Hit és Tudás Szombathely, SEK, 2012. április 4. Dr. Németh Norbert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az Élet Igéje április.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A fizika világ- és Isten-képe
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
Albert Einstein idézetek.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
A test teológiája 1. előadás A férfi és a nő eredeti egysége
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Isten?.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Hit és tudás a Teremtés Könyve alapján
Isten misztériumának előzetes kérdése
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
A vallás, mint világnézet
A modern világirodalom
Készítette: Mike Martin Témavezető: Dr. Kovács Ábrahám
A konstruktivista pedagógia alapjai
MitKarácsonyra Neked… Neked…adnék Amit én Karácsonyra szívesen adnék Neked, nem lesz becsomagolva, nem lesz rajta szalag sem, nem a posta hozza, és nem.
Albert Schweizer A nagy titok
Az élővilág rendszerezése
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Összehasonlító pedagógia
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
Tudomány,hit,apologetika
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az élet igéje Az élet igéje április április.
Mit Karácsonyra Neked… adnék.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A tanítás szolgálata GYHT2.. Tanítás Ismeret, tudás átadása; szokás, készség, magatartás elsajátíttatása (Magyar értelmező kéziszótár)
Az Élet Igéje szeptember.
1. A boldogság evolúciója
Filozófiatörténet előadások 1I.
Darwin egy megtervezett bolygón Tények és tévhitek.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
TEST ÉS LÉLEK ÚTJA GONDOSKODÁS A DEMENCIÁBAN SZENVEDŐ IDŐSEINKRŐL.
Mire van szükségünk a kémia órán? Könyv Munkafüzet Füzet Érdeklődés Figyelem Kitartás Szorgalom.
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
18. század közepe – 19. század eleje
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Miért fontos a természettudomány-tanítás horizontját szélesíteni?
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
VIII. A Szentlélek Isten
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert

A hit és a tudás viszonya sokan úgy hiszik, hogy a tudomány világképe és a hit világképe vetélytársa egymásnak: „ahogy a tudomány halad előre, úgy csökken a hit világképének hihetősége” – hangzik az általános vélemény…

A tudomány és a hit közötti feszültség két oka: 1.) a természettudományos módszer az egyedüli út az igazság megtalálására; 2.) ahhoz, hogy a hívő ember a vallás igazságait megértse és kibontsa, szüksége van egy bizonyos világképre, amelyet az adott kor világképéből kölcsönöz.

ELLENTÉT A HIT ÉS A TUDÁS KÖZÖTT? Az ellentét tulajdonképpen nem a hit igazsága és a természettudományok igazsága között áll fenn, hanem az új világkép és a régi világkép között.

HIT ÉS TUDÁS (TUDOMÁNY) A tudomány és a hit kölcsönös kapcsolatainak felderítéséhez – feltételezve, hogy léteznek ilyenek – mindenekelőtt a tudomány és a hit fogalmából kell kiindulnunk.

Mi a tudomány? Skolasztika: Quid est scientia? Scientia est certa per causas iustificata et in systemata ordinata.

Mi a hit? A hit egyrészt Isten ajándéka, másrészt egy személyes cselekedet: az ember szabad válasza az önmagát kinyilatkoztató Isten kezdeményezé- sére.

A természettudomány és teológia kapcsolata sokak számára kimerül az evolúció kontra teremtés, illetve materializmus kontra teizmus közötti ellentét és feszültség megfogalmazásában. A hit és tudomány kapcsolatában nem a fogalmak és a módszerek összehangolása az első, hanem azoknak a közös területeknek a meghatározása, amelyekkel mindkettő foglalkozik.

Teológia - természettudomány A teológia az Isten hitéből indul ki és fogadja el a teremtés tényét, a természettudomány az általa megismert természet, az élő világ csodálatos rendezettségéből következtet a Teremtő létére.

FIDES ET RATIO II. János Pál, FIDES ET RATIO. A hit és az ész kapcsolatának természetéről (1998): A hit a végső igazságra fokuszál, míg a tudományok a rész-igazságok keresésére indulnak. CREDO UT INTELLIGAM (HISZEK, HOGY MEGÉRTSEK) Canterbury St. Anselm. INTELLEGO UT CREDAM (MEGÉRTEK, HOGY HIGGYEK) Canterbury St. Anselm.

HIT ÉS TUDOMÁNY: ELLENTÉT VAGY HARMÓNIA ? Charles Darwin: Fajok Eredete (The Origin of Species, 1859). Az Ember Származása (The Descent of Man, 1871). EVOLUCIONIZMUS Új természettudományos világkép és új párbeszéd a hit és a tudás között.

Különbségek a hit és a tudomány között Eltérő nyelvezet; Mindkettő felhasznál kategóriákat, modelleket és analógiákat, de ezek különböznek; Nagyon szükséges, hogy mindkét disciplina művelője ismerje kompetenciája határait és tiszteletben tartsa a másik disciplina autonómiáját!

Újkor A felvilágosodás programjában az igazság egyetlen és legfőbb kritériuma az emberi ész által világosan belátható, megítélhető. Az újkor emberképében az ész uralmához szorosan hozzátartozik a tudomány, a tudományos megismerés prioritása.