Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak."— Előadás másolata:

1 Háttértárak

2 Háttértárak feladata Feladatuk, hogy nagy mennyiségű adatot tároljanak biztonságosan a számítógép leállítása után is.

3 Működési elv szerinti csoportosítás
Mágneses elven működő (mágnesszalag, floppy, merevlemez) Optikai elven működő (cd, dvd, blue-ray) Elektronikus elven működő (ssd, usb stick, sd, micro sd)

4 Merevlemez (winchester, hdd)
Közös tengelyre felfűzött lemezek, melyeket mágnesesen érzékeny anyaggal vonnak be Minden lemez tartalma író-olvasó fejek segítségével olvasható, módosítható

5 SSD (Solid State Drive) Tartós állapotú meghajtó
Félvezető alapú meghajtó Mechanikus, mozgó alkatrészek teljes hiánya Gyors elérésű tár Hangtalan Minimális hőtermelés A kapacitás/ár tekintetében gyengébb a hagyományos merevlemezekkel összevetve.

6 A merevlemezek fontosabb jellemzői
Mérete 2.5” (notebook), 3.5” (desktop) Csatoló felület (ata (pata), scsi, sata) Tároló kapacitás (MB, GB, TB) Írási/Olvasási sebesség (MB/s) Fordulatszám (5400, 7200 rpm, csak hdd!) Belső cache mérete (MB) Fogyasztás (W)

7 Fájlrendszerek A fájlok és az azokhoz kapcsolódó metainformációk a háttértárolókon történő rögzítésének szabályait és formáit leíró rendszer. Néhány fontosabb, ismertebb fájlrendszer: FAT NTFS Ext3, Ext4 HFS, HFS+

8 RAID A cél, hogy két vagy több merevlemez összekapcsolódjon úgy hogy a számítógép számára egy logikai meghajtónak látszódjon. RAID 0 RAID 1 RAID 10

9 RAID 0 - összefűzés A lényege egyszerű, az adatokat párhuzamosan több merevlemezre írja. Két 1 TB-os merevlemez egy darab 2 TB-os lemeznek látszódik. Az adatokat blokkokra bontva párhuzamosan rögzíti a merevlemezre. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz, így a módszer a RAID szintek közül a legjobb teljesítményt nyújtja. Már egy merevlemez sérülése esetén is teljes adatvesztéssel kell számolni.

10

11 RAID 1 - tükrözés Az eljárás lényege tulajdonképpen egy disk mirroring eljárás. A telepített meghajtók számától függetlenül a számítógépen csak egy meghajtót kapunk. Minden adat tárolásra kerül a tömb összes merevlemezén. Egy lemez sérülése esetén a munka folytatódhat tovább. A kapott logikai meghajtó a legkisebb meghajtó méretével lesz egyenlő. Nagyfokú biztonságot nyújt, mert minden adat a tömb minden elemén rögzítésre kerül. Az olvasási sebesség összeadódik, gyors. Írási sebesség normál.

12

13 RAID 10 Ötvözi a RAID 0 gyorsaságát a RAID 1 hibatűrésével. Magas költséggel jár, hiszen minimum 4 db merevlemez megvásárlásával jár és ebből ténylegesen kettő kapacitásával rendelkezünk.

14


Letölteni ppt "Háttértárak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések