Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan"— Előadás másolata:

1 Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Ásványtan Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan

2 Ásvány SZÓ fogalma: Földünk és más szilárd kéreggel rendelkező égitest kérgében fordulnak elő. Természetes úton képződnek, túlnyomó részt szilárdak és kristályosak. Névvel, képlettel és kristályszerkezettel egyértelműen leírhatók. Homogének, azaz kémiailag egyneműek.

3 A kristálykémia alapú ásványrendszerezés:
A mai ásványrendszerezés alapja a kristálykémia. A rendszerezés alapját az egyszerű és összetett anionok által meghatározott ásványosztályok jelentik. Az ásvány ismeretéhez azonban nem elegendő csak kémiai összetételét meghatározni, mert a kémiai összetétel csak a kristályszerkezettel együtt jellemzi a szilárd anyagot.

4 Terméselemek Jelenleg közel 100 terméselemet ismerünk. Ritkaságuk ellenére számos fém legfontosabb forrásai. A terméselemek kristályszerkezete és kémiai kötéstípusai nagyon változatosak. Terméskén Grafit

5 Szulfidok A szulfidok osztályába fémeknek kénnel alkotott vegyületei tartoznak. Ezen osztály ásványait a fémes megjelenés és az átlátszatlanság, valamint a nagy sűrűség jellemzi. A szulfidok fontos ólom-, cink-, vas- és rézércek. Érdekesség: a szulfidok közül a Kalkopirit (CuFeS2) - a felső képen- színe igen hasonlít az aranyhoz, ezáltal sokan összetévesztették a kettőt. Népies neve 'bolondok aranya' lett.

6 Halogenidek A halogenidek a fluor, klór, bróm, jód vegyületei.
Közös jellemzőjük a sós vagy keserű íz, a nemfémes küllem, tökéletes hasadás. Vízben általában jól oldódnak, vizes oldatuk jól vezeti az elektromosságot, olvadáspontjuk viszonylag magas. Kristályaikat pozitív és negatív ionok tartják össze. A halogenidekhez tartozik például a kősó.

7 Oxidok és hidroxidok Zafír
Az ide tartozó ásványoknak alig van közös vonásuk. Míg a Szilícium és a Titán oxidjai általában átlátszóak, a Vas, Mangán és a Króm oxidjainál uralkodóak a sötét, akár fekete színek és a fémes, félig fémes fény. Az oxidok keménysége és olvadáspontja viszonylag magas, ami igen erős kémiai kötésekre utal, ezek a kovalens kötések. Kedvelt drágakövek sorolhatók ide, mint például a Rubin és a Zafír. Ezek a Korund ( alumínium-oxid ) különböző változatai. Zafír

8 Karbonátok A karbonátok a természetben igen elterjedt ásványok. A CO 3 2- ion főleg közepes vagy nagy sugarú, kétértékű kationokkal kapcsolódik. A legismertebb karbonát a kalcit. A tengerek fenekén rakódik le vastag rétegben, hegyeket alkotva. Az így létrejövő üledékes kőzet a mészkő. Nagy nyomás hatására a szintén kalcitból álló márvánnyá alakul. Kalcit

9 Szulfátok A szulfátok osztályába tartozó ásványok oxigéndús környezetben, a Föld felszínén vagy annak közelében jönnek létre, mállási folyamatok termékeként. Gipsz

10 Foszfátok Tulajdonságaik változók, de általában élénk színűek és jól kristályosodnak. Bár néhány száz foszfátásványt ismerünk, ezek nem gyakoriak. Viszont foszforvegyületből nagyon sok van a természetben.

11 Szilikátok A földkéreg felépítésében a szilikátásványoknak uralkodó szerepe van. Közelítő becslés szerint a földkéregnek mintegy 75%-át szilikátok alkotják. Jelentőségüket fokozza az ásványfajták nagy száma is, mivelhogy az ismert ásványoknak kb. 1/3-a a szilikátok osztályából kerül ki. Kémiailag nagyon változatosak, ezért osztályozásuk csak a kristályszerkezetük alapján lehetséges.

12 Szilikátok Forsterit Topáz Muszkovit Kianit

13 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések