Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban"— Előadás másolata:

1 Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József Telefon:(+36) 28/ /2068 egyetemi docens FAX: (+36) 28/   Mobil: (+36) 30/  

2 A mezőgazdaság szerepének változása a nemzetgazdaságban
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar A mezőgazdaság szerepének változása a nemzetgazdaságban Jövedelemtermelés, GDP-hez való hozzájárulás A lakosság élelmiszerellátása Beruházásokból való részesedés Nemzetközi kereskedelemben betöltött szerep Alapanyag-termelés a feldolgozóipar számára Foglalkoztatás A lakosság vidéken tartása, vidéki munkahelyek teremtése Környezet minőségének fenntartása, védelme

3 A magyarországi agrárágazat főbb erősségei és gyengeségei
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar A magyarországi agrárágazat főbb erősségei és gyengeségei Alacsony jövedelmezőség, tőkehiány A gazdaságok mérete, formája, termelőkapacitása közötti összhang nem megfelelő Kevéssé elterjedtek a környezetbarát technológiák Egyes gazdálkodói rétegek szakmai, vállalkozói, piaci marketingismeretei hiányosak Az egyéni gazdálkodók piaci szervezettsége alacsony szintű Minőségi hiányosságok a termelésben Jó ökológiai, termőhelyi adottságok, kedvező éghajlati viszonyok Egyedi minőségű táj- specifikus termékek előállítására alkalmas termőhelyek Felszíni és felszín alatti vízkészletek gazdasága, alternatív hasznosíthatóságának lehetősége Gazdag biodiverzitás, széles termelési paletta lehetősége Kedvező vadgazdálkodás adottságok Tapasztalati tőke a termelésben Külkereskedelemben stabilizáló szerep

4 A mezőgazdaság GDP-hez való viszonya, tendenciája (2006)
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar A mezőgazdaság GDP-hez való viszonya, tendenciája (2006)

5 Mezőgazdasági foglalkoztatás főbb összefüggései
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Mezőgazdasági foglalkoztatás főbb összefüggései

6 SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

7 Hozzáadott érték, művelési ágak
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Hozzáadott érték, művelési ágak

8 Mezőgazdasági foglalkoztatottság
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Mezőgazdasági foglalkoztatottság

9 Tartós mezőgazdasági munkanélküliség
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Tartós mezőgazdasági munkanélküliség

10 SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Humánerőforrás

11 Munkanélküliség, szociális támogatás
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Munkanélküliség, szociális támogatás

12 Cigány népesség területi megoszlása
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Cigány népesség területi megoszlása

13 Kistérségek versenyképessége 2004.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Kistérségek versenyképessége 2004.

14 Leszakadó területek lehatárolása
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Leszakadó területek lehatárolása Térszerkezeti változások kutatásainak legfontosabb megállapítása: A leghátrányosabb helyzetű térségek számára arányaiban nagyobb forrás-felhasználás jutott, ennek ellenére, a legfrissebb gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális és foglakoztatási mutatóik, felzárkózás helyett továbbra is erősödő leszakadást jeleznek. A kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (XI. 17.) Korm. Rendelet új besorolási rendszert hozott létre.

15 Kistérségek versenyképessége 2008.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Jelmagyarázat Leghátrányosabb, komp. prog. (33) Leghátrányosabb helyzetű (14) Hátrányos helyzetű (47) Nem hátrányos (80) KSH, 2007, Kistérségek versenyképessége 2008.

16 Mi lehet a regionális fejlesztés célja ezekben a kistérségekben?
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Mi lehet a regionális fejlesztés célja ezekben a kistérségekben? A területi adottságok, lehetőségek és a térelemek közti kölcsönkapcsolatok törvényszerűségeinek feltárása és hasznosítása. A társadalmi alapfunkciók gyakorlásához szükséges kedvező feltételek megteremtése (a lakossági életkörülmények javítása). A társadalmi méltányosság és igazságosság elveinek érvényesítése, az életkörülményekben megmutatkozó objektív különbségek mérséklési szándékával.

17 A regionális fejlesztés legfőbb irányai
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar A regionális fejlesztés legfőbb irányai Munkaalkalmak teremtése, a munkanélküliségi ráták mérséklése az adott humánerőforrásnak megfelelően. A kistérségekre nehezedő társadalmi, gazdasági, demográfiai nyomás csökkentése. A nemzeti és európai erőforrások hatékony hasznosítása, okszerű tervezés, kivitelezés. Indokolatlan infrastrukturális fejlettségi különbségek mérséklése. A regionális kultúrák és identitás megőrzése, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek lakta területekre. A népesség és a környezet egyensúlyának megőrzése, egyes helyeken való helyreállítása, közhasznúságba való bevonása, környezetgazdálkodás.

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések