Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,"— Előadás másolata:

1 Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest, 2005. június 15.

2 Rögzített alapelvek: Egységes tanárképzés Tanári jogosítvány csak mesterszinten A tanári pálya is a választható körben van A közoktatás igényei jelenjenek meg Erősödjön a tanárképzés gyakorlati oldala A tanárképzést a pedagógusképzés komplex – vertikális – rendszerében alakítjuk ki!

3 Hogy jön ki és hogy megy be? Mi az alapképzés (A) „kijövete”: a)a mesterszint (M) irányába? A mesterképzés bemenete: Mennyire „csőben képzés” – milyen a keresztirányú mozgás lehetősége? Milyen az M képzés felvételi rendszere? - Meghatározott tartalmú, mennyiségű és minőségű kredit szükséges? - Felvételi vizsga (szakmai és alkalmassági)? b) „Kijövet” a munkaerőpiacra? Tudjuk már?!

4 Miből jön ki és mibe megy be? Az alapképzési területek, képzési ágak és szakok rendszere – viszonyuk a közoktatás közisme- reti, készség és egyéb tárgyaihoz (pl. a több mint száz érettségi tárgyhoz). A mesterszakok rendszere, jellege – ráépülésük az alapszakokra? Diszciplináris és integrált képzések („szakok) problémája – alap- és mesterszinten.

5 Hol jön ki és hol megy be? Ha kijött az A képzésből a végzős, hol megy be az M képzésbe? Ugyanabban az intézményben – ha van ott M képzés: nálunk kézenfekvőnek látszik. Másik intézményben: kívánatos a mobilitás, előny a többféle szellemiség megismerése. BDF, EFK, NyF és az egyetemek viszonya: félő, hogy ahol nincs M képzés, ott fokozatosan csök- ken az A-ra jelentkezők száma. Kell az M!

6 Hány jön ki és hány megy be? Az államilag finanszírozott keretszámok elosztása - alapszakokon rendeződik, - mesterszakokon a versenyforma és állami irányítás viszonya még kidolgozásra vár. Variációk: a)Fix tanári arány (pl. 60%) az M szinten belül – változó (mi szerint változó) létszám képzési területenként és/vagy áganként? b)Fix arány képzési területek között – ezen belül változó M% az egyes képzési területeken? c)Ezek valamilyen kombinációja?


Letölteni ppt "Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések