Amit az adathordozókról tudni kell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Elektronikus háttértárak
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Története, felépítése, használata a minden napjainkban
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Mai számítógép perifériák
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Diczházi Attila munkája alapján
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
A pendrive.
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Háttértárak.
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
Hardware: (=kemény áru)
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Háttértárak By: TR .
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Pendrive (anyag gyűjtés)
Információ.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Korszerű háttértárolók Készítette:Tárnyik Balázs Felkészítő tanár: Baukó Beáta Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 5900 Orosháza,
Háttértárak.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Amit az adathordozókról tudni kell Készítette: Tamás Bence Péter

A merevlemez és az SSD A merevlemez (az angol elnevezés alapján hívják winchesternek is) berendezés, mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas. Fajtái a HDD és a gyorsabb, de kisebb tárolókapacitásra képes SSD. Mindkettőből léteznek külsőleg, USB 2.0 –val csatlakoztatható, külső hardverek.

Az optikai lemezek Az optikai lemezek a CD, a DVD, a HD—DVD, a BD, stb. A lemezek a digitálisan kódolt videó és audió információt „gödrök”-ben tárolja. Ezek a gödrök („pits”) a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé. A lézer a gödrök másik oldalát olvassa, – azaz a dudorokat („bumps”), – hogy lejátssza a filmet, vagy a programokat, amit a lemezen tárolunk. Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebb és egymáshoz közelebb pakolt gödröknek kell lenniük. Minél kisebb a gödröcske (és ez által a dudor is), annál pontosabbnak kell lennie a lézerolvasónak.

A pendrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed, némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibírni. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül de létezik védőkupak nélküli változat is.

Egy második memóriacsip helye A pendrive részei 1. USB-csatlakozó 2. USB-vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash-csip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriacsip helye