Az internet veszélyei Gyetvai Rebeka

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Számítógépes vírusok.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Mozgássérültek Interaktív Portál használatának a lépései
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Az internetezés veszélyei
Vírusok, vírusvédelem.
Közösségi oldalak használata
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Az Internet adta lehetőségek
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Biztonságosabb Internet
Netikett Internetes bűnözés
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
NETIKETT.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
CCleaner Skyman ™.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Elektronikus levelezés
Számítógépes Vírusok.
Közösségi portálok használata
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Nevem: Tóth Nándor Témám: Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata, avagy útmutató a helyes alkalmazáshoz
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
A közösségi portálok használata. (Etikett,veszélyek…)
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
Közösségi portálok használata
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Közösségi oldalak használata
Digitális világ MediaSmart Hungary.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Vírusok és kártékony programok
Internet, Elektronikus levelezés
Számítógépvírusok.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Amiről mesélünk neked Az internet lehetőségei, működése A számítógép védelme Saját magad védelme: böngészés letöltés chat Képek és webkamerák,
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
A GIMP használata Készítette: Kálmán Krisztina Erzsébethelyi
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Készítette: Pálinkás Petra
Készítette: Kovács Antónia
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
A web története és statisztikái. World Wide Web előtti internet, internet előtti hiperszöveg.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Az internet veszélyei Név: Merena Gréta 6.b
Számítógépes bűnözés.
Az internet veszélyei Készítette:Lőrincz Mercedes
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

Az internet veszélyei Gyetvai Rebeka Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola 5600, Békéscsaba, Irányi utca 14.

Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, stb. Ahhoz, hogy internetezni tudjunk, kell böngésző is, ilyen lehet például: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, stb.

Mi is az az internet? Az internet bizonyos globális számítógépes hálózatok hálózata, felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi egyes elosztott rendszerek működését (pl.: World Wide Web). A gond az, hogy nem egyetlen szuperszámítógép irányítja, hanem több ezer gép alkotja a gerincét. www

Mire használhatjuk az internetet? beszélgetés, chat levelezés, kapcsolattartás zenehallgatás filmnézés játékok internet képek, programok letöltése videók tanulás Tehát minden megvan rajta, amit szeretünk, mégis veszélyes… facebook

Mi kell legyen a gépünkön pl. a vírusok ellen? Mi az a vírus? Főbb jellemzői: Kis méretű, önreprodukáló programkódok A felhasználó szeme elől rejtve vannak Adott esemény bekövetkeztekor fejtik ki káros hatásukat Megelőzés (biztonsági másolat, JOGTISZTA szoftver) Védekezés: Vírusvédelmi programok használata (Frissítés!) Felkészülés (rendszerlemez)

Jogtiszta programot használjunk és frissítsünk! Néhány vírusirtó: Norton Antivirus program McAfee Antivirus program Panda Antivirus program avast! Antivirus program Jogtiszta programot használjunk és frissítsünk!

Sokszor a közösségi oldalakon megjelenik: Mi az indián neved? Spam Tapasztalhattuk már, hogyha felmegyünk az e-mail címünkre, hogy gyakran érkezik kéretlen levél, gyakran reklám céljából, de nekünk teljesen felesleges, néha még bosszantó is… Ez a spam, melyből ha túl sok van, érdemes e-mail címet változtatni. De hogyan kerülhetjük el??? Sokszor a közösségi oldalakon megjelenik: Mi az indián neved? Melyik állás illik hozzád a legjobban?, stb. Ilyenkor kiadnak valamit, de igazából a személyes adatainkra kíváncsiak, és akár ez is okozhatja a nagyszámú spamot.

Hogyan védekezhetünk azon kívül, hogy semmilyen felesleges, gyanús dologra nem megyünk rá? SZŰRÉS „Levelek (elektronikus)” „Spam”

Tűzfal Biztonsági programrendszer, mely az internetről bejövő és kimenő adatokat ellenőrzi.

