Ápolásetika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Etikai Kódex.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Szociális munka az onkológiában
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az érvelés.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Közösségi portálok használata
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. óra Értékek.
A haldokló beteg ápolása
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
NEVELÉSELMÉLET.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Az orvos szabálysértési felelőssége
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Bevezetés a filozófiába
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
Lovasterápia és Hippológia Tanszék
Magatartási szabályok Code of conduct Nagy Tibor április 03.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Orvosi etika – bioetika bevezető előadás ÁOK III.évf tanév
Személyes életvitel.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a filozófiába
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
A jellem. A jellem fejlesztése
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Előadás másolata:

Ápolásetika

Bevezetés Etika: filozófiai jellegű tudomány, amelynek tárgya az erkölcs. (gyökér Szókratész) Saját módszerével, kutatási területével értékeli és megfogalmazza az elvárt magatartásformát.

Erkölcs: a társadalom szempontjából, vagy bizonyos embercsoportok szempontjából helyesnek tartott emberi magatartást meghatározó normák összessége. - Reális emberi magatartás, amely mindenkor az adott társadalomban valósul meg az egyén magatartásán keresztül. - A görög „ethos” szóból származik, melynek jelentése szokás, jellem, gondolkodásmód.

Bioetika Etikából ágazott le. Magába foglalja: az orvosi gyakorlat kérdésit (működési területen belül) az orvosbiológiai kutatások etikai problémáit vizsgálja az egészségügyi ellátás társadalmi és közösségi szempontjait vizsgálja a biotechnológia és csúcstechnika hatásait feltárja az orvosi és ápolói gyakorlat területén jelentkező morális problémákat

Kapcsolatrendszerét elsősorban a civil társadalom által delegált szervezeteken keresztül kívánja kiépíteni. Párbeszédet folytatni olyan alapvető kérdésekben, mint: - a források elosztása, - a gyógyszertámogatás rendjének kialakítása, - a betegjogok megfogalmazása, - a csúcstechnológiák fejlesztése.

Ápolásetika A klinikai és ápolási szituációkban felmerülő speciális erkölcsi problémákkal foglalkozik. Legfontosabb erkölcsi követelmény a beteg jóllétének biztosítása. Külön diszciplína (nem az orvosi etika része).

Az értékek szerepe az ápolói gyakorlatban Az érték tükrözi a személy: - személyes hitét - attitűdjét a betegségről, az egészségről, az életről és a halálról. Az embert körülvevő értékek: szociális erkölcsi anyagi esztétikai eszmei vallási kulturális stb.

Az egyes értékek nem különállóan, hanem egymással összefüggően, egymásnak alá-, fölé-, illetve mellérendelten irányítják az egyes ember, vagy közösség döntését. Értékkonfliktusok!

Az értékrend tisztázása az ápolói gyakorlatban nem azt jelenti, hogy az ápoló saját értékrendjét másra (betegre, hozzátartozóra) rákényszerítheti, hanem azt, hogy az egyén személyes értékhierarchiáját megpróbálja megérteni, és az ápolási szituációban törekszik arra, hogy ezek az értékek ne sérüljenek.

Az Ápolói Szakkollégiumok Amerikai Egyesülete … (1986) hét pontban határozza meg a hivatásos ápolói munka alapvető értékeit esztétika (a megnyugvást nyújtó tárgyak, események és személyek tulajdonságai) önzetlenség (mások jóllétének tiszteletben tartása) egyenlőség (azonos jogok és kiváltságok) szabadság (a választás vagy a tevékenységek gyakorlásának lehetősége) emberi méltóság (az egyén elidegeníthetetlen tulajdonsága) igazságosság (morális és jogi alapnyelvek alapuló méltányos eljárás) igazmondás (a tényekhez vagy a valósághoz való hűség) (Potter, P.A. – Perry, A.G.)