Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™"— Előadás másolata:

1 Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™

2 Maja civilizáció A maja civilizáció egy Közép-Amerikában élt prehispán civilizáció,amely főleg a kifejlett írásmódjáról,művészetéről,monumentális építészetéről,valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt. Palenque-i templom 

3 Preklasszikus kor (i. e. 10000 – i. sz. 300)
A preklasszikus kor a maja civilizáció kialakulásának korszaka. Norberto Gonzales Crespo és Ricardo Velasquez Valdez mexikói antropológusok ásatásaiban a legkorábbi emberi rétegekben a pleisztocén után közvetlenül kipusztult állatok csontjai jelennek meg. Az agyagművesség és kerámiakészítés is legkésőbb i. e körül elterjedt. A belizei leletek dárdahegyei a Clovis-kultúra eszközeihez hasonlóak. A földművelés kezdetei i. e közé tehetők,a cuelloi leletek radiokarbonos kormeghatározását sokan támadták (4500 év), de i. e.1500-nál későbbre semmiképp sem tehetők.

4 Klasszikus kor (300-950) Falmaradvány (Palenque-i múzeum)
Palenque-i romok

5 Klasszikus kor ( ) A klasszikus kor egyenes és töretlen folytatása a preklasszikusnak. A lakosságszám és a népsűrűség tovább növekedett,egyre nagyobb arányú környezetformálás indult meg. Ezt a Campeche tartományban, Edzna mellett feltárt csatorna-rendszer is igazolja,aminek fő eleme egy 12 km hosszú csatorna. Ennek északi végében egy 100 méter szélességű,ma is vízzel telt gödör van,csak innen 253 köbméter földet és sziklát termeltek ki valamikor i. e.200 és i. sz.100 között. A komplexum Raymond T. Matheny számításai szerint 2,25 millió köbméter víz tárolására volt alkalmas. Fél évszázaddal később a spanyolok érkezésekor a ragyogó maja kultúra már hanyatlott,a társadalom felbomlott,és nem ápolták a régi hagyományokat. Edzna kultikus tere

6 Művészet A maja művészet a klasszikus korszakban volt a legjelentősebb. Különböző területeken eltérő szobrászat,festészet és építészet fejlődött ki,amit Mexikó változatos domborzata,növényzete és az itt található ásványkincsek tettek változatossá. A maják legtöbbször emberalakokat, például előkelők és tisztségviselők életének jeleneteit ábrázolják,akik fényűző ruhát,színes tollfejdíszt és öltözéket viseltek az ünnepségeken (innen tudunk az öltözködési szokásaikről is) . A maja falfestmények közül nem sok maradt fenn. A leghíresebbek Bonampakban találhatók,ezek harci jeleneteket,csata előtti szertartásokat, emberáldozatokat ábrázolnak.

7 Maja naptár A maják három különböző naptárat használtak,ezek a haab,a tzokin és a hosszú számítás. A haab 18-szor 20 hónapból állt,kiegészítve 5 nappal. A tzokin 260 napos,13-szor 20 napos hónap,amelyet szent kör néven említettek. A kettő kombinációja adja az 52 év hosszúságú nagy kört. A hosszú számítás elnevezésű időszámítási rendszert a napok folyamatos számlálására és csillagászati célra használták. Egy tipikus maja dátum így nézett ki: Etznab 11 Yax A dátum a nagy maja uralkodó,Pakal halálának napja,aminek dátuma átszámítva 683.augusztus 29. A maja naptárban 52 év = 73 tzolkin = nap. Az időszámítást kb évente újból kezdik és korszakonként számolják.

8 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Görgics Zoltán
Edited by. PowerPoint™


Letölteni ppt "Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™"

Hasonló előadás


Google Hirdetések