Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összeállította: Frank Ádám

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összeállította: Frank Ádám"— Előadás másolata:

1 Összeállította: Frank Ádám
Bartók Béla Élete Összeállította: Frank Ádám

2 Született: Nagyszentmiklós, 1881. március 25
Zeneszereto családban nevelkedett: apja zongorán, csellón játszott, anya zongorázott 1899-tol a Pesti Zeneakadémián tanult Stílusanak kialakulásában meghatározó szerepe volt a német klasszicizmusnak és romantikának Sokat foglalkozott a Magyar népzenével Egyetlen operája a Kékszakállú herceg vára volt 1940-ben az Egyesult Államokba emigrált, ahol a Harvard Egyetemen tartott eloadásokat 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban Összefoglalás

3 Gyermekkora Bartók Béla március 25-én született Nagyszentmiklóson, Torontál megyében. Édesapja Bartók Béla, édesanyja, Voit Paula. Már gyermekkorában érdeklodott a zene iránt - négy évesen már negyven dalt tudott eljátszani zongorán. Anyja otodik szuletésnapján saját kérésébol zongorázni tanította. A zene mellett sokat foglalkozott a természettel is – selyemhernyókat is tenyésztett. Édesapja augusztus 4-én, a család életét megtorve, elhunyt. Az igazgatói lakást az utódnak át kellett adniuk, és bekovetkezett az évenkénti koltozések korszaka. Nagyszentmiklós után Nagyszőlős, Nagyvárad, Pozsony, Beszterce, majd újra, ezúttal már végleg Pozsony.

4 Édesapja Halála Után Az állandó koltozés nem volt jó hatással Bartók zenei fejlodésére. Legtobbszor nem volt tanár aki képességeinek megfelelt. Néhány tanár egyáltalán nem ismerte fel képességeit, rossz jegyekkel minosítette. E nehézségek ellenére egy ido után már komponált, foleg táncdarabokat. Az édesapa halála után először albérletbe költöznek „a belvárosba”, ahol anyja a tanítás mellett kulon zongoraorákat is tartott nyarán a tanítói állásra mást neveztek ki, a zongoraórák pedig nem biztosították a család megélhetését. Nagyszolosre koltoztek, ahol anyja újból taníthatott. A rokonok egy része ezt követően is Nagyszentmiklóson maradt. Továbbra is a városhoz kötötték a művész lánytestvérét, Erzsébetet és édesanyját az itt maradt barátok, ismerősök. Az utódok ma is őrzik gyermekkori jegyzetfüzetét, amelyet Nagyszőlősön keltezett először. A több mint száz oldalnyi értékes dokumentum számos utalást tartalmaz az említett kapcsolatok természetét illetően.

5 Nagyszentmiklós A kutatók és életrajzírók viszonylag keveset foglalkoznak Bartók nagyszentmiklósi kapcsolataival, viszont fontos tudni, hogy Bartók többször megfordult szülővárosában az első világháború előtt és után is. Ide kötötte elhunyt apja iránti élő emlékezete is ban több napot töltött Nagyszentmiklóson barátai meghívására. Április 13-án itt tartotta első nyilvános hangversenyét a Fekete Sas szállodában. Visszatért ide ben. Ekkor itt és a környéken népdalt gyűjtött. Búcsúlátogatására 1926 februárjában került sor, egy romániai hangversenyturnéja alkalmából. Ötvenedik születésnapja alkalmából a nagyszentmiklósiak ismét felkészültek arra, hogy vendégül lássák Bartókot, viszont erre nem kerult sor.

6 Fiatalkora, Zeneszerzői Pályájának Indulása
1899-ben sikeres felvételit tett a pesti Zeneakadémiára, 1901-től a Zeneakadémia zongora és zeneszerzés szakát együtt végezte nyarán Gerlicepusztán pihent, ahol először találkozott a magyar parasztzenével. Ott-tartózkodása alatt kezdte fokozatosan felfedezni a különbségeket a paraszti népzene és az általa mindaddig népdalnak hitt népies műdal között november 16-án vette el első feleségét, Ziegler Mártát. Zeneszerzői munkáját ekkor még a közönség és a kritikusok részéről erős elutasítás jellemezte es operáját, A kékszakállú herceg várát nem is mutatták be ben megtört háromévi hallgatása. Újra komponált – főleg román népzenei ihletésre ban keletkezett A fából faragott királyfi, és a II. vonósnégyes. Első nagyobb sikereit is ekkor aratta: május 12-én A fából faragott királyfit május 24-én A kékszakállú herceg várát mutatták be.

7 A Két Háború Között A történelmi események folyamatosan hatással voltak Bartók életére. Mind az első világháború kitörése, majd Magyarország veresége, mind a Tanácsköztársaság is megjelent az alkotó és művész Bartók mindennapjaiban. A húszas évek elejétől újra sűrűn koncertezett, negyvenedik születésnapja alkalmából a nemzetközi szaksajtó is részletesen foglalkozott vele ban szinte egyik napról a másikra elvált Ziegler Mártától, majd augusztus 28-án Budapesten egyik tanítványát, Pásztory Dittát vette feleségül fontos év a pályájában - ekkor vált véglegesen a Magyar Tudományos Akadémia tagjává – Anschluss. Az emigráció gondolata újra felmerült Bartókban, ezért kéziratait 1939-ben Svájcba menekítette, illetve kilépett az osztrák zeneszerzői egyesületből.

8 Emigráció és Utolsó Évei
1939 decemberében meghalt édesanyja, akivel mindaddig nagyon szoros kapcsolatban volt, így tavaszán, amerikai hangversenykörútján végleg elhatározta, hogy emigrál. Október 8-án Ferencsik Jánossal lépett fel utoljára Budapesten, négy nappal később elutazott ban a Harvard Egyetemen tartott előadássorozatot az új magyar zene kérdéseiről, de három alkalom után egészségi állapota összeomlott. Hosszas betegeskedés után szeptember 26-án hunyt el. Temetésén mindösszesen tíz ember vett részt. Földi maradványait 1988-ban, országos médiafigyelem közepette hozták haza, s helyezték örök nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben.

9


Letölteni ppt "Összeállította: Frank Ádám"

Hasonló előadás


Google Hirdetések