Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, 2012. május 9. Dr. Németh Norbert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, 2012. május 9. Dr. Németh Norbert."— Előadás másolata:

1 Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, 2012. május 9. Dr. Németh Norbert

2 Zsidó levél 1,1-3. „Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz, ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk, akit a mindenség örökösévé tett, aki által az időket is teremtette. Mint dicsőségének kisugárzása és lényegének képmása, ő tartja fenn hathatós szavával a mindenséget.”

3 Érzékszervek csodálatos csatornák  segítségével a ember a külvilággal dolgaival csodálatos és szoros kapcsolatot létesíthet,  ezek által kommunikálunk,  a látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás által képződnek a gondolkodás elemei.

4 Vizualitás…  Nem csupán a szavak, hanem képek, érintések vagy hangok által „tudhatunk” a legértékesebb dolgokról, mint pl. a szeretetről, a kedvességről, a hűségről, a szépről.  Régészeti és antropológiai kutatások is megerősítik, hogy az ember egy vizuálisan kommunikáló lény. A barlang festmények, (K.e. kb. 40.000 – 10.000) még mind máig képesek elénk varázsolni a régi világ állatait, tárgyait, életmódját és eseményeit.

5 A média és a valóság között egyre növekvő távolság  Global warming / globális felmelegedés.  H1N1 Érdemes idézni a morális pánik két jellemző tulajdonságát: „Először is a média úgy ír le, úgy állít be évtizedek óta fennálló társadalmi problémákat, mintha újak lennének, vagy mintha az utóbbi időben drámai növekedésen mentek volna keresztül. Másodszor a szájhagyomány útján terjedő statisztika segítségével eltúlozza a jelenségeket és hatásukat.”

6 Chauvet-barlang  Élményüket nem szavakba öntötték, hanem képekben fejezték ki a számukra lényegest, valamint az őket érintő eseményeket, történéseket. E a képek szinte minden korszakot átlépték, s képesek „elmesélni” nekünk, hogy akkor mi volt.  A kutatók geológiai minták és csontmaradványok szénizotópos kormeghatározása alapján, stílusa, kidolgozottsága miatt akár 40.000 évesek is lehetnek az itteni barlang-ábrázolások.

7 Média és képek…  A képek informálnak, de főleg formálnak bennünket.  A képek és a kinyilatkoztatás: A kinyilatkoztatás folyamán Isten képek által „mutatkozott” be.  Jézus „képesítette”, azaz illusztrálta nekünk mind a Mennyei Atyát, mind Isten országát.  A média és a gyermek: A gyermek a 4. életévig képekben és szimbólumokban «gondolkodik», logikája «képi logika». (Istenképek).

8 Fontos módszertani kritériumok:  Maradjon meg az egyensúly a kép és a szó között - A média eszköze az – csupán eszköz - nem tanárpótlás.  Nem minden eszköz megfelelő a valóság közvetítésére.  A média használatának előnyei / hátrányai:  Egyre több embert befolyásol a média (+/-)  A média problémák megoldására több lehetőség kínál.  Általa sok értékes és hasznos információhoz juthatunk.  Új viselkedési normákkal is találkozhat.  A horizont számára kiszélesedik.  A média romboló ereje.

9 II. JÁNOS PÁL KATOLIKUS SZAKKOLLÉGIU M SZOMBATHELY Felvételt hirdet a Szombathelyi Egyházmegye a 2012/2013-as tanévre a szeptembertől kapuit megnyitó, teljesen felújított, belvárosi egyetemi szakkollégiumába (Hollán E. u. 10-12.) végzős középiskolások, egyetemisták és főiskolások számára ! A jelentkezés határideje: 2012. augusztus 1.


Letölteni ppt "Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, 2012. május 9. Dr. Németh Norbert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések