Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló."— Előadás másolata:

1

2 A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló családdal foglalkozik, szabadalma nem tartalmazta az eszköz pontos leírását  M-SYSTEM: az izraeli cég az interneten keresztül kezdte hirdetni a pendrive előnyösségét, az IBM fejlesztette tovább termékeit

3 Egy USB csatlakozóval egybeépített flash memória.  Elnevezések: tollmeghajtó, USB key, USB flash memory stb.  Jellemzők: - Tárolási kapacitás: 8 MB-tól 256 GB-ig - Adatátviteli sebesség: USB 1.0 (1,5 MB/s), USB 2.0 (60 MB/s)  Formázás: FAT, FAT32, NTFS fájlrendszerrel  Önállóan nem képesek adatátvitelre

4 A pendrive egy apró nyomtatott áramkört és a hozzá kapcsolt USB csatlakozót tartalmazó műanyag tokozású adattároló rendszer. Belső felépítés: vezérlőmodul, ellenőrzőpontok, Flash-chip, kvarc oszcillátor, írásvédelmi kapcsoló, második memória helye, LED Általában nem rendelkeznek önálló áramforrással, kivéve ha a felépítése meg nem követeli, mint pl.: egy MP3 lejátszónál, diktafonnál.

5 AA pendrive használat előnye: -M-Mobilitás -T-Tartós, egyszerű és kényelmes használat -B-Biztonságos adathordozás -O-Olcsó, az extráktól függően -E-Egyre nagyobb kapacitás -U-Univerzális csatlakozási felület HHátránya: -K-Könnyen elveszhet, mivel kicsi -V-Vírushordozó

6  Víz, ütés és karcálló  Jelszavas védelem  Hardveres titkosítás  USB Security program, vagyis vírusvédelem  Extrém tokozások  Kialakítás: kupak nélküli, behajtható, bepattintható  Dupla csatlakozó

7 Kingston Data Traveller 256 GB A jelenlegi legnagyobb tárkapacitású pendrive, elég magas ára van

8 A mágneses és optikai adathordozók után, igazi fellendülést jelentenek az elektromos tárolók. Az előnyökben említettem a tartósságot, biztonságot és egyszerű használatot. Ezek jelentik az újdonságot, szemben például a floppyval vagy a CD és DVD-vel. ÖSSZEHASONLÍTÁS  FLOPPY lemez: a mágneses adathordozó esetében is szintén egyszerű a használat, itt sem szükséges külön program telepítése, mely az írást és olvasást lehetővé teszi, a biztonság és tartósság nem garantált, mivel vírushordozó lehet az eszköz, és erős mágneses térben az adatok rongálódhatnak, vagy teljes mértékben megsemmisülhetnek. Könnyen piszkolódik és törik!  CD és DVD lemez: az optikai tárolók legnagyobb hátránya a karcolás, amely könnyen bekövetkezhet a rendszeres használat folyamán, ez is adatvesztéshez vezethet. Az íráshoz külön program telepítése szükséges, használata némi gyakorlatot követel.  Pendrive: Az újdonság a pendrive sok előnyében és kevés hátrányos tulajdonságaiban rejlik. A hátrányok is kiküszöbölhetők a gyártók ötleteivel mint a, jelszavas védelem, és a vírusírtót, ez már egy 100%-os biztonságot ad a felhasználónak. Mint a floppyhoz hasonlóan a használata nagyon egyszerű, és a tartóssága pedig abban nyilvánul meg, hogy több százezer írási és olvasási folyamatot is végrehajthatunk, károsodás nélkül, az adatokat pedig több évtizedig is megőrzi. Ehhez már csak egy egyedi és tetszetős, ütés és vízálló tok szükséges, mellyel még kelendőbbé teszik a terméket.

9 A pendrive könyvtárban való használata egy nagy lépés volt a felhasználók és a dolgozók számára. Már nem fontos könyveket és újságokat kölcsönözni, ha elektronikus formában is hozzájuthatunk. A nagy kapacitás lehetővé teszi, hogy tárolni tudjuk a pendriveokon egyszerűen és gyorsan. Azok a könyvtári felhasználók akik internetezni járnak, az általuk letöltött adatokat közvetlenül menthetik rá, nem kell több floppyval elindulni otthonról, vagy optikai tárolók esetén az anyagot összegyűjteni és kiírni. Nem csak adattárolás, hanem közvetlen adatfelhasználás is történik: pl.:mp3 lejátszónál szöveg olvasása, hanganyag lejátszása a másolás után. A pendrive használat könyvtáranként eltérő lehet, van ahol nem engedélyezik, vagy bizonyos összeg megfizetéséhez kötik, vagy tiltják! Az első két esetben előzetes vírusellenőrzés után lehet használni. A dolgozóknak is megkönnyíti a munkavégzést, ha az több gépen történik, nem szükséges teljes hálózat kiépítése az adatátvitelhez.

10

11


Letölteni ppt "A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések