Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
A konfliktusok és kezelésük
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
V. A készletezés logisztikája
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Nevelés- és oktatásszociológia
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-
Környezetértékelési módszerek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Természeti erőforrások védelme
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Magán-erdőgazdálkodói Tesztüzemi Hálózat és erdészeti foglalkoztatási potenciál Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Schiberna Endre 2011.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
TARTAMOS ERDŐGAZDÁLKODÁS, A MÚLT ÉS A JÖVŐ
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet NEMZETKÖZI LOGISZTIKA Szolnoki Főiskola, Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nemzetközi Logisztika Szakirány Szolnok,
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége "A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában" Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
Erdő- és fagazdálkodás
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015,
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Hagyományos ökológiai tudás és
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A fenntartható erdőgazdálkodás„az erdők és erdőterületek gondozása és használata olyan módon és ütemben,mely megőrzi biológiai sokféleségüket, termékenységüket, megújuló képességüket, vitalitásukat és arra való képességüket, hogy most és a jövőben meghatározott ökológiai, gazdasági és társadalmi feladatokat töltsenek be helyi, országos és globális viszonylatban, és amely nem okoz károkat más környezeti rendszerekben.” Helsinki H1 határozat

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A tartamosság fogalma A tartamosság már mintegy 200 éve jelen van az erdőgazdálkodásban. Ennek legszembetűnőbb bizonyítéka az erdészeti üzemtervezés, amely alapját képezi a tartamos erdőgazdálkodásnak Napjainkban újabb jelentőséget kapott a fogalom, amelyben nagy szerepe van a társadalom felelősségteljesebb gondolkodásának, az erdőket ért károsításoknak, a trópusokon folytatott rablógazdálkodásnak.

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A tartamosság fogalma Sokan foglalkoztak a tartamosság definíciójának meghatározásával. Eleinte a materiális elemeket vették figyelembe. Baader szerint a tartamosság valamely teljesítmények állandóságára, hosszú időtartamára irányuló törekvés. Három fő szempontot különít el:  fahozamok tartamossága  fatermelés tartamossága  pénzhozamok tartamossága

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A tartamosság fogalma Később jelentkezett az igény, hogy a fogalmat az immateriális elemekre is kiterjesszék. Speidel szerint el kell különíteni a statikus és dinamikus elemeket.

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A tartamosság fogalma Statikus  erdőterület nagysága  fakészlet nagysága  fakészlet értéke  erdészeti üzem vagyona  tőke

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A tartamosság fogalma Dinamikus  növedék nagysága  pénzhozamok  értékgyarapodás  védőhatás  egyéb immateriális szolgáltatások

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság Néhány felvetés a tartamosság definíciójához: A tartamosság az erdészeti üzem azon képessége, amellyel tartós, optimális fahasználatot, immateriális szolgáltatásokat, és egyéb javak használatát teszi lehetővé mind jelen, mind a jövő generációi számára. (Speidel, 1984.)  A tartamosság nem csupán teljesítmények, hatások tartama, folytonossága, kiegyenlítettsége, hanem az erdőnek, mint működőképes rendszernek a fenntartása. (Plochmann, 1982.)

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A tartamos gazdálkodás az erdőterületek olyan módon történő kezelését ill. használatát jelenti, amely esetén a biológiai sokféleség, produktivitás, felújulóképesség, vitalitás nem sérül, illetve lehetővé teszi, hogy ökológiai, gazdasági és szociális funkcióit nemzeti és globális síkon egyaránt teljesíteni tudja anélkül, hogy más ökoszisztémáknak kárt okozna.

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság A fatermesztési folyamat egy időpontra vonatkozó állapotjellemzőinek (fafaj, korszerkezet, élőfakészlet) és egy időszakra vonatkozó folyamatjellemzőinek (hozam mennyisége) stabilitása jelenti a tartamosságot. (Király)

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság Látható, hogy sokféle megközelítés fogalmazódott meg. A tartamosságot nehéz objektív módon leírni, hiszen óhatatlanul konfliktushelyzetek alakulnak ki. A rövid-, közép-, hosszútávú előnyök, érdekek, illetve a társadalom és egyén érdekei nem mindig esnek egybe. A következő ábra áttekintő jelleggel mutatja be az egyes szereplőket és igényeiket, szükségleteiket, érdekeiket (Niesslein, 1985.).

Erdővagyon-gazdálkodás Az erdészeti tartamosság Az eltérő értelmezési lehetőségek miatt Schanz új megközelítést javasolt. A szociális kapcsolatok kialakulásakor megfigyelhető törvényszerűségeket, az ún. Kulturális Teóriát vette alapul.