VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Advertisements

Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
A gázok sűrítése és szállítása
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A hőterjedés differenciál egyenlete
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE
A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A hőterjedés alapesetei
Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
Hőközlés – Alapfogalmak Hővezetés és hősugárzás
Vízgőz, Gőzgép.
Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar
Ideális kontinuumok kinematikája
Hővezetés rudakban bordákban
A KÖZVETETT HŐCSERE FOLYAMATA
Hősugárzás Radványi Mihály.
3.6. A hő terjedésének alapformái
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Beavatkozószerv Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA A rektifikálóoszlop elméleti tálcaszámának meghatározása szerkesztéssel.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek)
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁRAMLÁS (Konvekció)
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
PNEUMATIKUS ARÁNYOS-INTEGRALÓ SZABÁLYOZÓ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szabályozószelep statikus tulajdonsága Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐTERJEDÉS.
BMEGEENAEHK BMEGEENAEG2
Instacionárius hővezetés
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
Fourier és az ő sora Tóth Tímea 12.c.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Termodinamika Részösszefoglalás Hőközlés ráhangolódás
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
A hőmérséklet mérése.
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Hősugárzás Hősugárzás: 0.8 – 40 μm VIS: 400 – 800 nm UV: 200 – 400 nm
Előadás másolata:

VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

A hőközlés a leggyakoribb vegyipari műveletek közé tartozik. Előfeltétele a hőmérsékletkülönbség. A hőközlési folyamat csak addig tart, míg a hőmérsékletkülönbség fennáll. A hő közölhető: Vezetéssel (kondukció), Áramlással (konvekció) és Sugárzással (radiáció).

Hővezetés (kondukció) A vegyiparban leggyakoribb a konvektív hőcsere, ami azt jelenti, hogy a hőt áramlással közöljük. Hővezetés (kondukció) Hővezetésen a hő olyan terjedését értjük, amikor a hőt két szomszédos, egymáshoz képest mozdulatlan részecske adja át egymásnak.

Tiszta hővezetés csak szilárd testekben valósul meg, ahol a szomszédos részecskék helyzete rögzített.

A hővezetés mechanizmusa λ (Hővezetési tényező) t1 Δt t2 Φ (Hőáram) δ

A falban fellépő hőáramra Φ, felírható Fourier (Jean Baptiste Fourier 1768–1830 francia matematikus és fizikus) egyenlete - a hővezetés alapegyenlete: Hőáram alatt a szemlélt keresztmetszeten egységnyi idő alatt átszármaztatott hőt értjük.

A hővezetési tényező A hővezetési tényező azt a hőáramot fejezi ki, amely átvezetődik 1 méter vastagságú fal egyik oldaláról a másikra, ha a fal oldalai között egy Celsius-fok hőmérsékletkülönbség uralkodik. A hővezetési tényező értéke az anyagi minőség mellett kismértékben függ a hőmérséklettől is.