Zeneterápia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyközpontú terápia kombinációja művészetterápiás elemekkel
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Az olvasástanítás módszere:
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Mikor beszélünk koraszülésről?
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért. CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A képzőművészet-terápia
Alkoholizmus.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Fogd A Kezem Alapítvány
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A mozgás élettani hatásai
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Zeneterápia a Kerek Világ Alapítványban
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A projekt általános szakmai célkitűzései
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A betegellátás keretei és rendszere
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
A képzőművészet-terápia
Ágazatközi együttműködés
főosztályvezető-helyettes
Programban résztvevők
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

Zeneterápia

„Zeneterápiáról akkor beszélünk, amikor egy tervezett folyamatban a képzett zeneterapeuta annak érdekében használja a zenét vagy zenei elemeket (hang, ritmus, dallam, harmónia), hogy elősegítse a kommunikációt, kapcsolatokat, tanulást, kifejezést, mobilizációt. Ezek mellett terápiás hatást gyakorol fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia célja, hogy az egyén lehetőségeit feltérképezze és sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és interperszonális integrációt tegyen lehetővé, azaz, hogy a személy életminősége javuljon. ( A Zeneterápiás Világszövetség meghatározása 1996.)”

„Zeneterápiával tehát segíteni lehet a kialakulatlan, vagy egyenetlenül fejlődött belső lelki élet (intrapszichés) érzékenyebbé válását, kiegyenlítődését; a személyközi (interperszonális) kapcsolatteremtést; az érzelmek (emóciók) meg és felismerését, az észbeli (mentális) és kognitív (megismerő) képességek fejlesztését; az empátiás (együttérző) készséget, a szociális érzékenységet (pl. konfliktuskezelés) stb.”

„Hazai meghatározás: A zeneterápia olyan eljárás, mely a zenét, mint eszközt alkalmazza a megelőzés, a személyiségfejlesztés, önismeret, korrekció, gyógyítás, és a rehabilitáció területén.”

A zeneterápia mint művészetterápiás módszer a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára az önkifejezés, megnyílás lehetőségét és az otthonosság érzését adja, hiszen nem a verbalitás az elsődleges.

„A zeneterápiás foglalkozások történhetnek csoportosan illetve egyéni formában. Az első interjú során a zeneterapeuta felméri a kliens állapotát, a kliens ún. kommunikációs módját, az együttműködés és a tanultság fokát, és aszerint választ a következő alkalmazási lehetőségek közül:

Receptív zeneterápia az, amikor a meghallgatott zene által mozgósított érzelmek, élmények, gondolatok megbeszélésének segítségével folyik a terápiás munka. Aktív zeneterápia pedig az, melynek keretében hangot adó eszközökkel, vagy hangszerekkel (pl. Orff instrumentárium), illetve saját hanggal kommunikálnak, improvizálnak a résztvevők. Ehhez semmilyen zenei előképzettségre nincs szükség. A közben szerzett tapasztalatok, illetve azoknak a résztvevőktől függő megbeszélése adja a terápiás lehetőséget. Komplex zeneterápiáról akkor beszélünk, amikor a zene által mozgósított élményeket, érzéseket improvizált mozgással, vagy bármilyen képzőművészeti tevékenységgel fejezik ki a jelenlévők, s a tapasztalataikat lehetőség szerint szóban is megosztják.”

„A zeneterapeuta - a primer prevenció, azaz a megelőzés (kreativitásfejlesztés, konfliktuskezelés, kommunikáció, mentálhygiéné, személyiségfejlesztés, egészségnevelés és pedagógia stb.) keretében a testi, lelki, szociális betegség megelőzésében a zeneterápia eszközeivel vesz részt azáltal, hogy önismeretet és személyiségfejlesztést nyújt - a szekunder prevenció (gyógyítás, pszichoterápia, reedukáció) keretében a testi, lelki, szociális zavarok és rendellenességek (betegségszintet elérő állapotok) kezeléséhez, az egészség-helyreállítás folyamatában - a zeneterápia és a zenei pszichoterápia eszközeit alkalmazza - a tercier prevenció (rehabilitáció, korrekció, utókezelés) keretében a betegség következtében létrejött állapot visszaállításában, az egészséges vagy azt megközelítő szint elérésében

zeneterápiás és zenei pszichoterápiás eljárásokat alkalmaz.” - a gyógypedagógia keretében a sérült funkciók korrekciójában, valamint a kompenzatorikus átszerveződés folyamatában (pl. látásvesztés esetén a hang utáni tájékozódás, vagy a hang tulajdonságainak kommunikációt segítő voltának megtanítása, ill. mozgássérült mozgás tanulásának, a mozgássor folyamatosságát zenével, ritmussal való segítésénél) zeneterápiás és zenei pszichoterápiás eljárásokat alkalmaz.”

Az első interjúban annak kidolgozása zajlik, hogy sor kerülhet-e olyan terápiára, amit a terapeuta – felkészültsége alpján és az adott feltételek között – nyújtani tud. A pszichoterápiás szerződés a terápiás együttműködés kereteit rögzíti. Általában szóbeli megállapodás, amely tartalmazza: - a terápia célját - a beteg tennivalóit, munkamódját - a terapeuta tennivalóit, munkamódját - a terápia formai jellegzetességeit - a terápia körülményeit -a kiegészítő megállapodást

Szakmai elvárás: a szerződés tartalmilag és kapcsolatilag kidolgozott legyen, és elemei – cél, módszer, forma, feltételek – összhangban legyenek egymással. A szerződés fő szerepe, hogy belőle indul a terápiás keret, és léte jelzi hogy megalapozódott a terápiás szövetség. A terápiás szövetség az alapvető bizalomból, pozitív alaphangulatból adódó kapcsolati beállítódás, amely elbírja a terápiával járó érzelmi terheket, bizonytalanságot, feszültséget, s mintegy belülről védi a terápiát.

A terapeuta folyamatosan mozog a bevonódás és a reflektálás között. Tudatának hátterében a terápiás keret biztosítja a tájékozódási térképet. A terapeutának az a dolga, hogy működtesse a keretet. „A zeneterapeuta feladata, hogy a figyelme és gyakorlata segítségével a pszichés energiákat a pozitív változás irányába igyekezzen eljuttatni a belső, önsegítő, változtató, gyógyító folyamat elérése érdekében.”

A zeneterápia fejleszti - a kommunikációs képességet - a kapcsolatteremtés- és az emberi kapcsolatok mélyebb megértésének képességét, ezáltal az emberi kapcsolatok jobb működtetését - a kreativitást - az önkifejezés, ezen belül az érzelemkifejezés képességét - a koncentrációt - a tanulási képességeket - elősegíti az egyéni motivációk megtalálását és az én-szerveződés magasabb fokának létrejöttét

Az alkalmazás helyszínei: Kórházi osztályokon Pszichiátria Addiktológia Neurológia Gyermekgyógyászat Onkológia, Belgyógyászat Szülészet Kórházi és intézményi rehabilitáció, Geriátria Fogászat stb.

- Családsegítő központ, gyermekjóléti szakszolgálat - Nevelőotthonok, lakóotthonok, napközi otthonok, bentlakásos intézmények - Időskorúak szociális intézetei - Mentálhigiénés szakszolgálat - Nevelési tanácsadók - Speciális iskolák és óvodák - Iskolák és óvodák - Fejlesztő központok - Korai fejlesztő központok - Hospice - Börtön és börtönpszichiátria - Üzleti szféra színterei - Magánpraxis stb.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!