A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
1 A tanácsadás projekt jellegének hatása a tanácsadó-ügyfél kapcsolatokra Dr. Nádor Éva Ph.D Főiskolai tanár BGF KKK.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
A munka világával kapcsolatos tudás
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Informatika.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
Boda György- Szlávik Péter: Kontrolling Rendszerek ( Karl Erik Sveiby: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás című könyv alapján) Készítette:
Beruházás-kontrolling
Csoport, szervezet, hálózatok
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
A HR respektusa Energin Kft. Energin Kft. Megismerés Hasznosság Felhatalmazás Szakértelem Hitelesség Egyensúly.
A vidéki tér sikertényezői
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A pszichikumról általában
A team-munka elméleti alapjai
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
A történelmi tanulás sajátosságai
Információ, adat, jel, kód
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kompetenciamérés a szakmai vizsgán - mérőeszközök Ujfalvy Andrásné Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet április 27.
vizuális kommunikáció
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
A deviancia értelmezési kerete
Gyermekvilág régen és ma
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Kompetencia -eredményesség
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A generatív nyelvelmélet
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Szervezeti tanulás: elméleti keretek i.
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése, a szolgáltatási szektor és az információs szektor (a negyedik szektor) növekedése. A TUDÁSMENEDZSMENT ELTERJEDÉSE Lépések a tudás hatékony menedzselése felé A tudás mint versenyelőny

TUDÁS, IMMATERIÁLIS, NEM TÁRGYIASULT TŐKE JELLEMZŐI –nem sajátítható ki teljesen –drága –a tőke megszerzése nem garantálja a lehetséges output megszerzését –nehéz megvásárolni –nehéz tőle megszabadulni –nehéz mérni –szinte lehetetlen szervezeti sémába szervezni –a merev szervezeti sémákat fellazítja –visszabeszél –a projektmenedzsmentet tolja előtérbe –átalakítja a vezetéstechnikát

AZ IMMATERIÁLIS JAVAK TIPIZÁLÁSA (Sveiby nyomán) Az alkalmazottak kompetenciája (mint eszmei vagyon) Képesség a dologi és eszmei vagyon gyarapítására a kollektíva által. A szervezeti struktúra, kultúra Viszonyok, struktúrák, adminisztratív rendszerek, amelyeket együtt teremtenek, alkotnak. A rendszerek alapjait, a modelleket, az elméleteket, a szabadalmakat a szervezet vásárolhatja. A külső kapcsolatrendszer Az ügyfelekkel, a beszállítókkal kialakított kapcsolatok. A márkanevek, a védjegyek, a vállalati hírnév, az arculat.

A tudás jelentése A tudás képesség a cselekvésre A tudás egyszerre nyilvános (társadalmilag keletkező) és személyes (a szubjektumok által hordozott). A tudás két dimenziója: a fokális (összpontosított) tudás (a fókuszban lévő tárgyról) és a hallgatólagos (a szavakkal nem vagy nehezen leírható jelleg, a háttértudás, „a rejtett eszköz”, a begyűjtött, létrehozott ismeretek a feladat végrehajtására) A tudás dinamikája: a létrehozás, elsajátítás és a felejtés kettősége. A tudás folyamatos változása. A tudás szabályai: a gondolkodás sémái, a felhalmozott minták, az eljárási szabályok, a helyes cselekvés szabványai. A szabályok a megismerés folyamatában fejlődnek és szelektálnak (szűrik, korlátozzák az új ismereteket)

A TUDÁSTÓL A KOMPETENCIÁIG A kompetencia jelentése: –A kompetencia a megismerés és a tudás szinonimájaként ismert fogalom. A kompetencia az egyénhez kapcsolódik (a tárgyi tudással szemben személyfüggő) és a gyakorlati tudást fejezi ki. A kompetencia nem másolható le pontosan és a cselekvéssel transzferálódik. A kompetencia összetevői: Explicit tudás: a tárgyi tudás, az információ, a tények ismeretének elsajátítása (esetleg oktatási folyamat keretében). Jártasság: a „hogyan”, a gyakorlati elsajátítási szabályok ismerete, a kommunikációs képesség birtoklása. Tapasztalat: a múlt hibáin és ismeretein alapuló tudáselem. Értékítélet: észlelet arról, amit az egyén helyesnek hisz. Társadalmi közeg (kontextus): egyének közötti interaktív kapcsolatok, hagyományok, környezeti kultúra

A TUDÁS HIERARCHIÁJA KÉPESSÉG KOMPETENCIA SZAKÉRTELEM