Georg Friedrich Händel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Feltehetek egy kérdést?
A szökőnap.
Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach a zenetörténet
Nirvana megalakulása Üdvözlök mindenkit! A rock forradalma nevű projekt keretein belül szeretnénk bemutatni, egy amerikai rock bandát, a Nirvana együttest.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Barokk zene Barokk zene.
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
III. Béla (1172 – 1196).
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
Bevezetés A Queen egy brit rockegyüttes, amelyet 1970-ben alapított Freddie Mercury énekes, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos, 1971-ben csatlakozott.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Hamburg, február 3. – november 4. Lipcse.
Franz Schubert.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Vörösmarty Mihály élete
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Daktiloszkópia Múlt Jelen Jövő.
Március jeles napjai.
Freddie Mercury született Farrokh Bulsara, szeptember 5. – november 24. Párszi indiai származású brit énekes és zenész, a Queen rockegyüttes.
A KORAI FELVILÁGOSODÁS EURÓPÁBAN
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Anton Pavlovics Csehov
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Hogyan lássunk el egy barokk lassú tételt önálló dallami díszítésekkel Georg Friedrich Händel: C-dúr furulyaszonáta I. tétel: Larghetto Bácsi Zoltán László.
A fordulat századi művészek, zeneszerzők. ( )
Kultúra a török hódoltság korában
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, segélykiáltást hallott egy.
Angliai tanulmányi út február március 16.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Newton és gravitációs törvénye
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Zenetörténeti korok.
Szent Bernadette.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
István király.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Isaac Newton Élete Jaczina Barnabás 9/c.
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Alexander Fleming igaz története.
Képek Ladányi Mihály költőről
Leonardo Da Vinci.
Készítette:Kereszti Laura
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Szabó Magda : Abigél.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Kakukktojás játék. 1.G. P. da Palestrina William Byrd Thomas Morley Orlandus Lassus Arezzoi Guido Luca Marenzio Arezzoi Guido, mert ő a középkorban volt.
1567 – 1643 Olasz barokk zeneszerző, pedagógus, karnagy.
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
Wolfgang Amadeus Mozart
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Előadás másolata:

Georg Friedrich Händel Georg Friedrich Händel (Születtet : Halle, 1685. február 23. – Elhunyt : London, 1759. április 14.) német (szász) származású barokk zeneszerző, hangszeres előadó.

A kezdeti évek Händel apja a szász-weissenfelsi udvar alkalmazottja volt (borbély, orvos), és Georg Friedrich születésekor már meglehetősen idős, 63 éves volt. Apja jogi pályára szánta, de a fiú a zene iránt érdeklődött, és a tiltás ellenére a padlásukra még egy kis clavichordot is felcsempészett, hogy gyakorolhasson. 1702-ben felvették a hallei egyetemre, és egy hónap múlva már a kálvinista templom orgonistai állását is megkapta.

Angliában 1711-ben a hannoveri választófejedelem udvari karmestere lett, innen azonban gyakorlatilag megszökött, és 1712-ben Londonban telepedett le. Anna királynő évi 200 fontos járadékot biztosított számára. Már itt írta Utrechti Te Deumát, amit 1713-ban mutattak be. Händel háza Londonban, ma szálloda Händel 1718-tól 1720-ig Chandos herceg zeneigazgatója volt. Ekkor írta Chandos-anthemjeit és az Acis és Galatea című drámai oratóriumot.

Jelentősége Händel – több kortársával ellentétben – nem került a feledés homályába halála után. Angliában és Németországban több Händel-társaság is működik; szülővárosában, Halléban szülőháza ma múzeum, és a városban évente Händel ünnepi játékokat rendeznek.

Utolsó évei Händel élete vége felé szembaj hatalmasodott el rajta, szürkehályog-műtétjei sikertelenek voltak, ezután gyakorlatilag megvakult. Viszont élete végéig hangversenyezett, orgonadarabjait adta elő Londonban. Anglia nemzeti panteonjában temették el. Händel sírjára egy Messiásbeli szopránáriából származó részletet írtak a Bibliából :„I know that my Redeemer liveth”, azaz: „Tudom, hogy az én megváltóm él”.

Operái Nero Rodrigo Silla Rodelinda Poro Ezio