Konzulens: Dr. Pitlik László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Készítette: Burg Péter hivatalos közbeszerzési tanácsadó
A Magyar Posta Zrt. közbeszerzési státusza, közbeszerzési rendje
Gazdasági Informatika Tanszék
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Közbeszerzési tudnivalók  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A közbeszerzési törvény változásai
Banki szolgáltatások közbeszerzése önkormányzatok részére
A közbeszerzési törvény módosítása I.
INNOCSEKK 156/2006 XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció Gazdasági informatika és E-business Tagozat Készítette: Vrabély Balázs,
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Értékelemzés „ Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted Szánts és vess, és hagyjad másoknak az áldozatot. „ (Kazinczy Ferenc :Tövisek és virágok)
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Műszaki ellenőrképzés
Döntés-előkészítő változatelemzések egy jogosultság kezelő alkalmazás Identity Management rendszerré alakítása kapcsán Készítette: Papp Zsuzsanna Belső.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
A szervezeti problémák kezelése
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Közbeszerzési tudnivalók
Témák A közbeszerzések jogszabályi hátterének fejlődése Szlovákiában
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Elektronikus röntgenszemekkel az opálos üvegzsebeken át Avagy hogyan lehet – vagy nem lehet- a dolgok mélyére látni ? a dolgok mélyére látni ? Vadász Pál.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Döntéstámogatás a mezőgazdasági gépvásárlás.
Érdemes – e Magyarországra hozni egy nemzetközi rendezvényt
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Közbeszerzési tudnivalók
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
dr. Kovács László főtitkár
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Közbeszerzési szabályok változása és
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Konzulens: Dr. Pitlik László A közbeszerzési anomáliák ( Közbeszerzési anomáliák kivédése a közoktatásban, elhárításuk módszertana) Készítette: Kiss Józsefné 2010 Konzulens: Dr. Pitlik László Egyetemi docens

A dolgozat felépítésének rövid bemutatása A téma aktualitása, a témaválasztás indoklása A dolgozat célja és felépítése A közbeszerzési anomáliákról Anyag és módszer, kutatás területe Eredmények ismertetése Következtetések, javaslatok A hipotézis és a saját kutatás eredményeinek értelmezése

Röviden a Közbeszerzésről Fogalma:fogyasztási cikkek és különféle szolgáltatások költségvetési szervek által történő beszerzését jelenti Más nemzeteknél:Pénzért értéket elv működik Kulcsa: az információ Probléma:Hatékonyság mérésének hiánya Kiadások megfelelő aggregálása, információk révén Elektronikus közbeszerzés, árlejtés

Törvényi előírások 1995.évi XL.TV. Módosítva a 2003.évi CXXIX. törvénnyel Értékhatárok: a mindenkori Költségvetési Törvény által meghatározottak 2009-ben a klasszikus ajánlatkérőkre vonatkozó értékhatárok: Árubeszerzés esetén: 8 M/Ft Építési beruházás esetén: 15 M/Ft Szolgáltatás megrendelése esetén: 8 M/Ft határ elérése esetén közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett A törvény négy alapvető típusát különbözteti meg: Nyílt, meghívásos, tárgyalásos, versenypárbeszéd Szerződések odaítélésére 2 alternatív szempont: Legalacsonyabb ár, gazdaságilag legkedvezőbb ár

Közbeszerzési anomáliákról Fogalma: a törvényi előírások kikerülése Jogszabálydzsungel: 24-szeri törvénymódosítás Korrupció jelenléte, FEUVE hiánya Adekvát menedzsment információk hiánya Nyomásra bekövetkező döntéshozatal A Közbeszerzés változó környezete Túlságosan erős jogszabályi megközelítés A beszerzés presztízsének nem túl magas gyakorlata

Saját kutatás bemutatása Intézményi közbeszerzés jelenlegi állapota Döntés előkészítés OAM meghatározása KO kritériumok felfektetése, rangsor kialakítása Bizonyítás módszere: Lépcsős függvény, COCO mátrix alkalmazása SOLVER alkalmazása, hasonlóságelemzés elvégzése Eredmények értékelése

A dolgozatomban bemutatott eljárás előnyei Objektívebb döntéshozatal, részleges vagy teljes automatizálás lehetősége A döntéshozók tehermentesítése (hűtlen kezelés korrupció) A döntési folyamat idejének leredukálása Erőforrások optimális felhasználása Célcsoportok: Az önkormányzatok döntési folyamataiban érintett tagok, ezen döntéseket felügyelő állami szervek Politikai ellenfelek Későbbiekben a jogszolgáltatás szereplői

Következtetések, Javaslatok A hipotézis és a saját kutatás eredményeinek összevetése A COCO módszer beválása Javaslataim az anomáliák elkerülésére Hasznosság: elemzésekkel alátámasztott gazdasági döntések meghozatala az önkormányzati költségek csökkenése a döntéshozók gazdasági és etikai szintű védelme, A közbeszerzési szakmában felmerült kételyek feloldása

Javaslataim az anomáliák elkerülésére Jogszabályoknak való megfelelő működés Monitoring rendszer kidolgozása az ellenőrzöttség és átláthatóság érdekében Elektronikus közbeszerzés alkalmazása A jogszerű lebonyolítás érdekében közbeszerzési tanácsadó és ügyvéd alkalmazása Legjobb ár/érték arány megállapítása hasonlóságelemzés módszerével

Köszönöm a Bizottság megtisztelő figyelmét!