleges kémhatásúak,kemény vízben is jól tisztítanak. A szintetikus mosószerek a szappanok káros hatásait nem mutatják. Hátrányuk: Környezetszennyező hatású,ha külvilágba kerül. A biológiailag nem lebontható mosószerek habot képeznek a víz felületén. Elzárják a felületét a levegőtől,így a vizek élővilága elpusztul. Különösen károsak a foszfáttartalmú mosószerek,melyek a vizek eutrofizációját (tápanyag feldúsulását)okozzák. Ma már többnyire biológiailag lebontható mosószereket használnak. (szennyvizekbe,folyóvizekbe,talajvizekbe) (tápanyag feldúsulását)

11 A szintetikus mosószerek fontosabb összetevői:
Mosóaktív anyag, vagyis hatóanyag,amelynek részecskéi apoláris és poláris részt tartalmaznak(pl. zsíralkohol-szuflátokat) Vízlágyító szer Fehérítő anyagok Enzimek a fehérjetartalmú szennyeződések eltávolításához Segédanyagok( habzást fékező, pH-t beállító,korrózió gátló,illatosító anyagok).

12 A vízlágyító szerek megakadályozzák a vízkő kiválását a kemény vízből.
A vízlágyítás az a folyamat, amikor a kivált és lerakodott ásványi anyagokat valamilyen savval (pl. sósav - HCl) újra oldatba visszük. Ilyenkor szén- dioxid-felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható só (pl. a sósav) esetén kalcium- vagy magnézium-klorid keletkezik. CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2 MgCO3 + 2 HCl = MgCl2 + CO2

13 Köszönöm a figyelmet! (Szappankészítés folyamata)


Letölteni ppt "Szappanok káros hatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések