„Hagyományok és innovativitás a pedagógus-szerepek között”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Jánosi Beatrix szeptember 08.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka értékelése
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Kompetencia alapú oktatás
Projektzáró konferencia Balatonszentgyörgy TÁMOP „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” „Álmodtam.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
NAT 2007 kompetenciák.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A vidéki tér sikertényezői
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Integráló iskolák a közoktatásban
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Mire lehet/ne jó az iskola
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

„Hagyományok és innovativitás a pedagógus-szerepek között” Csillag Ferenc közoktatási szakértő Csíkszereda, 2009. március 28.

Az előadásban érintett témák Gondolatok a VII. Nevelésügyi Kongresszusról Elvárások a ma pedagógusától, a ma iskolájától Néhány alapfogalom Tanulságok, amit továbbvittek a jelenlévők

A Nevelésügyi Kongresszusok történeti áttekintése (1.) Az Első Nevelésügyi Kongresszus 1848 nyarán (Eötvös József kéri, hogy esz-közöljön a kongresszus „nevelési törvé-nyeket.) 1896-ban rendezték meg a Második Országos és Egyetemes Tanügyi Kongresszust (Nagy László)

A Nevelésügyi Kongresszusok történeti áttekintése (2.) 1928 - a Harmadik Egyetemes Tanügyi Kongresszus a Magyar Tanítók Országos Szövetsége kezdeményezte - a nemzeti kultúra értékeinek megteremtése. 1948-ban a Negyedik Egyetemes Tanügyi Kongresszust hívták össze. Cél: az új világkép kialakításának kérdéséről beszélni. (A kongresszus nem fejezte be a munkáját.)

A Nevelésügyi Kongresszusok történeti áttekintése (3.) 1970-ben az Ötödik Nevelésügyi Kongresszust hívják össze: öt fő kérdésre kereste a választ: a gazdasági-társadalmi és tudományos-technikai fejlődésnek az iskolai nevelésre és oktatásra ható fő tényezői; a kor nevelési feladatai és a nevelési tényezők együttműködése; a pedagógus hivatás és a továbbképzés; a neveléstudomány helyzete, feladata, intézményei, kapcsolata más tudományokkal; a közoktatás irányítás korszerűsítése.

A Nevelésügyi Kongresszusok történeti áttekintése (4.) 1993-ban került megrendezésre a Hatodik Nevelésügyi Kongresszus a Magyar Pedagógiai Társaság kezdemé-nyezésére. Megfogalmazta a magyar oktatásügy korszerűsítésének távlati, fejlesztési elgondolásait, tekintettel a 21. század kihívásaira és a magyar valóság reális feltételeire.

A VII. Nevelésügyi Kongresszusról (1.) A Kongresszus összehívását a Magyar Pedagógiai Társaság az MTA Pedagógiai Bizottságával együtt, társulva más országos civil szervezetekkel, valamint az egyházak pedagógiai- szakmai testületeivel 2006. szeptemberében kezdeményezte. Központi gondolata: „Az oktatás közügy!”

A VII. Nevelésügyi Kongresszusról (2.) Három fontos kérdéskört vizsgált: A gazdaság hatásai az oktatásügyre. Társadalmi elvárások ill. a teljesíthetőség problematikája. Az iskola, mint a közösségi élet színtere – képes-e az elvárásoknak megfelelni?

A gazdaságosság problematikája: A kérdés: vajon fenntartható-e a csökkenő gyereklétszám mellett a kialakult struktúra? A befektetett költségek reálisak-e, ellenőrzötten kerülnek-e felhasználásra? (A kontroll!)

Társadalmi elvárások ill. a teljesíthetőség problematikája A nyitott iskolarendszer – a környezet, mint adófizető állampolgár – a jogait gyakorolja. (Ezt a kritikus hangvételt segítette a minőségirányítás folyamat-ba állítása is.) De van-e valós társadalmi elvárás? Itt is találkozunk az elszámoltat-hatóság, a szakmaiság kérdésével.

