Vidékfejlesztés, szociális tőke és versenyképesség Ph.D. Somogyi Sándor, Prof. Emeritus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Komplex Instrukciós Program
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
„Civil ABC Eger térségében”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Regionális gazdaságtan 7.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
LEADER, Identitás, Sport
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Előadás másolata:

Vidékfejlesztés, szociális tőke és versenyképesség Ph.D. Somogyi Sándor, Prof. Emeritus

TARTALOM  BEVEZETŐ  A HÁLÓK ÉS SZOCIÁLIS TŐKE  KÖZÖSSÉGEK – HÁLÓK FEJLŐDÉSE  KÖZÖSSÉGEK, SZOCIÁLIS TŐKE ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉS  REGIONALITÁS, VIDÉKFEJLESZTÉS ÉS A KLASZTEREK  KLASZTEREK ÉS RURÁLIS RÉGIÓK

Bevezető  A vidéki térségek erőforrásai hiányosak  Elvándorlás  Szerbia – jogos félelmek  Szabadka és környéke  - a lakosság száma stagnál  - elszívó hatások

A humán és szociális tőke definíciói  Vidanovic (2006) szerint a humán tőket „a tudás, ügyességek, értékek, az emberek közötti viszonyok és más erősségek határozzák meg egy adott közösségben”  Fejlődését befolyásolja az állam gondoskodása:  oktatás fejlesztésén  egészségügyi, szociális  munkahelyteremtés  átképzési programokon keresztül

Szociális tőke  Bourdieu (1997) megkülönböztet gazdasági, kulturális és szociális tőkét.  A szociális: “a meglevő és potenciális erőforrások kapcsolódása a létező, tartós, többé –kevésbé intézményesített hálózatokhoz, amelyek egymás ismeretén, felismerésén alapszanak”.  Fukujama (1997): „létező, vagy specifikus informális értékek, normák rendszere, amit a társadalmi csoport tagjai megosztanak és ez lehetővé teszi az együttműködést  Putnam (2000): “a szociális tőke megfelel a szociális hálókban létező kollektív értékeknek, amelyek hajlandóságot is jelentenek, hogy egymásért tegyenek.“  Lényegében a humán komponens minőségéről és azok egymás-közötti viszonyáról van szó egy közösségben

A szociális tőke értelmezése   “Social capital” találat  “Socijalni kapital” (szociális tőke) szerb nyelvű találat  “Društveni kapital” (a “social capital” fordítása) találat  A volt Jugoszláviában - “društveno vlasništvo - társadalmi tulajdon”  A privatizációs kiirásokban - “društveni kapital” vagy “társadalmi tőke” kifejezést a valamikori társadalmi tulajdon helyett használják, de ezzel a tulajdoni formával van a legtöbb gond ma is  A továbbiakban a “szociális tőke” kifejezést használjuk

Korábbi kutatásaink egy vidékünket érintő eredménye  A Human Development Index – HDI mutatók szerint Szerbia a 74 helyen volt 2005-ben a vizsgált 178 ország között  A 0,8 tól magasabb indexet tekintik a fejlettek csoportjának  Szerbia a indexével a közepesen fejlettek felső részében helyezkedik el.  A Vajdaság és szűkebb Szerbia HDI indexe közötti eltérés nem szignifikáns és nem támasztja alá a vélekedést, hogy Vajdaság képezi Szerbia legfejlettebb részét.  A gazdasági krízis megviselte Vajdaságot is – talán még jobban, mint az ország más részeit.  Ez is azt támasztja alá, hogy a gazdasági fejlődésre és külön a vidékre kell koncentrálnunk.

