Memóriák típusai, jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Hardver ismeretek Háttértárolók
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Memória.
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memória típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
A számítógép tárolóeszközei
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Memóriák típusai, jellemzői Készítette: Füz Attila Felkészítő tanár: Nagy Attila József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss Ernő u. 10.

Memória jellemzői A memória elektronikus adattárolást valósít meg A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak Az információ tárolása kettes számrendszerben történik

Menü (válassz) Gyártók Források Típusai

Fontosabb típusai (Válassz) RAM EPROM ROM EEPROM PROM Flash Memória Vissza

RAM Itt helyezkednek el és ezen a területen dolgoznak az aktuálisan működő programok is Nem alkalmas adataink huzamosabb ideig való tárolására, mert működéséhez folyamatos áramellátásra van szükség Írható és olvasható A RAM (Random Access Memory) az a memóriaterület, ahol a processzor a számítógéppel végzett munka során dolgozik Minden bevitt adat először a RAM-ba íródik Ha az áramellátás megszakad a RAM azonnal elveszíti tartalmát A gép bekapcsolásakor a RAM mindig teljesen üres Vissza

ROM Mivel a számítógép működéséhez valamilyen program elengedhetetlen, a RAM memória viszont a bekapcsoláskor üres, ezért a számítógép „életre keltését” szolgáló indítóprogramot, a BIOS-t (Basic Input Output System) egy ROM memóriában helyezik el A BIOS-t ezért gyakran ROM BIOS-ként is emlegetik A ROM (Read Only Memory) csak olvasható memória, amelynek tartalmát a gyártás során alakítják ki, más szóval beégetik a memóriába Az elkészült ROM tartalma a továbbiakban nem törölhető és nem módosítható, a hibás ROM-ot egyszerűen el kell dobni Előnye azonban, hogy a számítógép kikapcsolásakor sem törlődik, a beégetett adatok bekapcsolás után azonnal hozzáférhetőek Vissza

PROM A PROM (Programmable ROM) programozható, csak olvasható memória, amely gyártás után még nem tartalmaz semmit Minden felhasználó saját programot és adatokat helyezhet el benne egy beégető készülék segítségével A PROM-ba írt adat nem törölhető, és nem írható felül Vissza

EPROM Az EPROM (Erasable PROM) egy olyan ROM, amelynek tartalmát különleges körülmények között ultraibolya fény segítségével törölhetjük, és akár többször is újraírhatjuk Előnye a ROM-ok korábbi változataival szemben, hogy tartalma szükség szerint frissíthető Vissza

EEPROM Az EEPROM (Electrically Erasable PROM) EPROM továbbfejlesztett változata, amelynek tartalma egyszerű elektronikus úton újraírható Vissza

Flash Memória Az EEPROM egy speciális típusa a Flash memória, amelynek törlése és újraprogramozása nem bájtonként, hanem blokkonként történik Ezt a memóriatípust használják például a modern számítógépek BIOS-ának tárolására, mivel lehetővé teszi a BIOS könnyű frissítését Vissza

Gyártók A-Data Kingston Vissza

A-Data 2001-ben alapította Simon Chen Gyártók A-Data 2001-ben alapította Simon Chen Jelenleg DRAM-okat, USB flash driver-eket, memóriakártyákat, SSD meghajtókat és merevlemezeket forgalmaz Kezdetben DRAM modulokat gyártott Több nemzetközi díjat nyert pl.: National Silver Award of Excellence, Japán G-MARK

Kingston Kaliforniai vállalat, 1987-ben mutatkozott be a memóriapiacon, John Tu és David Sun vezetésével A világ egyik legnagyobb memória modul gyártója Termékei a legmegbízhatóbbak közé sorolható világszerte a minőséget fémjelezi A Fortune magazin szerint Amerika legjobb munkahelye, több mint 4000 embernek biztosít állást Termékei: DRAM, USB Flash Driver, merevlemez, memóriakártya Gyártók

Köszönöm a figyelmet!

http://www.ustudy.in/node/991 http://www.elektrogal.hu/index.php?lap=termekek&lang=&show=4&ID=100&aID=209 http://www.amitbhawani.com/blog/eeprom-memory/ http://computerworld.hu/ssd-meghajto-helyett-legyen-gyorsitotar.html http://www.adata.com.tw/index.php?action=aa_main&lan=en http://www.kingston.com/uk/company http://djnetworkz.com/tag/atmel-avr/ http://parts.digikey.com/1/parts/553661-ic-mcu-eprom-rom-33mhz-hs-40cdip-ds87c520-wcl.html http://061-bscs-10.blogspot.com/2010/10/computer-memory-and-its-types.html http://engineerblogs.org/2011/05/dancing-at-the-eprom-with-a-pal/ http://ilham0191.wordpress.com/2011/04/30/jenis-jenis-ram-dan-rom/ http://www.argep.hu/trend/ADAT/Adata-ram-2gb-1333.html