A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezet, hálózat.
Advertisements

A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Humán rendszerek, közszféra
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
2. előadás.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Vállalatfinanszírozás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Szervezeti formák.
A vállalat szervezete.
KÖZGAZDASÁGI SZERVEZETTIPOLÓGIA
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
VEZETÉSI STÍLUS A STÍLUS FOGALMA a VEZETÉSI stílus fogalma,
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
A külső környezet elemzése
Szervezet Szervezet: személyek és csoportok valamilyen célra történő egyesítése, ahol mindenkinek meghatározott feladata és felelőssége van, mellyel hozzájárul.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
A szervezeti centralizáció jelentősége
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
III. A logisztika jövője
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Szervezeti formák 2. rész
Szervezeti formák 1. rész
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
SZERVEZETI FORMÁK A SZERVEZET ÉRTELMEZÉSE „mechanikai” paradigma
A szervezeti felépítés definíciója
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Kérdések a második zh-hoz
Szervezeti formák Dr. Fehér János feb..
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Bauer András - Berács József:
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Szervezeti struktúra és kultúra
A projekt szervezeti formái
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
A projekt szervezeti formái
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Az információrendszerek kialakulása
VII. Szervezeti kultúra
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Modern Szervezeti formák
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Vállalati stratégia március március március 28.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Frank Róza: Szervezési alapok Szervezet és szervezés
Frank Róza: Szervezési alapok Szervezet és szervezés
Szervezeti alapismeretek 1. előadás
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Szervezeti alapformák
SEEM alapok.
A STRATÉGIA KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB SZEMPONTJAI
Előadás másolata:

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixszervezet a piac nyomására válaszként született többdimenziós struktúra jellemző formája. TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNYEI: a termékmenedzseri rendszerek, amelyek a század első felében (majd a hatvanas évektől) alakultak; a projektmenedzseri formák, amelyek egy-egy egyszeri, komplex feladatra, meghatározott időtartamra szóló megbízatás szervezeti következményeiként alakultak.

A tenzorszervezetek

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixforma kialakulását befolyásoló tényezők: a környezet erőteljes változásai; a feladat komplexitása, újdonsága, rizikótartalma; az egyidejű tárgyi (termékek, termékcsoportok vagy projektek, esetleg regionális) és funkcionális elvű munkamegosztás kényszere; a konfliktustűrő, magas kooperációs és kommunikációs jellegű szervezeti magatartások kényszere.

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixforma legfontosabb jellemzői E szervezeteknél a dinamikus környezeti változásokra való sikeres adaptáció lehetősége adott. A szervezeti forma a képességek jobb kihasználását ígéri. A szervezeten belül magas szinten lehetséges a működőképes horizontális koordináció megteremtése. A szervezetre (funkcionális), a vállalat valamennyi termékében gondolkodó és (tárgyi) szemléletű, csak egyes termékekben érdekelt irányítás jellemző.

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A döntéseket a két különböző munkamegosztási elv alapján kialakított szervezeti egység vezetői együttesen hozzák. A kettős irányítási rendszer következménye: egyszerre több főnök van a beosztottak felett. A szabályozottság (a feladatok, hatáskörök tekintetében) a többi szervezethez képest alacsonyabb szintű. A konfliktuskezelés feladata a vezetők közötti egyensúly megteremtése. A vezetői rivalizálás, a hatalmi harc, a döntésáthárítás veszélyes a szervezet működésére. A szervezeti működés hatékonysága összefügg a vezetők közötti konfliktuskezelés sikerességével.

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A szervezeti forma típusai: a makromátrix (a vállalat egészére jellemző struktúra); a mikromátrix (a vállalat egyes egységeinek szintjére jellemző struktúra).

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA Honnan kapta a nevét a mátrix szervezeti forma? Miért alakult ki a mátrix szervezeti forma? Milyen történelmi előzményei vannak a mátrix formának? Mutassa be a mátrix forma munkamegosztási rendszerét! Milyen környezeti feltételek esetén hatékony a mátrix forma? Milyen a mátrix forma szabályozottsága? Milyen koordinációs problémák merülnek fel a mátrix forma működése során? Milyen típusai lehetségesek a mátrix formának? Vázolja fel a mátrix forma ábráját!

A tenzorszervezetek A mátrixszervezettekkel rokon, legalább háromdimenziós szervezeti formák. A funkcionális és a tárgyi elvű munkamegosztás mellett a regionális elv is érvényesül. Részben a nagy, multinacionális vállalatokra jellemző, a nemzeti piacokhoz adaptálódó struktúra.

A tenzorszervezetek Miben különbözik a tenzorszervezet a mátrixformától? Milyen közgazdasági körülmények hatására alakulhatnak ki a tenzorszervezetek? Vázolja fel a tenzorszervezet ábráját!

A tenzorszervezetek

A stratégiai üzleti egységekkel működő szervezetek A piac gyors változásainak következtében a környezeti változásokhoz való alkalmazkodás érdekében a divizionális szervezetek átalakulnak stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetekké. A divíziók, divíziócsoportok az eltérő piaci feltételek között, a különböző termékek és technológiák alkalmazásának kényszerére (másodlagos struktúraként) szerveződnek stratégiai üzleti egységekbe. A stratégiai üzleti egységek változékony szerkezetűek és vezetési, irányítási szempontból is különbözőek lehetnek.

A stratégiai üzleti egységekkel működő szervezetek Miben különböznek a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek a divizionális szervezeti formáktól? Miért alakulnak ki a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek? Miért duális jellegűek a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek? Vázolja fel a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek forma ábráját!

A stratégiai üzleti egységekkel működő szervezetek