Az iskola, mint a közösségi élet színtere – képes-e az elvárásoknak megfelelni? Sok tekintetben elbizonytalanodott a pedagógus társadalom. Az eredmények számonkérése különféle méréseken alapul. A viszonyítási alapok több esetben is irreálisak. (PISA mérés)

A következmények: A pedagógusok elbizonytalanodtak. Kudarcosak, csökkent az innovációs hajlam. Mentális problémákkal küzdenek. Visszafelé mutatnak: a felsőoktatást teszik felelőssé: „ERRE BENNÜNKET SENKI SEM KÉSZÍTETT FEL!” – aminek van valóságalapja.

A VII. NÜK központi kérdései: Mi a jellegzetes kihívás a XXI. század elején? Válságok vagy váltások? Fejlődés vagy stabilizáció? Mértéktartó optimizmus? Kritikus pesszimizmus? Mi a XXI. század európai embere előtt álló legfontosabb feladat?

Tegyük fel a kérdést! Milyen a ma tanárszerepe? Létezik egy alapellentét A szakma jelle-géből adódóan hagyományos értékeket képvisel, ez oly-kor a konzervati-vizmus látszatát kelti. Egy korszerű, innovatív szerep, amelyet a pedagógusnak el kell látnia.

Meg lehet-e felelni ennek a kettős elvárásnak? A pedagógusok egy része képes a szemléletváltásra, de van egy kör, amelyik már „hite hagyott”. Nyugalmat szeretne. Kibújik az innováció felelőssége alól. „A törvényt megszegik, de törvény nélkül nincs élet!” (Thomas Mann)

Gondolatok a tanáregyéniségekről Tegyük fel a kérdést, léteznek-e ma egyéniségek a pályán? Továbbá, van-e valós igény az egyéniségek jelenlétére? A házitanító: Rousseau A mindenkihez szóló: Öveges József

A „néptanító”: Móra Ferenc Pedagógus minták: A tudós tanár: Szentgyörgyi Albert A „néptanító”: Móra Ferenc

... és akikkel naponta találkozunk: Erzsi néni Jutka néni

Könnyebb vagy nehezebb a helyzetük, mint a mintáké? Lényegesen nehezebb! Az okok: állandó szakmai változásokat élnek át, a „partvonalról” sok a bekiabáló! (Mindenki ért a pedagógiához, mindenkinek van egy ötlete!)

Erzsi néni irigyelt pedagógus. Ismeri a mesterfogásokat: Nehezen árulja el szakmai titkait. Sokszor mosolyog. A problémákat egyedül oldja meg. Köztiszteletnek örvend. Többen fura szerzetnek tartják. A tanítványai bizalmát élvezi. Már nem jelent számára kihívást minden tanítási óra. Időnként haragszik az érdektelenekre (szülő, kolléga). Olykor – olykor sírni lenne kedve. Néha nyelvi, kommunikációs akadályokat él át. A hangerőtől sokszor szenved.

Milyen legyen a pedagógus? (a társadalom elvárása) A szakma összes fogását ismerje, de ne legyen öreg! Ismerje és kövesse az újat, de a módszerek követhetőek legyenek. A követelményrendszere egyértelmű legyen, de legyen belátó. Minden gyerekkel egyformán foglalkozzon, ne kivételezzen, de a tehetségesebbekhez igazodjon, mi gimnáziumban szeretnénk tanulni! „DE KI TUD MINDEZEKNEK MEGFELELNI?”

Kulcskompetenciák az élethosszig tartó tanuláshoz Művészeti

Egy divatos kérdés Vizsgáljuk meg, ehhez használjuk az alapfogalmakat! Vajon kompetens-e Erzsi néni vagy Jutka néni a tananyagtartalmak közvetítéséhez? Vizsgáljuk meg, ehhez használjuk az alapfogalmakat!

Alapfogalmak: (1.) Kompetencia Mindazt a munkavégzéshez szükséges, megnyilvánuló szakértelmet, személyes készségek, képességek, motivációk, tulajdonságok együttesét jelenti, amelyek felhasználásával a munkakörben megkívánt eredmények elérhetők.