Miért kellenek az Antivirus programok? Kávéház Bárhol netezünk, veszélyben vagyunk… Ezek a programok segítenek. Ez azonban nem minden, mert főként a gépünket védik. Személyes felelősségünk azt hiszem, még nagyobb. Iskola Otthon

Informatikai védelem (tűzfal, vírusirtó) Amit mi tudunk…

Chat A chat veszélyei, amire jó, fa figyelünk. Sose beszéljünk teljes néven, inkább fantázianevet használjunk! Chat Sose adjunk ki személyes információkat! (Lakcím, stb.) Tartsuk meg a jó modort, legyünk kedvesek beszélgetés közben. Ne találkozzunk a chat-en megismert személyekkel, vagy csak felnőtt kíséretében! Legyünk óvatosak, hogy kivel beszélünk, nem mindegy. A sértő üzenetekre ne válaszoljunk, de mentsük el őket, lehet, hogy még szükségünk lesz rájuk.

E-mail Ha nevet kell megadnunk (felhasználónév), NE teljes nevet adjunk! Regisztrálásnál fontos, hogy milyen jelszót választunk. Ne legyen a kedvenc sztárunk, családtagunk, házi kedvencünk neve, se semmi ilyesmi. Inkább találjunk ki valamit, amit meg tudunk jegyezni, de semmiképpen nem szokványos! Amit érdemes betartani: A jelszavunkat NE adjuk kölcsön, nehogy mások használják (abból az lehet, hogy olyan leveleket küldözgetnek a nevünkben, amit egyébként biztos nem küldtünk volna el). A spam-okra ne válaszoljunk, mert azzal jelezzük, hogy „aktív felhasználók” vagyunk és így még több levelet fognak küldeni…

Az angol at szócskát jelképezi Hogyan nevezik a különböző nyelveken??? Angol: at (-nál, -nél) Dán: malacfarok Délszláv, lengyel (köznyelv, nem hivatalos): majom Finn: macskafarok [MIAU] Francia: súlymérték [AROBASE] Holland, román: majomfarok Kínai: kisegér Macedón: kismajom Német: kapocsmajom Olasz: csiga Orosz: kutyuska Svéd: ormány(os), fahéj(as) zsemle Görög: kiskacsa Modern héber nyelv: rétes A @ jel… Itt is, fehéren… A jel Az angol at szócskát jelképezi Kiolvasva: kukac, kukacjel, néha csiga, ormány, „farkas á”, bejgli, at - jel

facebook Az ingyenes dolgok sokszor nem azok… Nem szabad feltétlenül hinni a bejegyzéseknek, üzeneteknek, meghívóknak… Azok az oldalak, amelyek olyat ígérnek, amit még nem láttunk és előre lájkolni kell, „veszélyt” jelenthetnek így NEM tanácsos megnyitni!

Internetes zaklatás A privát üzenetekben, e-mailekben, közösségi oldalak üzenőfalán megjelenő, mobilon küldött fenyegető üzenetek száma az utóbbi években egyre nőtt. E-mail esetén könnyen ki lehet deríteni a feladó szolgáltatóját és fel lehet vele venni a kapcsolatot. Ilyen esetben be tudja azonosítani a szolgáltató és blokkolni tudja a feladót. Ám mindig érdemes az üzemeltetőhöz, rendőrséghez fordulni más esetben is. Ha mobiltelefonon jönnek a hívások, vagy üzenetek, rögzíteni kell a hívás időpontját és azt, hogy mit mond a zaklató, majd szólni kell a rendőrségnek. Nem árt szerezni új SIM-kártyát és telefonszámot is (melyet CSAK barátoknak adjunk meg).

Használat után kapcsoljuk ki mindig a webkamerát! Képek, webkamerák Használat után kapcsoljuk ki mindig a webkamerát! A következőkben egy szomorú kimenetellel végződő történetet is láthatunk majd… Ha megosztunk egy képet (pl. facebook-on), legyen szolíd, visszafogott!

