A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
A frigyláda 11/A.
2012 Március 22:A Víz világ napja.
Mindenszentek temploma Pécs
Csokoládé története Istenek eledele.
A csokoládé története.
Scharffen Berger Csokoládégyár
Reformkori színjátszások
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A számítógépek generációi
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
A vitaminok és ásványi sók
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
Készítette : Cseresznyés Géza
Flavon max termékcsalád
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A maják és az inkák világnézete
A víz felhasználása.
Magyarország természeti csodái
Az angol nyelv diadalútja
Készítette: Simon Gabriella Som Éva Szaniszló Virág 10.A
Készítette: Zsók Győző 10.C
A fölgáz és a kőolaj.
A Kakaó.
A számjelölés A melléknévfokozás A kiemelőjel
Reformtáplálkozás.
Halmazállapot-változások
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
A hőmérséklet mérése.
Самовар=Szamovár.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Problémák az idegen kultuszokkal A 2. században a római és nem-római közötti határ élesebbé, fontosabbá vált Több esetben korlátozó intézkedéseket hozott.
Tejfogyasztási szokásaink a demográfiai változások tükrében
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Janik Dóra és Vámos Csenge
JÓ REGGELT!.
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
40. Kén melegítése.
Keszitette:Szilagyi Emese
A kénsav és sói 8. osztály.
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Készítette: Belloni Tamara 9.a
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
Készítette: Marosfalvi Ádám, Papp Dorina és Rácz Dóri
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
A Sió környezete és élővilága
Élvezeti szerek egészségre gyakorolt hatásainak bemutatása
A Villányi borvidék régen és ma I.
Klimatizálás feladatok
Napóleon A császár.
„Istenek eledele” A csokoládé.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A tengervíz összetétele
Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos
Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™
Paulay Ede rendezésében
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
Előadás másolata:

A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória Kósa Mátyás Kovács Petronella

A kakaó Európában A kakaófa már Kr. u 600-ban is ismert volt Maják művelték és gondozták Magját pénzként, szertartási eszközként és italként használták 1519-ben spanyol hódítók érkeztek Mexikó partjaihoz Hernando Cortés vezetésével Az őslakosok istenüket látták a vezetőben, aki ígéretet tett, hogy Ce Acatl évében vissza fog térni (= 1519)‏

A kakaó Európában Cortés nem megváltotta, hanem leigázta a maja népet, ellopta értékeiket, kincseiket A kakaóbabot 1528-ban ő hozta be, mivel előkelő dolognak tartotta Európában a 17. században terjedt el italként A spanyolok cukrot adtak a csípős keserű kakaóitalhoz, hogy ízletesebb legyen A 19. században elterjedt szilárd változata: a csokoládé

Csokoládékészítés régen A mexikói őslakosok rájöttek, ha megpörkölik, ledarálják és elegyítik, sűrű csípős keserű folyadékot kapnak (cacahuatl)‏ Később a vizet hidegen adták hozzá a péphez és habosra verték (xocolatl=keserű víz)‏

Csokoládé Európában J.C. Van Houten 1828-ban feltalálta a kakaósajtoló gépet Rájött arra is, hogy a kakaó íze alkáli sókkal finomítható Szárazabb porszerű anyagot kapott, mellyel ízletesebb italt lehetett készíteni, de még mindig nem nyerte el a nagyközönség elismerését A 19. század végére megszületett a maihoz hasonló szilárd csokoládé

Csokigyárban Őrlőgéppel morzsolják fel a csokit (öt acélhenger segítségével)‏ Belekeverik az alapanyagokat Konsírozzák: állandó gyúrás, keverés, sima folyékony masszává válik Hatalmas tartályokba kerül, melegítik Formába öntik, összerázzák, hűtőalagút Kiverik a formából és csomagolásra fut tovább

Összetétele Kb. 300 vegyületet tartalmaz Metil-xantinok: koffein és treobomin (serkentő hatás) Hisztamin, magnézium 100 g csokoládé tartalma: 500-575 kcal, 2-9 g fehérje, 32-46 g zsír, 41-57 g szénhidrát Kakaóvaj, a legdrágább összetevő

Összetétele

Csoki gyógyhatásai Antioxidánsokat tartalmaz Akadályozza a rák, érelmeszesedés, vérrögök, szívbetegségek kialakulását Csökkenti a fáradtságot, enyhíti a köhögést, jó hasmenés ellen Kezeltek vele lázat, bőrkiütés, köszvényt, görcsrohamokat is Hangulatjavító, élénkítő, zsírégető hatása van és 15 -25 %-kal csökkenti a bőrpírt

Érdekességek Csokoládé-hegy: Fülöp-szigeteken található, Boholban A majáknak volt kakaó védőszellemük: Ek- Chuah A maja uralkodónak napi 50 korsó csokoládé járt bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek

Érdekességek Csokoládé-hegy

Köszönjük a figyelmet!