Magyarország nemzetközi szemszögből Monarchia borok az USA-ban
Néhány alapigazság Egy ország és borainak imázsa elválaszthatatlan A magyar borok világhírűek, de sajnos csak Magyarországon Eddig az USA-ban a magyar bort csak a csanda „bikavér” és a karamellázott „aszú” reprezentálta Az USA-nak nem hiányoznak a magyar borok
Mi az a Monarchia? Egy 2000-ben alakult cégcsoport, a jó ár-értékarányú és szép borok felkutatására és kereskedelmére Ennek értelmében a cég egy vertikálisan integrált struktúrát alakított ki - termelés: Monarchia Winery Eger és Starry Night Winery California - negociant tevékenység: Evolution, Olivier, Noir Gold, Z, JT Cellars, Sfida, etc. - nagykereskedelem: MMI, Five Star, Eclipse, etc. - kiskereskedelem: üzletek, website-ok, Select Wines A külföldre „menekülést” a magyar piac kuszasága indokolta Ezért 2003-ban elkezdődött az USA „meghódítása”
Bepillantás az USA borpiacába Évente az USA-ban kb. 20 milliárd USD értékű bor fogy el, ami a világ borpiacának 20%-a A 4 nagy állam (NY, CA, TX, FL) reprezentálja kb. 30 %-át a fogyasztásnak A 20 milliárd USD-ból 75% vagy 15 milliárd USD az amerikai boroknak jut, és 25%-on (5 milliárd USD) osztozik a többi ország Ennek az 5 milliárdnak 35%-a az olasz, 20%-a a francia, és 20%-a az ausztál boroké
Bepillantás az USA borpiacába A megmaradt 25%-on osztozik mindenki más, Spanyolország, Dél-Afrika, Dél-Amerika, Új-Zéland, Ausztria és Németország Az icipici megmaradó részen nekünk, magyaroknak verekedni kell az „emerging regions” boraival, vagyis Kanadával, Mexikóval, Közel-Kelettel és a többi Kelet-európai országgal Mégegyszer említvén, az amerikaiaknak nemcsak, hogy nem hiányoznak a magyar borok, de ha volt is tapasztalatuk magyar borral, az élmény nem volt nagyon pozitív
Szóval mit tettünk? Megcéloztuk az „early adapter” borivó szegmenst, aki nyitott az érdekes és különleges,de ár-érték arányban korrekt borok irányába Kialakítottunk egy magyar borportfóliót, amelybe kisebb tételű és főleg magyar fajtákból készült borok és cuvee-k tartoznak, mint például kékfrankos, leányka zengő, irsai olivér, etc.
Szóval mit tettünk? A marketing –és eladási stratégia a kóstolásra és a „world of mouth”-ra támaszkodik, az ún. Jé! faktorral Emellett, hogy mennyiséget is tudjunk mozgatni, meg kellett vásárolni néhány kereskedő céget, megcélozván az előbb említett nagy borfogyasztó államokat 2006-ban közel palack magyar bort fogunk az USA-ban eladni, üvegenként átlagosan 10 és 30 USD között
Dilemma Érdekességképpen, a megvásárolt keresekdőcégekkel jöttek a külföldi bormárkák is, állandóan föltéve a kérdést, hogy: magyar bort akarunk árulni, vagy pénzt csinálni? A válasz természetesen, hogy mind a kettőt, kérdés, hogy hogyan?
Dilemma Úgy, hogy a kiválasztott magyar boraink szépen beilleszkedjenek a nemzetközi portfólióba, úgy, hogy ár-érték arányban ott legyenek a világ borainak közelében, de valamivel olcsóbban, amíg „még mászzuk a hegyet.” Emellett a magyar borainkat ki kellett emelni az amerikai borkereskedelem „alsópolcos” süllyesztőjéből, a bolgár és a macedón borok mellől és átpozicionálni a „középpolcos” osztrák borok mellé, mint „édes- unokatestvéreket”. Hála Istennek, lassan de biztosan ott leszünk, ahol kell.
Mit jelent ez Magyarországnak? A mi kis szerény tevékenységünk igazán egy úttörő munka, a Hankiss Elemér „Találjuk ki Magyarországot!” mozgalom szellemében Szóval, mi is lenne ez? –Koncentráljunk arra, amiben jók tudunk lenni –Ez már nem a vakok világa, ahol az egyszemű ember a király –A sikerhez fontosabb az attitűd, és a realitás elfogadása, mint a pénz Attitude determines altitude –„Vezess, kövess vagy állj el az útból!” –Jó lenne, ha a magyar állam is támogatná a minőséget, de ha nem is, ne támogassa a haverokat és a gagyit –Egy mosoly és egy dicséret nem kerül semmibe