A letöltés Ha mégis letöltenénk bármit, nézzük meg, hogy ingyenes-e. A legtöbbször nem az, de ezt természetesen nem verik nagy dobra… A letöltés sajnos gyakran fertőzött, így nagyon gondoljuk meg, honnan töltünk le. (Ugyanez érvényes arra is, ha neten akarunk filmet nézni – sok helyen a filmet behozza, de közben megfertőzi a gépet valamilyen vírus…)

A letöltés sorrendje 1. Mentés 2. Vizsgálat 3. Megnyitás

Böngészés Több helyen nézzünk utána a kívánt információnak, mert az internet nem feltétlenül biztonságos ilyen szempontból! Sok helyen megjelennek nem kívánatos ablakok, NE menjünk rájuk! NE hagyjuk magunkat eltéríteni!

Ma már a cicák is böngésznek 

A szerzői jog védelméről Internetes kereső, és stb.

Kérdések 1. Az internetet mi irányítja? A, egyetlen „szuperszámítógép” B, több ezer gép alkotja a gerincét 2. Mi NEM jellemző a vírusra? A, önreprodukáló programok B, a felhasználó rögtön észreveheti őket C, kis méretűek 3. Mit „szabad” chat-en? A, fantázianéven „csevegni” B, kiadni személyes adatainkat C, gorombáskodni 4. Melyik lehet JÓ jelszó? A, Lady Gaga B, jelszo C, sttras156 5. Bárhonnan biztonságos letölteni bármit? A, …hát, persze. B, Nem, természetesen.

Hasznos weboldalak, tanácsadók: www.baratsagosinternet.hu: internetes biztonság szabályai www.internethotline.hu: káros tartalmak elleni harc www.cert.hu: védelmi eszközök www.egyszervolt.hu: biztonságos gyermek oldal www.internetombudsman.hu: virtuális jogok ismertetése www.ifiport.hu: erőszak elleni védelem www.gyermekmento.hu: felvilágosítás, tájékoztatás www.kek-vonal.hu: internetes rossz élmények kezelése www.saferinternet.hu: biztonságos int. program oldala www.biztonsagosinternet.hu: felvilágosítás, tájékoztatás www.cert-hungary.hu: kormányzati biztonsági központ

Források: Szöveg: Képek (II.) Képek: (I.) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Animations-At.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Address-book.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Ad-tech_London_2010_%285%29.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Korean.culture-cellphone-01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Faroese_stamps_631.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seiyu.png#file http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Download_alt_font_awesome.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Gnome-document-save.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Police_Investigation.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Document-open.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Cat_on_laptop_-_Just_Browsing.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Gnu_meditate_levitate.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Kopfschuettel.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Smile.svg/2000px-Smile.svg.png?uselang=hu Szöveg Képek: (I.) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Internet1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Crevasses_in_Deux_Alpes_%28France%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Google_Chrome_icon_%282011%29.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Firefox_LiNsta.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Farm-Fresh_internet_explorer.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Virus-Budding-001.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Crystal_Project_Antivirus.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Loading.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Finnish_mailboxes.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Firewall.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YTSS_0758.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FC-home_furnishing.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Cafe_Central_by_borya.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Tulliana_chat.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Computer_n_screen.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Face-sad.svg/2000px-Face-sad.svg.png?uselang=hu Képek (II.) Szöveg: http://hu.wikipedia.org/wiki/Internet http://konzervativanarchista.tumblr.com/post/1461060960/a-neve-mas-nyelveken-kis-modern-kulturtortenet http://www.hotdog.hu/hirek/sztar-hirek/a-youtube-on-kert-segitseget-majd-ongyilkos-lett-a-fiatal-lany Táblázat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Szabad_licenc Képek (I.) Képek (II.)

Most már végre vége… Ez nagyon jó, de tényleg.

Jó lett!!!

Nem lett jó…