AZ ISKOLAI SZERVEZET ÉS FEJLESZTÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Csoport munka.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
2. előadás.
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Az oktatási rendszer funkciói
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Közönségkapcsolatok (PR)
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Szervezeti struktúra és kultúra
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A lelki egészség védelme az iskolában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Az iskola, mint szervezet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A szakiskola jelene és jövője
Előadás másolata:

AZ ISKOLAI SZERVEZET ÉS FEJLESZTÉSE

RENDSZER Olyan részekből álló együttes, amely egészként viselkedik. Kapcsolat az elemek között. A környezetével kölcsönhatásban áll.

OKTATÁSI RENDSZER Az intézmények hálózatának, a képesítéseknek, illetve az oktatás irányításának egybeszerveződése. Modern oktatási rendszeren olyan nemzeti vagy országos rendszert értünk, amelybe a népesség egésze belép, amelynek működését országos érvénnyel bíró törvények szabályozzák, amelyeket döntően közpénzekből finanszíroznak, és amely felett az adott ország politikai hatósága valamilyen felügyeletet gyakorol. (Halász)

TÁRSADALMI ALRENDSZEREK OKTATÁSI RENDSZER MÁS TÁRSADALMI ALRENDSZEREK MÁS TÁRSADALMI ALRENDSZEREK Az oktatási rendszeren belüli funkciók, szintek és alrendszerek

A MODERN OKTATÁSI RENDSZEREK FUNKCIÓI A kultúra újratermelése Az egyének személyiségének alakítása A társadalmi struktúra újratermelése v. átalakulásának elősegítése A gazdaság működésének és növekedésének elősegítése A politikai rendszer legitimálása A társadalmi integráció biztosítása Közvetlen szolgáltatási funkciók ellátása A társadalmi változások elősegítése vagy fékezése

FOLYAMATOS VÁLTOZÁSOK Átalakulnak az oktatással szemben megfogalmazott célok Új intézményi formák és oktatási programok alakulnak ki és régiek szűnnek meg Bizonyos intézményi formák vagy programok és az ezekbe belépők aránya nő, másoké csökken Változnak a tanulóknak a rendszerbe való belépésének, továbbhaladásának és kilépésének szabályai Változik egy-egy oktatási program tartalma, változnak a tanárok által alkalmazott tanítási és nevelési módszerek Változik az oktató személyzet felkészültsége, társadalmi pozíciója Változások történnek a rendszer szabályozásában, átalakulnak a döntési és hatalmi viszonyok Változások történik az oktatási rendszer és egyéb társadalmi alrendszerek kapcsolatában

ÚJ KIHÍVÁSOK Rugalmasság és alkalmazkodóképesség Az önálló és társas tanulásra való képesség Problémamegoldó képesség, kreativitás A bizonytalanság kezelésének képessége Megbízhatóság és kiszámíthatóság EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KÖZVETLEN KOMMUNIKÁCIÓS KÉPESSÉG AZ ÍROTT KOMMUNIKÁCIÓ ALKALMAZÁSÁNAK KÉPESSÉGE IDEGEN NYELVŰ ÉS KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ AZ INFORMÁCIÓS ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSÁNAK KÉPESSÉGE

HAZAI HELYZET – VÁLASZOK? Változás és folyamatosság A közoktatás gazdasági, politikai és társadalmi környezetének átalakulása A közoktatási rendszeren belüli változások Oktatáspolitika és nagypolitika

AZ ISKOLA ELŐTTI NEVELÉS A közoktatás része 3 éves kortól lehet, 5 éves kortól kötelező Önálló óvodák száma csökken Biztos alapokat nyújthat az élethosszig tartó tanuláshoz Iskolai pályafutást befolyásoló szerep Szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében

ALAPFOKÚ OKTATÁS Általános iskola Csökkenő gyereklétszám Egyházi, alapítványi, magániskolák körének bővülése Rugalmas beiskolázás Továbbhaladás, bukások, lemorzsolódás továbbtanulás

KÖZÉPFOKÚ OKTATÁS Expanzió Alkalmazkodás a gyengébben motivált és alacsonyabb előképzettségű gyerekekhez Sok vegyes profilú intézmény Gimnázium népszerűsége nő Szakképzés – kritikus pont: gyakorlati oktatás Magas a nem állami fenntartású intézmények aránya KIFIR Kudarcok a 9. 10 évfolyamokon

TANULÁS A KÖZÉPFOK UTÁN Szakképzés Továbbtanulás felsőfokon Óriási expanzió (199 és 2002 között megháromszorozódott) De! A diplomát szerzők aránya még mindig elmarad a nemzetközi átlagtól.

AZ OKTATÁS ÉS A MUNKA KÖZÖTTI ÁTMENET Az ifjúság önálló életszakasszá vált Nem dolgozók, nem tanulók Magas ifjúsági munkanélküliség Újabb végzettsége: „double dipping”

SZERVEZET Társadalmi alakzat Célra orientált, tervszerű, tudatos intézmény Emberi csoportosulás Munkamegosztás Pozíciók és szerepek

SZERVEZET Több személy tevékenységének ésszerű koordinációja valamely közös, kinyilvánított szándék vagy cél megvalósítására a munkamegosztás és a tevékenységi körök megosztása, a tekintély- és a felelősséghierarchia alapján. Nyitott, többcélú, többfunkciójú rendszer, amely állandó kölcsönhatásban vana környezetével. A szervezeten belül is számos egymással dinamikus interakcióban lévő alrendszer működik. (Schein,1978)

Iskolai szervezet Az oktatási szervezetek specifikusságai Pozíciók és szerepek rendszere Sajátos szociális szervezet

STABIL PONTOK Az iskola, mint intézmény változatlanul létezik Oktatáspolitikai felelősség

ALIG VÁLTOZÓK Tanulócsoportok szerveződése Tanulásszervezési módok Időbeosztás, térszervezés A látens funkciók stabilitása

VÁLTOZÓK Oktatási formák változása Otthoni tanulás terjedése Alapítványi és magániskolák Hálózatok, partnerségek

AZ ISKOLA SZERVEZETE Két szervezet Komplex szerkezet Sajátos közösségi intézmény Része az oktatási rendszernek Működéséről a formális szervezet elemzése nem sokat árul el Klíma Szervezeti kultúra

Rendszerszemléleti alapok Szervezeti alrendszer Nevelési – oktatási alrendszer

AZ ISKOLFEJLESZTÉST MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK Az iskola használói Az iskola programja Az iskola szervezeti felépítése Az iskola környezete

A SIKERES FEJLESZTÉS JELLEMZŐI A tanulói teljesítményre összpontosít Az érintettek aktív részvételére épít Összefüggés – specifikus Kapacitásépítés jellemzi Az osztálytermi folyamtokra összpontosít Kívülről támogatott Rendszerben gondolkodik

A FEJLESZTÉS KULCSKOMPONENSEI A dolgozók fejlesztése melletti elköteleződés Az érintettek bevonása Átalakító/fejlesztő vezetői hozzáállás Jól megalapozott együttműködési stratégiák A fejlődés/változás folyamatos mérése Közös tervezés Források biztosítása