Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)"— Előadás másolata:

1 ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
DE-MÉK Dr. Rédei Károly az MTA doktora, egyetemi tanár

2 A tantárgy oktatási célkitűzése
A tantárgy oktatásának legfőbb célkitűzése, hogy időtálló, korszerű kutatás-fejlesztési eredményeken alapuló innovatív ismereteket adjon a hallgatóknak az ültetvényszerű fatermesztés révén megvalósítható földhasznosítás jellemzőiről és az alkalmazható termesztési technológiákról. A tantárgy keretén belül a hallgatók a következő ismereteket sajátítják el: az ültetvényszerű fatermesztés szerepe és jelentősége az agráriumban; az ültetvényszerű fatermesztésben alkalmazott technológiai munkaműveletek; az alkalmazható fafajok és azok célállományai; az ültetvényszerű fatermesztés különleges esetei (energetikai faültetvények); hozamvizsgálati módszerek az ültetvényszerű fatermesztésben; agrár-erdészeti technológiák; az ültetvényszerű fatermesztés jogi szabályozása.

3 Az ültetvényszerű fatermesztés legfontosabb ismérvei
előre meghatározott célválaszték (mint véghasználati fő faanyag-választék) előállítása nagy mennyiségben és azonos minőségben intenzív termesztési mód, mindenekelőtt a nemesnyárak termesztésénél, vagy a különleges rendeltetésű. pl. energetikai alapanyagot előállító faültetvényeknél a természetszerű erdőkhöz képest rövidebb termesztési időtartam, belterjes termesztési technológia (pl. gyorsan növő fafajok, fajták, klónok, a fahozamot fokozó belterjes kezelési munkaműveletek stb.) alkalmazása révén

4 Őshonos nyárak termesztése
Nemes nyár termesztés Őshonos nyárak termesztése Akác termesztés

5 Ültetvényszerűen termeszthető egyéb fafajok termesztési technológiája

6 Energetikai célú faültetvények
Mezővédő erdősávok

7 Az agrár-erdészeti rendszerek
(együttes mezőgazdasági növény- és fatermesztés)

8 Hozamvizsgálati módszerek az ültetvényszerű fatermesztésben

9 Tervezés, jogi szabályozás

10 Szaktanácsadás a táji fajtaválasztékok kialakításához
AZ ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS TECHNOLÓGIÁJA GYAKORLATI HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ESZKÖZEI Nemesített erdészeti fajták termesztésbe vonásához a kiinduló szaporítóanyag előállítása Szaktanácsadás a táji fajtaválasztékok kialakításához Termesztés-technológiai szaktanácsadás, referencia-állományok kialakítása a nemesített erdészeti fajtákkal történő erdősítésekben Adott tájra (esetenként gazdálkodóra) vonatkozó termesztés-technológiai fejlesztési irányelvek, szakmai útmutatók kidolgozása Rendszeres publikációs tevékenység (szakkönyvek, szakkiadványok közzététele)

11 Szakirodalom

12 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések