A Bolognai oktatási rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
KKK-k elemzése, különös tekintettel a műszaki területre Borsa Judit Halász Gábor Jobbágy Ákos.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Technical University of Budapest
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
A megújuló tanárképzés
Képzések a pécsi bölcsészkaron
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Mesterszakok Dr. Bazsa György, a MAB elnöke → Listák FTT ülés – október 10.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS május 4.
„Felsőfokú szakképzés lehetőségei a STRATOSZHOZ tartozó tagvállalatoknál” Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető szeptember 28.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Továbbtanulási tájékoztató
EUROPASS.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A felsőoktatási felvételi eljárás
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

A Bolognai oktatási rendszer

A témával kapcsolatos problémák: Mi az, hogy Bolognai folyamat, milyen problémák hívták életre? Mik a Bolognai Nyilatkozat legfontosabb céljai? Milyen előnyt jelent nekünk a Bolognai folyamat? A többciklusú képzési rendszer és előnyei Milyen mértékben és hogyan javulnak az elhelyezkedési esélyeink? Részletes megfontolások, felmerülő problémák

Részletes megfontolások, felmerülő problémák Milyen problémákat vet fel a megnövekedett létszám? (Vajon tartható-e a korábbi kibocsájtási színvonal?) Tömegképzésről vagy elitképzésről kell hogy beszéljünk Leértékelődhet-e a diploma (különös tekintettel a 3 év után kapott BSc esetén)? Lehetséges-e és milyen mértékben a külföldi átjárhatóság, létezik (het)-e nemzetközi diploma?

Mi tette szükségessé a Bolognai rendszer kialakulását? rohamos változások a gazdasági, politikai, műszaki életben a felsőoktatás nem változott, nem igazodott a gazdasági és egyéb változásokhoz a vállalatok által elvárt szakmai igényeket nem tudta kielégíteni a megszokott oktatási rendszer az Európai Unió megalakulásával számos új lehetőség kínálkozik, akár ösztöndíj keretében, akár a szakmai gyakorlat külföldön való elvégzését illetően

Mi okoz még gondot? ugyanakkor gondot jelent –a külföldön töltött szemeszterek esetében – az eltérő oktatási rendszer, az eltérő igények és elvárások, gondot jelentett a diplomák elismertetése is Ezért: 90-es évektől felsőoktatási reformok 1999. június 19: Bolognai Nyilatkozat (29 ország, Magyarország is) Mára már 45 ország írta alá a nyilatkozatot

A Bolognai Nyilatkozat legfontosabb céljai a következők: - Könnyen érthető és összehasonlítható képzési rendszer kialakítása (pl. egységes oklevélmelléklet bevezetése által), - két fő, egymásra épülő képzési szakaszon (ún. cikluson) alapuló képzési rendszer bevezetése, amelyben már az első ciklusban (alapképzés) szerzett fokozat szakképzettséget nyújt a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez, továbbá szükséges feltétele a második képzési ciklusba (mesterképzésbe) történő belépésnek, - egységes kreditátviteli rendszer kialakítása,

A Bolognai Nyilatkozat legfontosabb céljai - a széleskörű oktatói, kutatói, hallgatói mobilitás elősegítése, - együttműködés kialakítása az európai felsőoktatási minőségbiztosításban, - a felsőoktatás európai dimenziójának támogatása, az Európai Unióval, Európával kapcsolatos ismeretanyagok megjelenítése az oktatásban

Milyen előnyt jelent nekünk a Bolognai folyamat? legfontosabb elem: egységes Európai Felsőoktatási Térség célja: végzettségek Európa-szerte könnyebb összehasonlíthatósága (egyszerűbb elismertetése) a rendszer biztosítja: a közösségi állampolgárok bármelyik tagállamban továbbtanulhassanak, illetve munkavállalóként elhelyezkedhessenek garantálja még: szerteágazóbb képzési lehetőségeket a hallgatók számára

Az új, többciklusú képzés Mi az, hogy többciklusú képzés? A felsőoktatás gyakorlatilag az egész világon egységesen három, egymásra épülő szakaszból, ciklusból áll: alapképzés (3-4 év), ez a korábbi főiskolai szintnek felel meg, mesterképzés ( 1-2 év) , ez a korábbi egyetemi szintet jelenti, doktori képzés ( 3 év), tudományos fokozat (Ph.D) megszerzésének a lehetősége.

Az új, többciklusú képzés A képzési rendszer első eleme az alapképzés, hossza 6 - 8 félévig tart. Lényegesen kevesebb szak indul, mint a korábbi főiskolai képzésben, cél az alapozó elméleti és a gyakorlatban jól hasznosítható szakmai ismeretek megszerzése. A hallgatók többsége az alapképzés után valószínűleg úgy dönt, hogy elhelyezkedik, dolgozni kezd, hiszen rendelkezik az ehhez szükséges felsőfokú végzettséggel.

A képzés további szakaszai: Ha szeretné tovább elmélyíteni a tudását, akkor vagy azonnal, vagy néhány év munka után folytathatja felsőbb szintű tanulmányait, az un. mesterképzésben. A mesterképzés 2-4 féléves (kivéve a tanárképzést, amely 5 féléves), s ennek szintén két kimenete van: a munkaerőpiac, illetve a doktori képzés, amely a tudományos fokozat megszerzésére készít fel, és e képzési piramis csúcsát jelenti.

További lehetőségek: Hat szakon (orvos, állatorvos, gyógyszerész, fogorvos, jogász, építészmérnök), úgynevezett osztatlan képzésben vehetnek részt a jelentkezők, a képzés speciális jellege miatt ezeken a szakokon alapképzésben nem szerezhető fokozat. A szakmai specializálódásra, elmélyülésre és új végzettségi szint megszerzésére a mesterszakokon, a tudományos ismeretek megszerzésére pedig a mesterszak elvégzése után, a doktori képzésben van lehetőség.

A többciklusú képzési rendszer előnyei A tanulmányi pályák, a képzési ciklusok egymáshoz és a munka világához való kapcsolódásával, növelhető a hallgatói mobilitás. A képzési rendszer átalakítása hozzájárul a társadalmi-gazdasági környezet elvárásaira, változásaira reagálni képes, a tudásalapú társadalom követelményeinek megfelelő rugalmas képzés megvalósításához, az Európai Unióban és más országokban megszerezhető ismeretekkel és végzettségekkel összevethető tudás és végzettség megszerzéséhez.

További előnyök: Ez a képzési szerkezet alkalmas nagyszámú hallgatóság színvonalas képzésére, ugyanakkor változatos tanulmányi lehetőségeket biztosít a legmagasabb végzettséget megszerezni kívánó, kiváló teljesítményt nyújtó diákok számára.

Milyen mértékben és hogyan javulnak az elhelyezkedési esélyeink? a munkaerőpiac igényeinek több szempontból is jobban megfelel. A képzésben a korábbinál nagyobb szerepet kapnak a gyakorlati ismeretek, az életszerű problémák, az oktatás ennek megfelelően a korábbinál jobban koncentrál a reális problémák felismerésére és megoldására

További lehetőségek: Az alapképzés erőteljes gyakorlati irányultságát szolgálja, hogy már az egyes szakok képzési és kimeneti követelményeinek kidolgozásában is jelentős szerepet kaptak a munkaadói szervezetek. A felsőoktatási intézményen belüli gyakorlatias képzéseket kiegészíti a munkaadók által szervezett szakmai gyakorlat.

Milyen elvárásoknak kell megfelelni? csapatmunkára alkalmasság, motiváltság, probléma felismerő és megoldó készség, számítástechnikai és nyelvi ismeretek, siker orientáltság stb.

Részletes megfontolások, felmerülő problémák A megnövekedett létszám „a korábbinál nagyobb beiskolázott létszám esetén képtelenség egyetlen ötéves lépcsőben egyszerre kielégíteni a felsőoktatás két legfontosabb partnercsoportja részéről jogosan megfogalmazott alapelvárást,”[1] nevezetesen: ([1] www.chem.elte.hu/Sandor.Nagy/ob/biscikli-0211121.doc)

Mi az, ami problémás? Ésszerű garanciát adni a bejutott hallgatónak arra, hogy befektetett munkája végzettséget eredményez majd. Biztosítékot nyújtani az egyetemnek arra, hogy az általa kiadott (MSc) diploma értékálló marad a nagy hallgatói létszám dacára.

Tömegképzésről vagy elitképzésről kell hogy beszéljünk? szerintem nem tartható a korábbi színvonal ekkora létszámokkal. Elvben valóban megoldás lehetne a kétlépcsős képzés: a tehetségeseket továbbengedni az MSc felé, a kevésbé tehetségeseket pedig kibocsátani BSc-vel. De sajnos nem oldható meg a teljes létszám azonos alapképzésével, mert a gyöngébbek nem bírnák a kívánatos színvonalat, a leengedett követelmények pedig árulást jelentenének a tehetségesekkel szemben.

Megoldás? Ezért az látszik járható útnak, hogy a kreditrendszer tényleges megvalósításával többszintű elméleti képzést valósítunk meg, a hallgatók tehetségük és szorgalmuk szerint választhatnak, annak tudatában, hogy a nehezebb kurzusokkal későbbi esélyeiket javítják.

Leértékelődhet-e a diploma (különös tekintettel a 3 év után kapott BSc esetén)? Óhatatlan, különösen a 3 év után kapott BSc esetén, hogy ez a diploma az MSc-hez képest leértékelődjék. Ma is van presztízs-különbség a főiskolai és az egyetemi diploma között, pedig tanulmányi időben ez csak 4 év az 5 évhez képest.

Ma is megfigyelhető, hogy sokan az ötéves tanulás helyett inkább 6-8 évig akarnak diákok maradni, és közben kényelmesen élni diákként. Nem pedig 3 rövid évig, és távozni egy gyengének tekintett diplomával.

Lehetséges-e és milyen mértékben a külföldi átjárhatóság, létezik (het)-e nemzetközi diploma?

…..? Az eddigi hírek alapján nem egyértelmű, mi fog történni a közeljövőben. Az általam ismert európai áttekintések szerint ahány ország, annyi megoldás – az ezekhez való illeszkedés ellentmondásos.

Diplomások aránya régen és most

Ugyanazt és ugyanúgy tanítani továbbra is? A FELSŐOKTATÁSBA BEKERÜLŐK ARÁNYA ma >40% 10-15 évvel ezelőtt 10% Ugyanazt és ugyanúgy tanítani továbbra is?

A képzés szemléltesénének ábrája

LINEÁRIS KÉPZÉSI SZERKEZET 6-8 FÉLÉV ALAPKÉPZÉS EGY-EGY KÉPZÉSI ÁGA (orvos, állatorvos, fogorvos, gyógyszerész, jogász, építész) OSZTATLAN KÉPZÉS 10-12 FÉLÉV szak Felsőfokú szakképzés 4 félév 2-5 FÉLÉV MESTERKÉPZÉS Doktori képzés 6 félév MUNKAERŐPIAC

Vége