Természetes Színezékek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kémiai reakciók és energia az élő szervezetekben
Advertisements

Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A fények és színek hatása... A fények és színek hatása... ( munkatársi csapat épités)
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Táplálékok,tápanyagok
Színezékek Olyan festékanyagok, amelyek más anyagok felületén közvetlenül megtapadnak. Felosztásuk többféle szempontból történhet. Eredetük szerint lehetnek.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Flavon max termékcsalád
A burgonya.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Mese a tejről.
Reformtáplálkozás.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Ópályi Jókai Mór Általános Iskola 4821 Ópályi,Rajk László út 18.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Rácz Imre Vince
A helyes táplálkozás.
Színes világban élünk.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
2. tétel.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
A nyílméregbéka.
Horváth Krisztián A Vitamin.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Színek.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Élelmiszerszínezékek Vincze Eszter Corvin Mátyás Vendéglátóipari Szakiskola Hódmezővásárhely Felkészítő tanár: Csaláné Böngyik Edit.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Fogaink egészsége "Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni." Manfred.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A fények és színek hatása ....
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A fények és színek hatása ....
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Természetes Színezékek Készítette: Kaposi Dániel Felkészítő tanár: Utassy Andrea Iskola: Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola

Színezékek A színezékeket elsősorban növényekből vonják ki,és átalakítás nélkül. Ezek a különféle színek hamar károsodnak ezért nagyon drágák. Az egészségre nem ártalmas sőt inkább pozitív, például: daganatmegelőző hatása van. Ezek lehetnek: kurkumin, riboflavin, karotinok, batelin, antociánok.

Kurkumin Egy thaiföldi kutatás szerint jó gyógyító hatású. Az embereket segíti a szívinfaktusban azokat a bypassműtéten átesett betegeket. Ez az anyag egy sárga pigment anyag. Hasznos az ételek fűszerezése. Bypassműtét: koszorú műtét ez egy olyan betegség amelyet nem lehet gyógyszerrel gyógyítani.

Riboflavin B2 Vitamin A tejtermékek egyéb állati termékek kielégítő fogyasztásával függ össze. Hiánya miatt májbetegség, chronicus diarrhoea, chronicus alkoholizmus, Leggyakoribb tünetek: sápadtság, szájszug nyálkahártya fennmaradása, élénk piros ajkak. chronicus alkoholizmus: alkoholisták. chronic diarrhoea :Krónikus hasmenés

Karotinok Zöldségek Növényi eredetűek. Az állatoknak nagyon fontos, a takarmányban. Ivarzási tüneteket okoz vagy méh involúció figyelhető meg és petefészekciszta. Involúció: Olyan transzformáció, amelynek másodszori alkalmazása során visszanyerjük az eredeti alakzatot.

Klorofill Zöld színű, amely a fotoszintézist végzi. A Klorofill hiány miatt a növények levele(alul) megsápad, és elszíneződik. De Klorofill segít az anyagcserében. A magnéziumban fontos a Klorofill tartalom.

Annatto Piros színű. Az annetto sok allergiás esetért felelős, de veszélytelen. A színezéket egy trópusi gyümölcs magjának a héjából nyerik. Meghatározó élelmiszerekben alkalmazzuk az annettot

Lipokin Narancs színű A paradicsomból vonják ki a színt. A likopin nem veszélyes. Az élelmiszerben akkor használható ha nem kevernek bele mesterséges anyagokat. Kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is használható.

Kapszantin Narancs színű. A paprika természetes színezéke. Érzékeny a hőre és a fényre. A paprikából vonják ki ezt a színezéket. Számunkra nem veszélyes. Nem szabad mesterségesen növelni mert akkor ételekben nem szabad felhasználni.

Kosnil Az ember szervezetére káros és az ételekben is kárt tesz Bíbor-vörös színű Jobban az édességekben található meg.

Béta-karotin Alfa-karotin Az Alfa karotinok megtalálható a narancsban, burgonyában, sóskában spenótban…stb Narancssárga színű Zsírban jól oldódik

Bixin és Norbixin Egy trópusi fa magjaiból nyerik ki ezt a színezéket Vörös-barna színű Zsírban jól oldódik Ezek a színezék megtalálhatók margarinban, gabonafélékben, vaj, sajt..stb

Béta apo 8 karotinsav etilészter Narancs-piros színű Zöldségegben, citrusfélékben található meg. Béta apo 8 karotinal kis mértékben különbözik. Kiváló anyag az A-vitamin kéződéséhez. Béta apo 8 karotinal Narancs-piros színű. A természetben lévő növényekből, gyümölcsökből és füvekből veszik ki a színeket. Nem veszélyes, de nem lehet túladagolni mert a májban felhalmozódik. Szárnyas takarmányra is használják.

Kérdések Hogyan szerzik ki a növényekből a színezékeket? A színezékeket, hogyan teszik bele az élelmiszerekbe? A színezékek miért nem károsak az ember szervezetére? Melyik az a színezék amely káros az ember szervezetére? A klorofill milyen színezéket tartalmaz? Melyik színezék tartalmazza B2 vitamint? Az állatok számára fontos, hogy a takarmányban legyen színezék? Drágák ezek a színezőanyagok?

Források http://zsanna-manna.unas.hu/spg/841319/Termeszetes_szinezekek http://www.arravis.hu/karotin_vizsgalat.html http://www.mimi.hu/kertesz/klorofill.html http://www.femina.hu/kalkulatorok/e_szamok/termeszetes http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-160b-annatto http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-160d-likopin http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-160c-kapszantin http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-160e-b-ta-apo-8-karotinal-c30 http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Cochinea.htm http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Karotin.htm http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Bixin.htm

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!