Aiolosz szigete (Stromboli? Lipari?)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Odüsszeia Odüsszeusz kalandjai.
Advertisements

ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Úton böjtben.
1848 Március 15.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
Folyamodjatok az Úrhoz,
A legszebb Szív.
Mese az erdőről Wass Albert.
Jó reggelt- Isten hozott !.
ITT A KARÁCSONY!.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Előadó: Csabai János színművész-rendező Zene: Jelenik Vendel
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Egy kis gesztus.
ALAPIGE: 1Kir 3,
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Névnapodra Szeretettel!
Napra Valentin.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Odüsszeusz útja a szirénektől Ithakáig
Úton böjtben. A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz! A bajban lelkem társtalan – Krisztus, kegyelmezz! Segíts – segíts! Ne hagyj – ne hagyj!
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Boldog 2014-et !.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Ez az a nap, ez az a nap, mit az Úr szerzett,
JÓ REGGELT !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
Kedves Fiam ....
Adjunk hálát az Úrnak, aki meghalt és feltámadt
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
ISTEN hozott köztünk!.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
JÓ REGGELT !.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
A terveket már rég feladtad, mikkel kérkedőn, büszkén elindultál.
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbejár
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Gazdagabb vagy bárkinél,
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Előadás másolata:

Aiolosz szigete (Stromboli? Lipari?)

Stromboli

Lipari

Aiolosz

„Aiolié szigetére kerültünk ekkoron; ott él Aiolosz Hippotadész, aki kedves az égilakóknak; úszó szép sziget ez; rézfal kanyarog körülötte végig, büszke szilárd, s a kopár szirt fut föl az égre.” (Odüsszeia X. ének)

„Nyúzva kilencéves marhát, ideadta a bőrét, és a süvítő sok szél útját mind belezárta; mert őt tette Kronosz fia minden szélnek urává, hogy szűntesse vagy indíthassa, ahogy csak akarja.” (Odüsszeai X. ének)

„S volt, aki így szólt köztük a szomszédjára tekintve: »Ejhaj, mennyire tiszteli és szeretettel látja ezt mindenki, akit csak fölkeres otthona földjén. Trója alól is a zsákmányból sok nagyszerü kincset visz haza, míg mi, akik megjártuk az útjait éppúgy, mindvalahányan üres kézzel kerülünk a hazánkba; most is, lám, mit adott neki kedveskedve barátja, Aiolosz. Egy-kettő, nézzük csak meg, mi van ebben, mennyi arany meg ezüst van a tömlő mélyibe zárva.« „ (Odüsszeia X. ének)

„Így szóltak, s győzött is a társak rossz akaratja: tömlőt oldoztak, s a szelek mind-mind kirohantak. S őket azonnal a nyílt tengerre sodorta a szélvész, bárhogy sírtak, az otthoni földtől messze.” (Odüsszeia X. ének)

Laisztrügónok (Télepülosz, Lámosz)

„Mégis hat napon át éjt nappá téve hajóztunk, aztán megláttuk Lámosz meredekfalu várát, Télepüloszt, hol a laisztrügon él…„ (Odüsszeia X. ének)

„És hogy a pompás házba beléptek, láttak egy asszonyt, akkora volt, mint egy hegycsúcs, iszonyodva csodálták. Az meg a gyűlésből hazahívta urát, ama híres Antiphatészt; jött ő, gyászos vészt hozva reájuk. Fogta az egyik társamat és lakomára levágta; kettő meg kiszökött s a hajókat futva elérte” (Odüsszeia X. ének)

„Ő meg a városon át kiabált; meghallva a hangját jöttek a roppant laisztrügonok már minden irányból, rengetegen, nem is emberek, inkább szörnyü gigászok. Sziklatetőkről embernagy köveket hajigáltak; rémületes dobogás hangzott tüstént a hajókról…” (Odüsszeia X. ének)

Kirké szigete (Aiaié)

„Onnan előrehajóztunk hát, keseregve szivünkben, mert örömest éltünk, de derék fiakat veszitettünk. S Aiaié szigetére kerültünk ekkoron; ott él széphaju Kirké, félelmes, zengőszavu isten, testvérhúga a fondorlelkü nagy Aiétésznak; Földresugárzó Éeliosznak gyermeke ő is, anyjuk meg Perszé, aki Ókeanosznak a lánya.” (Odüsszeia X. ének)

„Kirké völgynek ölén épült házára találtak, síma csiszolt kőből magasult, tisztás közepében; háza körött meg oroszlánok, hegyi farkasok éltek, melyek az ő bűvös mérgétől lettek azokká.” (Odüsszeia X. ének)

„Széket adott odabenn nekik és karszéket az úrnő, s lisztet, sajtot, sárgaszínű mézet vegyitett be pramnoszi borba; de ádáz mérgét is bekeverte, hogy honi földjüket ők attól leigázva feledjék. És miután odaadta, kiitták, nyomban utána vesszővel megcsapta s az ólba terelte be őket.” (Odüsszeia X. ének)

„Hát disznófeje és sörtéje s hangja, alakja lett valamennyinek, ámde eszük, mint addig, olyan volt. Mind ott sírtak a zárt ólban, Kirké meg elébük erdei makkot szórt, hogy egyék, meg a somfa gyümölcsét, mert hisz a földön fetrengő kanok ezt eszik egyre.” (Odüsszeia X. ének)

„Kirké rettenetes cseleit tudtodra adom most „Kirké rettenetes cseleit tudtodra adom most. Készít majd kükeónt néked, de beléveti mérgét. Meg nem bűvölhet mégsem, mivel itt e varázsszer, mit tőlem kaptál, nem hagyja; de mondom a többit: rögtön amint rádcsap hosszú vesszővel az úrnő, jóhegyü kardod a combod mellől rántsd ki azonnal, ronts neki Kirkének, minthogyha megölni akarnád. Ő ettől megijed, s kér majd, hogy eredj vele hálni; ekkor az istennő ágyától vissza ne húzódj, így oldozza fel őket, s téged szívesen így lát; mondasd el vele mégis a boldogok esküszavát, a legfőbbet, hogy nem tervel már ellened új bajt, hogy ha ruhád leveted, nehogy elvegye férfierődet.«” (Odüsszeia X. ének)

Szirének szigete (Capri? Sorrento?)

Capri

Sorrento

„Szírénekhez fogsz legelőször elérni: az összes embert mind elbűvölik ők, ki elér közelükbe. És aki esztelenül közeleg s meghallja a szírén- zengzeteket, felesége s az apró gyermekek otthon azt többé sosem üdvözlik, neki már nem örülnek, mert csengőszavu dallal a két Szírén megigézi; ülnek a réten ezek, s körülöttük az emberi csontok nagy sokasága hever, rothad, zsugorodnak a bőrök.” (Odüsszeia XII. ének)

„Húzz el ezek mellett, s a fülét jól tömd be viasszal minden társadnak, nehogy egy is hallja; puhítsd meg mézédes viaszod…„ (Odüsszeia XII. ének)

„…de te hallgasd meg, ha kivánod „…de te hallgasd meg, ha kivánod. Kössék ők a kezed meg a lábad a fürge hajónak árboca talpához, s a kötélzet rátekeredjék, hogy, gyönyörödre, a két Szírén hangjára figyelhess.” (Odüsszeia XII. ének)

Szkülla és Kharübdisz (Messinai-szoros)

Scilla

Szkülla

Kharübdisz