VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net
A hőközlés a leggyakoribb vegyipari műveletek közé tartozik. Előfeltétele a hőmérsékletkülönbség. A hőközlési folyamat csak addig tart, míg a hőmérsékletkülönbség fennáll. A hő közölhető: Vezetéssel (kondukció), Áramlással (konvekció) és Sugárzással (radiáció).
Hővezetés (kondukció) A vegyiparban leggyakoribb a konvektív hőcsere, ami azt jelenti, hogy a hőt áramlással közöljük. Hővezetés (kondukció) Hővezetésen a hő olyan terjedését értjük, amikor a hőt két szomszédos, egymáshoz képest mozdulatlan részecske adja át egymásnak.
Tiszta hővezetés csak szilárd testekben valósul meg, ahol a szomszédos részecskék helyzete rögzített.
A hővezetés mechanizmusa λ (Hővezetési tényező) t1 Δt t2 Φ (Hőáram) δ
A falban fellépő hőáramra Φ, felírható Fourier (Jean Baptiste Fourier 1768–1830 francia matematikus és fizikus) egyenlete - a hővezetés alapegyenlete: Hőáram alatt a szemlélt keresztmetszeten egységnyi idő alatt átszármaztatott hőt értjük.
A hővezetési tényező A hővezetési tényező azt a hőáramot fejezi ki, amely átvezetődik 1 méter vastagságú fal egyik oldaláról a másikra, ha a fal oldalai között egy Celsius-fok hőmérsékletkülönbség uralkodik. A hővezetési tényező értéke az anyagi minőség mellett kismértékben függ a hőmérséklettől is.