Franz Schubert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

Arany János élete és munkássága
SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Liszt Ferenc ( ) Barabás Miklós festménye.
ZICHY MIHÁLY.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Jules Verne.
Egyház Az egyház mi vagyunk?! Országos Intézményvezetői Konferencia Révfülöp, november Előadó: Wagner Szilárd rendszeres teológus, iskolalelkész.
élete visszaemlékezésekben
1828. Jasznaja Poljana, Tula, Orosz Birodalom-
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Forradalmi költészete
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
(Született 1824.március 2-án. Elhunyt 1884.május 12-én.)
Johannes Brahms.  Született : m á jus 7. én Hamburgban  Német zeneszerző  2. gyerek ként született ben zongora ór á kat kezdett venni.
Georg Friedrich Händel
Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Sok ember sétál ki-, be az életedben
A S Z Á M L A.
Liszt Ferenc 26/C.
Vörösmarty Mihály 19/A.
Freddie Mercury született Farrokh Bulsara, szeptember 5. – november 24. Párszi indiai származású brit énekes és zenész, a Queen rockegyüttes.
A legjobb osztály Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C.
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
Készítette: Staberecz Dóra
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
Puskin 26/B.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Szép napot.
Valós és képzeletbeli utazások
DORMÁND.
Mikes Kelemen 22/C.
Bolyai János.
Kazinczy Ferenc ( ).
Kőbe vésve ....
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Összeállította: Frank Ádám
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
William Thomson (Lord Kelvin)
Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, január 20. – Budapest, január 2.) A magyar zenészvilág egy része, és főként rajongói.
Intézményi Férőhely Kiváltás program
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Vincent van Gogh ( ).
Ludwig van Beethoven.
Fekete István. (Gölle, január 25. – Budapest, június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
Szabó Magda : Abigél.
GITÁR. Húros, ezen belül pengetős hangszerek csoportjába tartozó hangszer. Megszólaltatása pengetővel vagy ujjal történik. Általában hat húrja van. A.
Franz Schubert ( ). Franz Seraph Peter Schubert osztrák zeneszerző, a bécsi klasszicizmus utolsó mestere és a romantikus zene első nagy alakja.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János élete és munkássága
Wolfgang Amadeus Mozart
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
1797. Január 31. – november 19.. Szülőháza Bécs egy külvárosában Franz Theodor Schubert – az édesapa Elizabeth Vietz – az édesanyja.
Előadás másolata:

Franz Schubert

1797. január 31. Bécsben született 1797. január 31. Bécsben született. Bár nagyon fiatalon halt meg, több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest, operát és egyéb darabot írt. Dallamok és líricizmus iránti természetes érzékenységével Schubert a XIX.század legtehetségesebb zeneszerzői közé tartozik. Élete során nem volt kimondottan elismert, de 31 éves korában bekövetkezett haláláig több mint 100 műve már megjelent nyomtatásban. Nem tudott állandó megélhetést biztosítani magának, leginkább barátai támogatták illetve apja alkalmazásában állt. Őt tartják a bécsi klasszicizmus utolsó mesterének, ill. az első romantikus zeneszerzőnek.

Schubertet ötéves korában kezdte rendszeresen képezni apja Schubertet ötéves korában kezdte rendszeresen képezni apja. Hatéves korától járt a himmelpfortgrundi iskolába, ahol élete pár legvidámabb évét töltötte. Ekkor kezdődött zenei képzése is. Apja tanította a hegedűjáték alapjaira, bátyja, Ignaz pedig a zongorára (értsd: a zongora elődjére, a pianofortéra). Hétéves korára már kinőtte tanárait és a lichtenthali templom kórusvezetője, Michael Holzer kezeibe került. Úgy tűnik, hogy Holzer leckéi kimerültek a csodálat kinyilvánításában, és a gyerek többet profitált egy barátságos asztalosnövendéktől, akinek révén egy hangszerraktárban az otthoninál lényegesen jobb zongorán gyakorolhatott. Korai képzésének sikertelen jellege annál komolyabb volt, mivel akkortájt egy zeneszerzőnek kevés esélye volt a sikerre, ha előadóként nem tudott hatni közönségére, ehhez viszont oktatása nem volt elégséges.

Művei: kb. 600 romantikus dal, kamaraművek,8 szinfónia,daljátékok,misék és zongora rapszódiák. Legismertebb műve az Ave Maria.

1823-ban jelent meg Schubert első dalciklusa, a Szép molnárlány 1823-ban jelent meg Schubert első dalciklusa, a Szép molnárlány. A későbbi Téli utazás ciklussal együtt ők képviselik a csúcsát mind Schubert munkájának, mind a német dalnak általában.  1824.tavaszán írta a csodálatos F-dúr oktettet, majd nyáron visszatért Zselizre, ahol rabul ejtette a magyaros stilus.

Töretlen alkotókészsége ellenére Schubert egészsége romlott.  A tífusz végzett vele, bár egyéb lehetőségeket is felvetettek.  1828. november 19-én, 31 éves korában halt meg!!!

Üdv ;) By: Dóri Emese Kristóf