Szendrő nevezetességei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Királyhelmec városunk története
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Beregszász.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Az Ócsai Tájház.
Cella Septichora.
A pécsi barbakán.
4. nap Segesvár.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
CHILLON VIZIVÁR SVÁJC Készítette: Dr Bajzák Tamásné automata.
5. NAP.
Kölcse.
Somogybükkösd.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Budapest turisztikai marketingje
(XVI. század- XVIII. elejéig)
B arokk, mint művészettörténeti stílus
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Budapest nevezetességei!
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Ungvár.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Bujdosó Villő
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Dóbiás Kinga
Eger Télanyók csapata.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Nagykároly Készítette:
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Régi és ritka könyvek tára
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Szalay Petra, Almási Lilla
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Szendrő nevezetességei Készítette: Iliás Anikó 1. SZIE-GTK kereskedelem és marketing 3. csoport

Szendrő több nevezetességgel is büszkélkedhet: Szendrői vár Református templom és harangtorony Római katolikus templom Görög katolikus egyházközség Csáky-kastély Iskolatörténeti kiállítás Kékfestőház Múzeum

Szendrői vár Szendrő várának szerepe országos viszonylatban is jelentős volt, különösen a XVI-XVII. században. Szendrőn egy alsó és egy felső vár volt, melyek közül a felső a közismertebb. A szendrői várat a tatárjárás után, az 1300-as évek legelején Bebek György építtette és II. Rákóczi Ferenc 1707-ben bontatta le.

Református Templom és Harangtorony A torony középkori eredetű a 15-16. században épült. Négyzet alaprajzú terméskő épület. A mai templom 1897-ben épült, melynek tetőzete fagalériás, gótikus stílusú. A tetőzeten láthatók a javítási évszámok: 1786, 1833, 1871 és 1911.

Római Katolikus Templom 1635-ben épült a templom barokk stílusban, melyre a főoltár és a mellékoltár fafaragásai is utalnak. A főoltár a XVIII. századból származik. A templom orgonáját a neves Országh cég készítette. Európa egyik legnagyobb ferences temploma.

Görög Katolikus Egyházközség Az elmúlt évtizedekben sokan beköltöztek Szendrőbe. Megjelent a városban a katolikus egyház egyik ága a görög katolikusok. 1998-tól egy kápolnává alakított régi ház ad otthont a görög katolikus híveknek.

Csáky- kastély A kastélyt gróf Csáky István építette 1600-as években, késői barokk stílusban. 1990-től Városi Könyvtár, Közösségi Ház és az Oktatástörténeti gyűjtemény kaptak helyet az épületben. Az emeleten lévő galériában időszakos kiállítások váltják egymást.

Iskolatörténeti Kiállítás 1982 ben nyílt meg a Csáky-kastély egyik helységében a régi tanterem, melyben régi iskolai bútorokat, iskolai címereket, szekrényeket, padokat, székeket, a szemléletes tanításhoz szükséges eszközöket, kiegészítőket ismerheti meg a látogató.

Kékfestőház Múzeum A műemlék-épületet kb. a XIX. század elején a városfal egyik tornyából alakították ki. Az épület népies barokk stílusban épült. A Kékfestőház Múzeumban található tárgyak bemutatják a hazánkban elterjedt kékfestő mesterség régi eszközanyagát.