Alapfogalmak: (2.) A szócikk szerzője: Vajda Zsuzsa A kompetencia latin eredetű szó, alkalmasságot, ügyességet fejez ki. „Alapvetően értelmi (kognitív) alapú tulajdonság, de fontos szerepet játszanak benne motivációs elemek, képességek, egyéb emocionális tényezők.” A szócikk szerzője: Vajda Zsuzsa

Alapfogalmak: (3.) Megállapítható, hogy a kulcskompetenciák fejlesztése és értékelése szisztematikusan felépített, tudatos, többszereplős, hosszan tartó folyamat. Valójában az egész életen át tartó tanulási kompetenciát fejleszti elsősorban.

Mikor kompetens a pedagógus? A pedagógus legfontosabb kompetenciái: a személyközi, a pedagógiai, a szaktudományi, a szervezési, a kollégákkal való együtt-működési, a reflektív és fejlesztési, illetve az iskolai környezet alakításának kompetenciája. Alakítható-e, fejleszthető-e a pedagógus személyisége? Amennyiben igen, akkor megfelel az elvárásnak. (Kellő rugalmasság, nyitottság!)

Pedagógus kompetenciák Tudások: Tudomány területek szerint Pedagógiai szükségletek szerint Technológiák szerint Attitűdök: értékek – magatartások

Egy másik megközelítési mód Alapdilemma Tempó, nagy ütem Lassú, egyenletes haladás

ÁLLANDÓSÁG VAGY VÁLTOZÁS? AZ ÁLLANDÓSÁGRA TÖREKVÉS CÉLJA: valamely számunkra optimális állapot mesterséges fenntartása. A VILÁG LÉTEZÉSÉNEK LÉNYEGE A FEJLŐDÉS. MINDEN FEJLŐDÉS LÉNYEGE A VÁLTOZÁS. AZ ÁLLANDÓSÁGRA TÖREKVÉS = ELLENÁLLNI A VÁLTOZÁSNAK, A FEJLŐDÉSNEK. “Az emberiség egyik legnagyobb tévedése az állandóságba vetett hite.”

És most vissza a Kongresszushoz! A magyar közoktatás kulcskérdése, hogy a legkiválóbbak válasszák a pedagógus pályát, és azon meg is maradjanak. Ennek érdekében meg kell teremteni azokat a feltételeket, melyek vonzóvá teszik ezt a pályát. A pedagógusok érezzék át a szépségét és felelősségét annak, hogy leginkább tőlük függ a gyerekek iskolai eredményessége. Érezzék át munkájuk méltóságát. (...) Legyen bátorságuk kísérletezni!

a pálya szépsége, felelőssége bátorság a kísérletezéshez Záró gondolatként Az idézett szöveg kulcsszavai: feltételteremtés vonzó pályakép a pálya szépsége, felelőssége a munka méltósága bátorság a kísérletezéshez

Miért vagyok optimista? - A Kongresszus sok szakembert mozgatott meg, jelen lehetett „Erzsi néni”, „Jutka néni”, és sokan mások, akik a szakma mesterei. A szakmai párbeszéd folytatódott, a jobbítás szándéka minden résztvevőben megvolt. A Kongresszus érdeklődésének középpontjában a gyermekek és a fiatalok nevelése állt. A kongresszusi kommunikáció leggyakrabban említett fogalma az iskola volt.

Miért vagyok optimista? A Kongresszus résztvevői az oktatásban érdekeltek széles körét képviselték: a kongresszus munkáját a kultúrált vitatkozási stílus és a konszenzuskeresés jellemezte. Így a VII. Nevelésügyi Kongresszus mottója tehát igazzá vált: AZ OKTATÁS KÖZÜGY!

Térjünk vissza a címhez! „Hagyományok és innovativitás a pedagógusszerepek között” Azt állítom, e két gondolatkör, mondjuk úgy; „filozófia” megfér egymás mellett, sőt egymást erősíti. Csak így tevékenykedhet minden pedagógus, ez teszi hitelessé, s vezet eredményhez.

Köszönöm érdeklődő figyelmüket és türelmüket. “Hetven évig tanul az ember, és meghal tudatlanul.” – középkori bölcselet Köszönöm érdeklődő figyelmüket és türelmüket.