Felelősség, termékfelelősség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Általános áruismeret Termékfelelősség
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk.a kereskedők és a beszállítók kapcsolatát érintő változásai
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
A polgári jog rendszere
A SZERZŐDÉSSZEGÉS.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Kártérítési felelősség
Mellesleg a jogról Az emlő helyreállító és esztétikai műtétei során felmerülő medico- legalis problémák.
A felelősség bárkit levetkőztet Szakmai kártérítési felelősség magán-egészségügyi sajátosságai.
Égessük közösen két végén a gyertyát avagy miként juthatunk el a konszenzus biztosította melegséghez és fényességhez?
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Kötelmi jog előadó: dr. Osztovits András
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Mediátor képzés Kártérítés.
10. Előadás szerződésszegés
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
15. Az eladók foglalkoztatása
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Nemzetközi magánjog II.
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Fogyasztói reklamációk (szavatosság, jótállás, termékszavatosság) Előadó: Lehotkai Péter.
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

Felelősség, termékfelelősség © dr. Nagy Erzsébet – Ujváriné Dr. Antal Edit

Termékfelelősség definíció A termékfelelősség alapján elsődlegesen a gyártó (importáló) felel a termék hibája által okozott károkért. A gyártó felelőssége fokozott: taxatíve a kimentési okok objektív jellegű (felróhatóságtól független) a károsulttal szemben semmis a kizárása/ korlátozása

A termékfelelősség fejlődéstörténete A magánjog 20. századi modernizációja eredménye Ok: a szerződések relatív szerkezetének bomlása (jogviszonyon kívül állókra is kihat) USA: 1965: 1. jogszabály e témában EK: 1985: a Tanács irányelve a termékfelelősségi szabályok közelítéséről (Mód.: 1999-ben.) Magyarországon: az igényérvényesítés jogcíme kezdetben: szerződésszegés, deliktuális felelősség, hibás teljesítés. Elutasítás indoka: nincs a fogyasztónak a gyártóval szerződése, így a gyártó nem marasztalható. Szerződésen kívüli károkozás (1980-as évek) Általános felelősségi szabályok (Ptk. 339.§), mert a károkozás kártérítési kötelmi jogviszonyt létesít. 1993:X. tv. a termékfelelősségről elismeri Magyarországon is sui generis alakzatként (háttér: Ptk., kiv. 339.§ (2))

A gyártó I. a) a végtermék b) a résztermék c) az alapanyag d) aki a terméken elhelyezett nevével védjegyével vagy egyéb megkülönböztető jelzés alkalmazásával előállítója önmagát a termék gyártójaként tünteti fel II. Ha a gyártó nem megállapítható: a termék minden forgalmazója (míg azok a gyártót meg nem nevezik) III. Importáló.

A gyártó felelőssége Elsődlegesen a gyártó felel a termék hibája által okozott károkért. (3.§ (1)) A forgalmazók, míg meg nem nevezik a károsult számára a gyártót. (4.§ (1)) (30 nap) Ha többen felelnek:egyetemleges felelősség. (5.§)

A termék Minden ingó dolog - akkor is, ha utóbb más ingó vagy ingatlan alkotórészévé vált, a villamos energia jogszerűen forgalomba hozott gyógyszerek Nem: pl. - nukleáris energia (baleset) - szellemi termékek (hibás szoftver(!), hibás ételrecept) - hibás szolgáltatások (pl. jogi tanácsadás)

A termékhiba A termék hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amely általában elvárható, figyelemmel különösen a termék rendeltetésére, ésszerűen várható használatára, a termékkel kapcsolatos tájékoztatásra, a termék forgalomba hozatalának időpontjára, a tudomány és a technika állására. A terméket nem teszi hibássá önmagában az a tény, hogy később nagyobb biztonságot nyújtó termék kerül a forgalomba.

A felelősség Objektivizált, szigorú felelősség Nem mentheti ki magát az ált. elvárhatósággal Semmis a korlátozás/kizárás Károsult bizonyítja: Termék hibáját Kárt Okozati összefüggést e kettő között A gyártónak nem kell megtérítenie a kárnak azt a részét, amely a károsult felróható közrehatásából származott. A károsult terhére esik mindazok tevékenysége vagy mulasztása, akiknek magatartásáért felelős.

Mentesülés a felelősség alól (taxatív) Ha a GYÁRTÓ bizonyítja, hogy a terméket nem hozta forgalomba, vagy a terméket nem üzletszerű forgalmazás céljából állította elő, illetve azt nem üzletszerű gazdasági tevékenysége körében gyártotta vagy forgalmazta, vagy a termék az általa történő forgalomba hozatal időpontjában hibátlan volt és a hiba oka később keletkezett, vagy a termék általa történő forgalomba hozatala időpontjában a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető, vagy a termék hibáját jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazása okozta. Az ALAPANYAG vagy a RÉSZTERMÉK gyártója mentesül, ha bizonyítja, hogy a hibát a végtermék szerkezete, illetőleg összetétele okozta, vagy a hiba a végterméket gyártó utasításának a következménye. A gyártó NEM MENTESÜL a felelősség alól a károsulttal szemben, ha a kár bekövetkeztében harmadik személy magatartása is közrehatott. Ez nem érinti a gyártónak a harmadik személlyel szemben érvényesíthető igényét.

A kár halál testi sérülés egészségkárosodás vagyoni nem vagyoni B) más dologban okozott, > 500 €, ha az a más dolog szokásos rendeltetése szerint magánhasználat vagy magánfogyasztás tárgya, és azt a károsult is rendszerint ilyen célra használta. Nem: pl. - elmaradt haszon - üzletszerű használat

Igényérvényesítés Igény - kumuláció: „Kétfedelű” határidős konstrukció (Lábady) a) 3 éves elévülési jellegű: tudomásszerzéstől, vagy annak „kellő gondosság melletti” lehetőségétől a következőkről: Kár bekövetkezte Hiba vagy annak oka Gyártó/importáló személye b) 10 év – a forgalomba hozataltól: Obj, jogvesztő. Igény - kumuláció: szerződésszegés ill. szerződésen kívül okozott károkért való felelősség egyéb jogszabályban meghatározott igényérvényesítési lehetőséggel együtt érvényesíthető a termékfelelősségi igény