A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése
Az üzlet telepítése A következőket kell figyelembe venni üzlet telepítésénél: környezetvédelmi előírásokat uralkodó szélirányt terasz védelme gazdasági és személyzeti bejárat elhelyezkedése közművesített terület legyen az épület tájolása fogyasztótér elhelyezése
Az üzlet környezete Gépkocsi parkolás biztosítása kötelező Minden 15. ülőhely, illetve a csak gépkocsival megközelíthető egységek esetén miden negyedik ülőhely után egy-egy gépkocsi részére várakozóhelyet, minden 200 ülőhely esetén egy-egy autóbusz részére parkolóhelyet kell kialakítani. Előkertek kialakítása
Üzleti portál, bejárat, szélfogó Portál: az üzlet utcára néző homlokzata, mely körülveszi a vendégbejáratot Megvilágított étlap a bejárat mellett A bejárat fölé kiugró előtetőt ún. markizt lehet létesíteni, mely óv az esőtől. Fontos a biztonságos, jól szigetelő bejárati ajtó.
A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása és berendezése Az értékesítő üzletek esetében a vendég útján haladva ismertetjük a különböző helyiségek kiképzését és kapcsolódásának szempontjait.
Az üzleti előtér, előcsarnok Az előtér padozata Az előtér alapterülete legalább 0,1 m2 / férőhely, de legalább 10 m2.
Ruhatár Az I. és II. kategóriájú üzletekben ruhatárat kell létesíteni. A ruhatár alapterületének meghatározásakor legalább 0,05 m2 / férőhellyel számoljunk. A III. és IV. kategóriájú üzletekben az értékesítőtérben elhelyezett, vagy falra felszerelt fogassal is megoldható a felsőruhák elhelyezése.
WC-csoport A vendéglátó üzletekben ülőfogyasztás, illetve szeszesital-fogyasztás esetén a vendégek részére külön WC csoportot kell létesíteni. Legfontosabb követelmények: A falakat csempével kell burkolni. A WC csoport a fogyasztó térhez közvetlenül nem kapcsolódhat, 50 férőhelyenként 1 db női, 1 db férfi WC fülke és 2 db vizelde helyet kell létesíteni, a terasz, vagy kerthelyiség férőhelyeit is figyelembe kell venni; A WC helyiségeket önálló szellőzéssel kell ellátni,
Ajándékbolt, ajándékpult Olyan üzletekben indokolt – nagy szállodákon kívül - , ahol emlék- és dísztárgyak, szakácskönyvek, levelezőlapok stb. értékesítésére van igény.
A fogyasztóterek alapterülete I. kategória 1,8 m2 / férőhely II. kategória 1,5 m2 / férőhely III. kategória 1,4 m2 / férőhely Önkiszolgálás esetén 1,4 m2 / férőhely Állófogyasztás esetén 0,7 m2 / férőhely
A fogyasztóterek kiképzése Ablakok elhelyezésével, nagyságával üzletenként eltérő célok valósíthatók meg: Az egyes üzletekben kiképzett kirakatok a hidegkonyhai és cukrásztermékek bemutatásának és reklámozásának legjobb eszközei. II. kategóriájú és annál magasabb besorolású üzletben melegburkolat szükséges.
A fogyasztóterek kiképzése Az üzleti helyiségek világításának kialakítását elsődlegesen az egyes helyiségek funkciója határozza meg. Ezek közül a legfontosabbak: a megvilágítás erőssége, a jó színhatás és a gazdaságosság. Az üzletek termeinek és ezen belül a fogyasztótér fűtését úgy kell méretezni és kialakítani, hogy az egyes helyiségekben a következő fűtési hőmérsékleteket biztosítsa: fogyasztóterek 20 oC, szélfogó 18 oC, előtér, ruhatár 18 oC, WC csoport 18 oC, tálalók 18 oC, mosogatók 18 oC, közlekedők 16 oC, iroda 20 oC.
Az ülőfogyasztás helyiségei és berendezésük Az ülőfogyasztásra kialakított helyiségek berendezéseinek megválasztását és elrendezését az üzlet profilja, típusa mellett, annak kategóriába sorolása határozza meg. Az ülőfogyasztáshoz szükséges alapvető berendezések: asztalok, székek, kisegítő asztalok (geridon), szervizasztalok és az éttermi kocsik. Az egyes éttermekben a fogyasztótér berendezéseit még bemutató- és büféasztal, valamint látványkonyha egészíti ki.
Asztalok, székek méretei és elrendezésük. Az étteremben használatos asztalméretek: négyzet alakú 80x80 cm 85x85 cm téglalap alakú 80x120 cm kerek 70-80 cm átmérőjű toldásokkal 80-160 cm átmérőjűek. Sörözőben használatos asztalméretek: 70x120-240 cm Éttermi székek méretei: ülőmagasság 40-46 cm ülőmélység 40-50 cm ülőszélesség 40-50 cm
Asztalok, székek méretei és elrendezésük. Az asztalok és székek elrendezésénél, azok méreteit, a helyet foglaló vendég, valamint a felszolgálást végzők mozdulatainak helyszükségletét kell figyelembe venni. Ennek megfelelően megkülönböztetünk: soros boxos és átlós asztalrendezési módokat.
Asztalnál történő felszolgálás területigénye
Soros asztalberendezés
Soros asztalberendezés
Átlós asztalberendezések