A hálók és a szociális tőke  Minden rendszer elemei erősebb, vagy gyengébb kapcsolatokkal kapcsolódnak egymáshoz és a rendszer környezetében létező elemekkel. Ezek a kapcsolatok hálót képeznek  Csermely szerint (2005-a, b) az emberi közösségek is, tagjaikkal, intézményeikkel és szervezeteikkel hálós struktúrát képeznek

Környezetünk destrukciója  Közép Kelet Európa - az utolsó évtizedekben társadalmi destrukciót éltek át (Koop és Skrabski)  Egy fontos probléma - a bizalom hiánya a falusi környezetekben, ami az együttműködés és a versenyképesség növelésének egyik alapvető akadálya (Szabó és munkatársai )  Különösen érvényes ez a vidékre  Csak a családok, iskola, a civil szféra felépülés felé irányítása teremthet kezdő feltételeket a szociális tőke aktivizálására vidéken  A falusi környezetekben a bizalom hiánya

A közösségek – hálók fejlődése  Hogyan alakulnak a kapcsolatok, amelyek lehetővé teszik a szociális tőke keletkezését és fejlődését?  Bourdieu (1998) - a háló a személyi és kollektiv befektetési stratégiák eredménye, amelyek előbb, vagy később hasznosságot eredményeznek.  Szabó és munkatársai (2005) – a folyamatokhoz motiváltságra és bizalomra van szükség.

A legfontosabb tényezők, amelyek biztosítják a közösségek és a szociális tőke kialakulását  Nem formális normáktól a komplex tanításokig  A bizalom létezése – ne atomizálódjon a közösség  Információáramlás a gyengébb hálózati kapcsolatokon is  Koordináció, együttműködés a közös értékekért  A kapcsolatok kontinuitása  A motivációk megléte  Előnyök ismerete - közösség tagjaként valósíthatók meg  Összefogási készség, egymásiránti bizalom építése  Energia, személyi és csoportos erőbefektetés a kapcsolatok kialakításába és működtetésébe

Közösségépítés  A kisebb közösségek fejlesztése feltételezi az olyan központi hatalmat amely a decentralizáció hive és nem az atomizált társadalomé, ahol könnyen biztositja a dominálását.  Sajnos, a központositás kifejezetten erős és jeleit sem tapasztaljuk az autonómiák elfogadásának Szerbiában.  Alapjában véve a közösségek helyi erőforrásokra alapozott fejlesztéséről van szó a helyi polgárság részvételével, érdekelté tételével a helyi jellegű akciókban és a helyi problémák megoldásában.

Közösségek, szociális tőke és a vidékfejlesztés  A fejlesztés a humán tényező és fejlesztési tényezők tudatos tevékenységét jelenti a közösségben, vagy a környezetből indukálva.  A vidékfejlesztés esetében fontos az erőforrások mennyisége és minősége, mert ennek függvényében fejlődhet a vidéki régió gazdasága.  Fehér (2005) erőforrás csoportositása:  -Emberi erőforrás, közösség és szociális tőke  -Természeti erőforrások,  -Terület és területi erőforrások,  -Települések,  -Egyéb erőforrások.

Regionalitás, vidékfejlesztés és a klaszterek  A globális világfolyamatokban a régiók szerepe felértékelődik.  Nagyvállalati irányzat - a fő feladatukra koncentrálnak, a másodlagos funkciókat kiszervezik a beszállitóik régionális hálózatában.  A klaszter egy földrajzilag koncentrált együttműködést jelent azon vállalatok és intézmények között, amelyek egy feladaton dolgoznak és képesek a végtermék hozáadott értékét növelni.

Összegzés néhány pontja  -A szociális tőke és a gazdaságszervezés  -A szociális tőke = humán komponens és az egymás- közötti viszonyok  -A HDI index eltérései nem szignifikáns - nem támasztja alá, hogy Vajdaság képezi Szerbia legfejlettebb részét  -Közép Kelet Európa társadalmi destrukciót éltek át - akadályozza a szociális tőke hatékony felhasználását erőforrásként  -A helyi közösségek és egyesek orientáltsága döntő fontosságú a szociális tőke, mint erőforrás működésbe hozásának  -A régiók szerepe felértékelődik és ez összeköthető a vidékfejlesztéssel és a gazdasági szubjektumok klaszterekbe szerveződésével